ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ: ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

ImageHandlerΌλα είναι έτοιμα για το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας. Στις 10 Ιουλίου αρχίζει η καθιερωμένη διοργάνωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και έχει την επίσημη υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών. Μάλιστα φέτος, τιμώντας τη συμπλήρωση των 2.400 χρόνων από τον θάνατο του Αριστοτέλη, το θέμα του συνεδρίου θα περιστρέφεται γύρω από τις θεωρίες και τα γραπτά του Σταγειρίτη φιλοσόφου. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν κατά κύριο λόγο στην Αθήνα, το μέρος όπου έζησε ο Αριστοτέλης το μεγαλύτερο μέρος του βίου του, μαθήτευσε επί μακρόν και ίδρυσε το περίφημο Λύκειο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το παρόν συνέδριο σκοπεύει εκτός των άλλων κυρίως να διερευνήσει και να τονίσει τη σπουδαιότητα του φιλοσοφικού στοχασμού του Αριστοτέλη.

Η προέναρξη των εκδηλώσεων για τον Αριστοτέλη, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, θα γίνει στην πατρίδα του φιλοσόφου, στα αρχαία Στάγειρα, στη Χαλκιδική, το Σάββατο 2 Ιουλίου. Εκεί, στην πλατεία της πόλης, θα πραγματοποιηθεί ένα φιλοσοφικό, μουσικό και εικαστικό πρόγραμμα προς τιμήν του φιλοσόφου. Η επίσημη έναρξη θα γίνει στις 9 Ιουλίου στο Ηρώδειο με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, ενώ όλες οι επιστημονικές ομιλίες, από τις 10 έως τις 15 Ιουλίου (ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνεται το συνέδριο) θα φιλοξενηθούν στο κτίριο της Φιλοσοφικής Αθηνών.

Σε αυτό το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας θα ενταχθεί και το 28ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, πριν από την έναρξη του, θα πραγματοποιηθούν δύο εικαστικές εκθέσεις στο Μέγαρο Μουσικής με τα έργα «Απολογητική στον Αριστοτέλη» και «Αρχαίος ικέτης – σύγχρονος πρόσφυγας» όπως επίσης και θεατρική παράσταση του έργου «Αριστοτέλης» με τον υφυπουργό Παιδείας και πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Παροίκου. Στη Φιλοσοφική Σχολή, καθ’ όλη τη διάρκεια του παγκοσμίου συνεδρίου, θα υπάρχει έκθεση βιβλίου φιλοσοφικού επιστημονικού περιεχομένου. Η λήξη των εργασιών του παγκοσμίου συνεδρίου στις 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών (Aula) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη και στη συνέχεια στον εξωτερικό περίβολο της Σχολής θα γίνει η μεγάλη γιορτή των Σταγείρων και της Χαλκιδικής με το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού «Ο Κλειγένης», το χορευτικό «Μεικτό Χαλκιδικής – Λαογραφικός Όμιλος Πολυγύρου» και το μουσικό συγκρότημα «Ιχνηλάτες της παράδοσης», ενώ οι σύνεδροι θα γευτούν εκλεκτά εδέσματα αγιορείτικης μαγειρικής από τον Ιερομόναχο Ιωάσαφ.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και έχει την επίσημη υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP), ενώ οι εκδηλώσεις του γίνονται στο πλαίσιο των 2.400 ετών από τη γέννηση του φιλοσόφου και σε συνάρτηση με το γεγονός της ανακήρυξης από την UNESCO του έτους 2016 ως έτους του Αριστοτέλους. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.iagp.gr.

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΥΓΗ, 30/06/2016]