ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

F5AED92BF997F4D02D78382736112DC1Το σοβαρό ενδεχόμενο της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη Σέγκεν (μένουν λίγα πράγματα να γίνουν ώστε αυτό να ισχύσει από 1ης Ιουλίου) ανοίγει νέες προοπτικές στον ελληνικό τουρισμό όσον αφορά την τουρκική αγορά. Θα ευνοηθούν περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που επένδυσαν τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη αγορά, δηλαδή η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη.

Ηβίζα αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο για να επισκεφθούν οι Τούρκοι την Ελλάδα για τουριστικούς λόγους, καθώς η έκδοση της απαιτεί διαδικασίες που ταλαιπωρούν, κουράζουν και ενίοτε εκνευρίζουν, ενώ σημαίνει και ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος, που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 400 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια πολλές φορές δη λαδή στοιχίζει περισσότερο από το κόστος μιας ολιγοήμερης οδικής εκδρομής από την Ανατολική Θράκη στη Βόρεια Ελλάδα. Η βίζα αποτελεί εμπόδιο και στα τουριστικά γραφεία της Τουρκίας να οργανώσουν εκδρομές για την Ελλάδα, καθώς αυτή αποτελούσε ρίσκο. Πολλές εκδρομές ακυρώθηκαν καθώς δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν βίζα για τα μέλη του γκρουπ. Τι θα συμβεί λοιπόν από δω και πέρα για τον ελληνικό τουρισμό;

Ο Στέφανος Χατζημανώλης είναι τουριστικός πράκτορας που ειδικεύεται στην τουρκική αγορά. Είναι από τους πρώτους που προσπάθησαν για το άνοιγμά της και δούλεψε σκληρά για αυτό. «Αυτό που θα γίνει» , μας είπε, «είναι ο διπλασιασμός των τούρκων τουριστών μέσα στη χρονιά που διανύουμε. Οι περιοχές που θα ευνοηθούν περισσότερο θα είναι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που σήμερα λόγω προσφυγικού περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουν ανάγκη τους τούρκους τουρίστες. Θα ευνοηθούν επίσης περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Όχι όλες, αλλά αυτές που επένδυσαν τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη αγορά, δηλαδή η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη. Δεν θα ευνοηθεί άμεσα η Αθήνα, παρά τις επτά καθημερινές πτήσεις με την Κωνσταντινούπολη, γιατί ήταν απούσα από την τουρκική αγορά τα τελευταία χρόνια. Δεν θα ευνοηθεί άμεσα ούτε η Κρήτη, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς αεροπορικές συνδέσεις. Μακροπρόθεσμα η τουρκική αγορά θα βοηθήσει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και τη δημιουργία τουριστικών ροών ακόμη και σε περιοχές που σήμερα είναι ανύπαρκτες τουριστικά, καθώς θα είναι τόσοι πολλοί οι τούρκοι τουρίστες, ιδιαίτερα στις περιόδους των αργιών τους, που δεν θα χωρούν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες τουριστικές περιοχές» , είπε ο κ. Χατζημανώλης και συμπλήρωσε: Για τη Βόρεια Ελλάδα αυτό που συμβαίνει είναι μια μεγάλη τουριστική ευκαιρία. Χρειάζεται ωστόσο προσπάθεια και συντονισμός όλων των περιοχών. Όσοι πιστεύουν πως τα ξενοδοχεία και τα αξιοθέατα θα γεμίσουν από μόνα τους είναι βαθιά νυχτωμένοι .

Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος είναι σαφής μιλώντας στα Ταξίδια . «Και μόνο που καταργείται ένα εμπόδιο για να επισκεφθεί κάποιος τη χώρα μας είναι θετικό, όπου κι αν αυτό συμβαίνει. Για φέτος περιμένουμε διπλασιασμό των τούρκων τουριστών λόγω της κατάργησης της βίζας. Δηλαδή οι 5.000 που είχαμε πέρσι να γίνουν 10.000. Για του χρόνου ωστόσο θα περιμένουμε πολλά περισσότερα. Τα τουρκικά τουριστικά γραφεία χωρίς να έχουν το ρίσκο της βίζας θα μπορούν να προγραμματίσουν εκδρομές στη Χαλκιδική για μια περίοδο από 90 έως 120 μέρες. Αν καταφέρουμε και συνεννοηθούμε με τη Θεσσαλονίκη, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνδυαστικά προγράμματα και να έχουμε τούρκους τουρίστες και εκτός θερινής περιόδου, που τους έχουμε πολλή ανάγκη. Αυτό που θα συμβεί με τους Τούρκους το έχουμε ζήσει και το 2004 με τους Βαλκάνιους, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταργήσει τη βίζα για Σέρβους, Σκοπιανούς και Αλβανούς. Υπήρξε τότε εκρηκτική αύξηση τουριστών από αυτές της χώρες και τώρα αποτελούν τις κύριες αγορές μας.»

Το ξενοδοχείο Καψής στη Θεσσαλονίκη δουλεύει ήδη αρκετά με τούρκους τουρίστες. Η υπεύθυνη πωλήσεων του ξενοδοχείου Ανατολή Καπνίδου μας αναφέρει μια άλλη διάσταση. «Θα χρειαστεί σωστή διαχείριση του κύματος που θα προκύψει», μας είπε. «Δεν πρέπει τα ξενοδοχεία να παρασυρθούν από τη μεγάλη ζήτηση και να δώσουν όλα τα δωμάτιά τους στους τούρκους τουρίστες, αποκλείοντας τις άλλες εθνικότητες. Όπως μάθαμε από το πρόσφατο παρελθόν, π.χ. με τους Ρώσους, η εξάρτηση από μία αγορά απέχει ελάχιστα από την καταστροφή».

Ο Θράσος Καλογρίδης, σήμερα πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) και παλαιότερα του Επιμελητηρίου Λέσβου, ήταν από αυτούς που πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη τουριστικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, και μάλιστα όταν οι σχέσεις τους ήταν δύσκολες και το κλίμα δεν ευνοούσε. «Για μας στα νησιά του Ανατολικοί Αιγαίου το ενδεχόμενο της κατάργησης της βίζας είναι κάτι σαν μάννα εξ ουρανού», μας είπε. «Κάθε μέρα έχουμε ακυρώσεις πτήσεων τσάρτερ από τη Δυτική Ευρώπη και αφίξεων κρουαζιερόπλοιων λόγω των προσφυγικών ροών. Ζούμε την απόλυτη τουριστική καταστροφή. Η κατάργηση της βίζας θα μετριάσει το κακό. Περιμένουμε διπλασιασμό και τριπλασιασμό των τουριστών από την Τουρκία αν καταργηθεί η βίζα και μάλιστα άμεσα. Βέβαια δεν έχουν όλα τα νησιά τις ξενοδοχειακές υποδομές για να ανταποκριθούν σε ένα τόσο μεγάλο κύμα. Ευελπιστούμε όμως πως αυτό θα δημιουργήσει και ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις, ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα και φυσικά να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Εξαιτίας αυτού του ενδεχομένου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επαναφέρει ακόμη το ευνοϊκό καθεστώς στην έκδοση βίζας που τα τελευταία χρόνια είχαν πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Έτσι, ανακόπηκαν οι τουριστικές ροές από την Τουρκία και βλέπω και ο Ιούνιος να είναι χαμένος.»

[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 08/05/2016]