ΤΑ ΜΜΕ, Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ & Η ΠΙΚΡΑ ΤΟΥ (ANTIGOLD) ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ

o-tafos-tou-aristoteli-parousiazetai-stin-epistimoniki-koinotitaΔιαστρεβλωμένη βγήκε η είδηση για τον «τάφο στου Αριστοτέλη» στα ΜΜΕ… Όλα τα ραδιόφωνα αναμεταδίδουν πως «βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη μετά από 20 χρόνια ανασκαφικής έρευνας»!!!

Το σωστό θα ήταν «Μετά από 20 χρόνια σιωπής συνταξιούχος αρχαιολόγος ισχυρίζεται πως είχε βρει το 1996 τον τάφο του Αριστοτέλη… Τα τελευταία 20 χρόνια απλά το… τσέκαρε…»!

(Βλέπετε όμως, πολλούς συμφέρει αυτή η τύπου Αμφίπολης αναμπουμπούλα..)

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατίας» για το θέμα του τάφου, o Κώστας Σισμανίδης εξαπέλυσε πυρά κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και της εταιρίας TVX, που εκμεταλλευόταν το 1997 τα μεταλλεία χρυσού στην περιοχή. «Ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Πολιτισμού μου έκοψε τότε τη χρηματοδότηση για την ανασκαφή. Σε απόσταση αναπνοής, 2.500 μέτρων, θα γινόταν η πιο ρυπογόνα μονάδα του κόσμου δίπλα στην πατρίδα του Αριστοτέλη, θέλαμε επένδυση να ρυπαίνει, να καταστρέφει, δεν θέλαμε να αναδείξουμε την πατρίδα του Αριστοτέλη, τι να πω…» είπε με νόημα και συμπλήρωσε: «Μετά τον Βενιζέλο σταμάτησαν οι ανασκαφές, μου έκοψε τη χρηματοδότηση. Και σήμερα συνεχίζεται το πρόβλημα», υπονοώντας την εταιρία Ελληνικός Χρυσός.

Αντιδράσεις αρχαιολόγων

Σε άρθρο  της Μαίρης Αδαμοπούλου, στα ΝΕΑ, διαβάζουμε το πώς αντέδρασε η αρχαιολογική κοινότητα αμέσως μετά την ανακοίνωση του Κώστα Σισμανίδη: «Έχει λογική βάση η θεωρία του, αλλά χρειάζεται συγκεκριμένα ευρήματα που θα συνδέουν το εύρημα με τον Αριστοτέλη και δεν θα αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών, όπως για παράδειγμα μια αναθηματική επιγραφή» μας λέει η Κατερίνα Ρωμιοπούλου, επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, που γνωρίζει εις βάθος την αρχαιολογία της Μακεδονίας.

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι απόψεις της διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Τζένης Βελένη, την οποία εντοπίσαμε στην Ουάσιγκτον όπου έδωσε χθες διάλεξη στην ελληνική πρεσβεία για τον πάπυρο του Δερβενιού. «Ο Κώστας Σισμανίδης έχει κάνει πολύ καλή δουλειά επί πολλά χρόνια στα Στάγειρα, με κάθε δεοντολογία επιστημονική, αθόρυβα και ταπεινά, χωρίς κανείς σχεδόν να τον ξέρει επί 25 χρόνια. Οπως το παρουσιάζει είναι αρκετά πειστικό, σύμφωνα και με την πηγή που χρησιμοποιεί. Αλλωστε, απ’ ό,τι διάβασα, είπε “δεν έχω αποδείξεις, έχω όμως σοβαρές ενδείξεις”, που είναι, κατά τη γνώμη μου, μια συνετή διατύπωση όταν δεν υπάρχουν αδιάσειστα τεκμήρια» καταλήγει.