Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ; ΆΛΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

unnamedΟ Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, σχολιάζει τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα που αφορά στις αρχαιότητες, αλλά και στη μεταλλουργική επένδυση στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Ακολουθεί η δήλωση:

«Προβληματισμό προκαλεί η στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και γενικότερα της Κυβέρνησης στο ζήτημα της επένδυσης του χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Στη χθεσινή του συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), γνωμοδότησε υπέρ της διενέργειας αυτοψίας στις Σκουριές και απέρριψε την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία προτεινόταν η απόσπαση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στην περιοχή και η επανατοποθέτησή τους σε κάποιο άλλο σημείο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αποφασίστηκε τώρα η διενέργεια αυτοψίας και όχι τουλάχιστον επτά μήνες πριν, όταν το ίδιο ζήτημα είχε και πάλι εισαχθεί προς συζήτηση, στις 15 Δεκεμβρίου 2015, στο Κ.Α.Σ., όπου είχε γίνει αναλυτική παρουσίαση των αρχαιολογικών δεδομένων, χωρίς όμως να προκριθεί η λύση της αυτοψίας.

Ήλθε η ώρα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Κ.Α.Σ., η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, γιατί αυτοί είναι υπεύθυνοι για την επίσπευση και την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Προσωπικά, ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί φέρουν ακέραια την ευθύνη της καθυστέρησης, της κωλυσιεργίας και της αναβολής λήψης οριστικής απόφασης θέτοντας εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την πρόθεσή τους για το ζήτημα αυτό.

Δεν αρκεί να μιλάς θεωρητικά για την ανάγκη επενδύσεων, αλλά πρέπει να τις πιστεύεις κιόλας».