ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΜΠΑΡΑΖ ΛΟΥΚΕΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

553d5dc16dc24503b000108fb9dc8d61Καταιγισμός “λουκέτων” επιχειρήσεων που κρατήθηκαν μέχρι στιγμής από τις τράπεζες στην “τεχνητή υποστήριξη” με συνεχείς αναδιαρθρώσεις των δανείων τους, αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα. Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει ένα επερχόμενο πολύ δύσκολο εξάμηνο για την Οικονομία και την απασχόληση, βάζοντας τέλος σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που εξάντλησαν τις αντοχές τις δικές τους, αλλά και του τραπεζικού συστήματος για τη διάσωσή τους.

Την οδυνηρή αυτή εξέλιξη για πολλές επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους επισημαίνουν οι τραπεζίτες, προειδοποιώντας ότι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να “τρέξουν” όλα τα αναπτυξιακά μέτρα και εργαλεία, στα οποία βασίζονται οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της Οικονομίας. Όπως αναφέρουν, ήδη το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης προδιαγράφει τη διαμόρφωση θετικών εξελίξεων που αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας στις αγορές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει η χώρα να εκμεταλλευτεί, προχωρώντας με γρήγορα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και εγκαταλείποντας, ο καθένας από το πόστο του, τη μιζέρια και τη στείρα σκέψη.

Χαρακτηριστικά χθες, στη γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank, ο πρόεδρος της τράπεζας Ν. Καραμούζης επισήμανε ότι το μεγάλο οικονομικό και πολιτικό ζητούμενο στην επόμενη φάση, είναι η ταχύτητα επιστροφής της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς επενδύσεων, ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. “Κλειδί για την επανεκκίνηση της Οικονομίας είναι η απελευθέρωσή της από τα δεσμά του κρατισμού, της γραφειοκρατίας, του συντεχνιασμού, των ιδεολογικών εμμονών, των κατεστημένων συμφερόντων και του ατελούς ανταγωνισμού”, είπε ο κ. Καραμούζης, τονίζοντας ότι ανάπτυξη με υπερφορολόγηση, υψηλά πραγματικά επιτόκια, μείωση μισθών και διαρκή δημοσιονομική λιτότητα δεν θα έρθει.

Χρειάζονται μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων και άνθιση της ιδιωτικής οικονομίας ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, είπε ο κ. Καραμούζης, στέλνοντας για ακόμη μία φορά το μήνυμα που εκπέμπουν συνεχώς τραπεζίτες και επιχειρηματίες.

Σημειώνεται ότι τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την υπερφορολόγηση, τόνισε και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2015 – 2016 που υποβλήθηκε χθες στον πρόεδρο της Βουλής. Από τις επισημάνσεις του διοικητή της ΤτΕ συμπεραίνεται το δύσκολο περιβάλλον που διαμορφώνεται για την Οικονομία και τις επιχειρήσεις το προσεχές διάστημα.

Όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Οικονομία συνδέεται με την υπερβολική έμφαση στις αυξήσεις φόρων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2016 -2018. Οι αυξήσεις των άμεσων και έμμεσων φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης επιδρούν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα και επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη, ενώ μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου υφεσιακή επίπτωση του αυξημένου φορολογικού βάρους θα είχε ως δευτερογενή επίδραση την απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων για τα έσοδα.

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι για να βγουν οι επιχειρήσεις και η Οικονομία από το “τούνελ”, με τεράστια δυναμική ανόδου για τη χώρα στη συνέχεια, πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους “Θεσμούς” και να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις με αναπτυξιακό περιεχόμενο.

Να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση και παραμονή στην Ελλάδα ξένων επενδυτών. Μόνο μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως τονίζουν, μπορεί να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό και αποταμιευτικό κενό της χώρας.

Είναι κρίσιμο, όπως επισημαίνουν, να υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα υποδομών, να αξιοποιηθούν οι σημαντικοί πόροι του ΕΣΠΑ και οι διεθνείς επίσημες χρηματοδοτήσεις και να μεταφερθούν παραγωγικοί πόροι από μη εμπορεύσιμες διεθνώς δραστηριότητες σε εμπορεύσιμες, από τις εγχώριες υπηρεσίες και το Δημόσιο στη Βιομηχανία και την Αγροτική παραγωγή, από την κατανάλωση στις επενδύσεις και  τις εξαγωγές.

Και βεβαίως, να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας και να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που εδώ και ένα χρόνο “πνίγουν” τις επιχειρήσεις.