Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ, ΛΕΕΙ Η WWF

5DE289E228FE8235D62C52CF0CE6B004«Υπάρχει άλλος δρόμος από το λιγνιτικό μονόδρομο για την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας, που δεκαετίες τώρα καίγεται, για να ηλεκτροδοτείται όλη η χώρα», ισχυρίζεται το WWF Ελλάς επικαλούμενο δύο νέες μελέτες, που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι μελέτες «Οδικός χάρτης μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» και «Εναλλακτικές λύσεις για την τηλεθέρμανση στη Δ. Μακεδονία – Η περίπτωση της πόλης της Πτολεμαΐδας», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση δείχνουν το δρόμο για υγιή οικονομική ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία.

Στις σελίδες τους παρουσιάζονται δώδεκα βιώσιμες εναλλακτικές οικονομικές δραστηριότητες, που βγάζουν από τον οικονομικό μαρασμό και το αδιέξοδο τις λιγνιτικές περιοχές και τις οδηγούν στη μετά το λιγνίτη εποχή, ανοίγοντας ταυτόχρονα έναν νέο ενεργειακό δρόμο για ολόκληρη τη χώρα. Ταυτόχρονα αποδεικνύουν ότι και χωρίς λιγνίτη μπορεί να διασφαλιστεί η παροχή τηλεθέρμανσης στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Η ΜΚΟ διατείνεται ότι οι μελέτες επί της ουσίας απαντούν σε ένα θεμελιώδες ερώτημα, που δεν αφορά μόνο την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας αλλά όλους μας: Από τη στιγμή που το τέλος του λιγνίτη αποδεδειγμένα πλησιάζει, ποια θα είναι η αυριανή μέρα για την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας, που δεκαετίες τώρα στηρίζεται σε αυτόν, και πώς θα δρομολογηθεί μια πιο ήπια μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή Οι αριθμοί, υπογραμμίζουν οι οικολόγοι ακτιβιστές, είναι αμείλικτοι: Με βάση τα πλέον πρόσφατα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ η πρώτη έκθεση δείχνει ότι η προγραμματισμένη απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, συνολικής ισχύος περίπου 3.500 MW, που λειτουργούν στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, θα οδηγήσει σε απώλεια 6.128 θέσεων εργασίας και 1,14 δισ. ευρώ τοπικού εισοδήματος, σε μία περιφέρεια που ήδη είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία. Η επιμονή όμως στην κατασκευή νέων λιγντπκών μονάδων, όπως η Πτολεμαΐδα Vκαι η Μελίτη II, δεν λύνει το πρόβλημα, αφού μπορούν να υποκαταστήσουν μόλις το 30% των απωλειών, παρότι για την κατασκευή τους θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό διαμορφώθηκε και κοστολογήθηκε από τους οικολόγους ακτιβιστές ένα σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο, το οποίο συγκεκριμενοποιεί προτάσεις και προτείνει λύσεις στις περιφέρειες όπου η καύση λιγνίτη παρουσιάζεται ως μονόδρομος. Στον πρωτογενή τομέα έμφαση δόθηκε στην καλλιέργεια κρόκου, αρωματικών και ενεργειακών φυτών, όπως και στην περαιτέρω αειφορική ανάπτυξη της δασοπονίας. Κεντρικός πυλώνας στο δευτερογενή τομέα ήταν η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η εξοικονόμηση ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων, η επεξεργασία της ιπτάμενης τέφρας και η μεταποίηση αρωματικών φυτών.

Τέλος ο τριτογενής τομέας στηρίζεται στην ανάπτυξη του βιομηχανικού τουρισμού, του οικοτουρισμού αλλά και στην έρευνα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ερευνητικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας. Για κάθε τομέα καταρτίστηκαν τρία σενάρια ήπιας , μέσης και ισχυρής ανάπτυξης και για το καθένα από αυτά εκτιμήθηκαν οι θέσεις εργασίας, η τοπικά προστιθέμενη αξία (ΤΠΑ) και οι απαιτούμενες επενδύσεις για την υλοποίησή τους.

Τι προκύπτει από κάθε σενάριο ξεχωριστά

Ακόμη και στο σενάριο ήπιας ανάπτυξης , με τις πιο μετριοπαθείς παραδοχές για τις δώδεκα αυτές οικονομικές δραστηριότητες, η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας δεν καταρρέει, καθώς αναπληρώνονται οι περισσότερες θέσεις εργασίας και δημιουργείται μεγαλύτερη ΤΠΑ σε σχέση με τις απώλειες από την απόσυρση των λιγνιτικών ΑΗΣ. Το σενάριο μέσης ανάπτυξης οδηγεί σε 2.197 περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν από την απόσυρση των λιγνιτικών σταθμών ώς το 2030 και σε 0,7 δισ. ευρώ μεγαλύτερη ΤΠΑ από την αντίστοιχη στο σενάριο αδράνειας.

Με την υλοποίηση του σεναρίου ισχυρής ανάπτυξης θα δημιουργηθούν σχεδόν διπλάσιες θέσεις εργασίας (11.595) και θα αυξηθεί παραπάνω από δύο φορές το τοπικό εισόδημα (2,48 δισ. ευρώ), που θα χαθεί την επόμενη δεκαπενταετία, ενώ οι απαιτούμενες επενδύσεις (2,35 δισ. ευρώ) είναι συγκρίσιμες με το κόστος των δύο νέων λιγνιτικών μονάδων που επιδιώκει να κατασκευάσει η ΔΕΗ. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την ανάδειξη πιθανών πηγών χρηματοδότησης από εθνικούς αλλά και ευρωπαϊκούς πόρους για την υλοποίηση της μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο σε βάθος δεκαπενταετίας.

Εναλλακτικές λύσεις τηλεθέρμανσης – Η περίπτωση της Πτολεμαΐδας

Η ΔΕΥΤΕΡΗ μελέτη αποδεικνύει αναφέρει το ελληνικό γραφείο του WWF ότι το δίλημμα λιγνίτης ή πετρέλαιο για την κάλυψη των θερμικών αναγκών του δικτύου τηλεθέρμανσης παύει να υφίσταται, καθώς αναδεικνύει οικονομικά ανταγωνιστικές εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται στις ΑΠΕ. Εξετάστηκαν έξι σενάρια με διαφορετικά μίγματα τεσσάρων τεχνολογιών ΑΠΕ για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας.

Η ανάλυση έδειξε ότι το σενάριο που συνδυάζει συμπαραγωγή ηλεκτρισμού θερμότητας με χρήση στερεής βιομάζας αλλά και βιαοερίου με την ηλιοθερμία επιδεικνύει την καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποδοτικότητας και αναγκών σε πρώτη ύλη (βιομάζα), καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μείωση της σημερινής τιμής πώλησης θερμότητας.

«Καθώς οι διεθνείς εξελίξεις προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για το λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής, η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: Θα παραμείνει προσκολλημένη στο λιγνίτη, που στραγγαλίζει τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες και καταστρέφει περιβάλλον και δημόσια υγεία, ή θα αλλάξει πορεία; Οι εκθέσεις δείχνουν ότι η σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη και η έγκαιρη στροφή σε βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες είναι ικανές να ανακόψουν τη διαφαινόμενη έκρηξη της ανεργίας και την κατάρρευση της τοπικής οικονομίας, δίνοντάς της μία νέα αναπτυξιακή πνοή», ανέφερε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος τομέα Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής του WWF Ελλάς.ΔΕΗ

[ΠΗΓΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, του Κώστα Σιάμελη, 01/08/2016]