Ο ΧΡΥΣΟΣ «ΕΛΑΜΨΕ» ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΛΟΓΩ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

100940920-gold bars (3).530x298Σε έναν κόσμο αρνητικών επιτοκίων και επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, οι επενδυτές στρέφονται προς τη «λάμψη» του χρυσού, με τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο να ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο.

Η ζήτηση για χρυσό αυξήθηκε 21 % κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, στους 1.290 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council. Οι έντονες αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια κατά το πρώτο τρίμηνο και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έστρεψαν τους επενδυτές προς το «καταφύγιο» του χρυσού και προς τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) χρυσού. Η επενδυτική ζήτηση «εκτοξεύτηκε» 122%, στους 617,6 τόνους, από 277,9 τόνους στο πρώτο τρίμηνο του 2015, κυρίως χάρη στις εισροές κεφαλαίων προς τα ETFs  χρυσού, που ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009.

Η ζήτηση για ETFs σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση 1.320%, στους 363,7 τόνους. Παρότι ο πληθωρισμός -που θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για τη δημοτικότητα του χρυσού- παραμένει υπό έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, οι συνθήκες αβεβαιότητας για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές τροφοδοτούν τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο. Η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί 20% από τις αρχές του έτους, ενώ στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κατέγραψε κέρδη 16%, σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις σε διάστημα σχεδόν 30ετίας.

Αξιωματούχοι του World Gold Council αποδίδουν στους εξής παράγοντες τη ζήτηση-ρεκόρ για χρυσό: τα αρνητικά επιτόκια σε Ευρώπη και Ιαπωνία, την υποτίμηση του κινέζικου γιουάν, τις λιγότερες των αρχικών προσδοκιών αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, αλλά και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. «Η αβεβαιότητα στον επενδυτικό τομέα εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας πίσω από τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο, αλλά και στην άνοδο 16% στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του έτους» επισημαίνει ο Άλιστερ Χιούιτ του World Gold Council. Ο κ. Χιούιτ εκτιμά ότι η διατήρηση του κλίματος αβεβαιότητας, σε συνδυασμό με τις μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές που ασκούν οι κεντρικές τράπεζες, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τόσο τις επενδύσεις σε χρυσό όσο και τη ζήτηση από πλευράς κεντρικών τραπεζών.

Στο πρώτο τρίμηνο, το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης οφείλεται στις εισροές κεφαλαίων προς ETFs χρυσού, με τις εισροές να αγγίζουν υψηλά επταετίας. Για παράδειγμα, οι εισροές στο SPDR Gold Trust ξεπέρασαν τα επτά δισ. δολάρια, στα 34,1 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο, όπως προκύπτει από στοιχεία της FactSet.

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση από πλευράς κεντρικώντραπεζών ήταν μειωμένη κατά 31% έναντι του τετάρτου τριμήνου, ενώ μειωμένη ήταν και η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα, κατά 19%.

Παρότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αναμένεται να επαναληφθεί η ισχυρή επενδυτική ζήτηση του πρώτου τριμήνου, εντούτοις αναμένεται ανάκαμψη της ζήτησης για κοσμήματα, γεγονός που σε συνδυασμό με τις συνθήκες αβεβαιότητας και αρνητικών επιτοκίων προσφέρουν στήριγμα στις τιμές του χρυσού. Οι προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία του χρυσού διαφέρουν σημαντικά. Η Commerzbank προβλέπει υποχώρηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου στα 1.250 δολάρια ανά ουγκιά έως τα τέλη του έτους, ενώ η Capital Economics προβλέπει σημαντική άνοδο, στα 1.350 δολάρια ανά ουγκιά. Ο χρυσός άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα υψηλά 15 μηνών, στα 1.303,60 δολάρια ανά ουγκιά, χωρίς όμως να καταφέρνει να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να κινείται μεταξύ 1.265-1.280 δολάρια ανά ουγκιά. Η Goldman Sachs προβλέπει υποχώρηση του χρυσού έως και 10% μέσα στο επόμενο 12μηνο, με τιμή-στόχο στα 1.150 δολάρια ανά ουγκιά, με την επενδυτική τράπεζα να επικαλείται τις προσδοκίες ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια με βραδύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι ανέμεναν αρχικά οι αγορές.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 13/5/2016]