« ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

a711809b3cfe30620b87e72c22448449Τώρα που υποτίθεται ότι έρχεται η οικονομική ανάκαμψη, όπως πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καλό θα ήταν η κυβέρνηση να ακούσει τους επιχειρηματίες, για να προσγειωθούν κάπως σε περισσότερο ρεαλιστικά δεδομένα. Διότι, όσο και αν προσκαλείς κάποιον να επενδύσει, στις δυτικές οικονομίες υπάρχουν πλαίσια, κανόνες και προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό. Το κυριότερο, να αποκατασταθεί το κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης, που έχει πληγεί σοβαρά με ευθύνη της κυβέρνησης σε πλείστες περιπτώσεων, με την Eldorado και τον ΟΠΑΠ να αποτελούν τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις.

Αλλά ακόμα και τώρα, όταν ο επιχειρηματικός κόσμος βλέπει να αλλάζει το πλαίσιο για τις χρήσεις γης, βάσει του οποίου «ξεκόλλησαν» τουριστικές επενδύσεις όπως στον Αστέρα Βουλιαγμένης, στην Κασσιώπη της Κέρκυρας και στην Αφάντου στη Ρόδο, η εμπιστοσύνη παραμένει ζητούμενο… Είναι αρκετά χαρακτηριστικές οι παρεμβάσεις από τρεις εμβληματικούς επιχειρηματίες την εβδομάδα που πέρασε, ακριβώς για τα προβλήματα στην υπόθεση «ανάπτυξη».

Έτσι, στο συνέδριο του ΣΕΒ, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος είπε ότι πρέπει να διορθωθούν πολλά, γιατί στα χρόνια της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις υπέστησαν μεγάλες ζημιές και μειώθηκε η ανταγωνιστικότητά τους, με τη χώρα να υστερεί σε σχέση με την Ε.Ε. στο κομμάτι της φορολογίας, της ενέργειας και του κόστους χρήματος. «Οι μεταρρυθμίσεις μέχρι τώρα σκόνταψαν στη δυσπιστία του πολιτικού κόσμου και στην αναξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να έρθουν οι κόφτες», είπε ο Ευ. Μυτιληναίος, σημειώνοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει ταμπού, τόσο για τις φιλελεύθερες κυβερνήσεις όσο και για την αριστερά, είναι σημαντικές.

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος της Βιοχάλκο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως πρέπει να αποδεχτούμε ότι το παλιό μοντέλο της κατανάλωσης και του δανεισμού είναι ξοφλημένο και ότι, μόλις σταμάτησαν τα δάνεια, κατέρρευσε η χώρα. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στα διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, δεν μπορούμε να είμαστε εσωστρεφείς και να θεωρούμε ότι θα ανακυκλώνουμε την κατανάλωση στη μικρή μας χώρα», τόνισε.

Μια μέρα μετά, ο Σωκράτης Κόκκαλης, από τη πλευρά του, στην γ.σ. των μετόχων της Intralot, ανέφερε πως η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, και πολύ περισσότερο τώρα, θα παραμείνει ουτοπία όσο το κράτος δεν στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις. Προσοχή: Ο επικεφαλής του ομίλου δεν μίλησε για οικονομική στήριξη, ούτε για κρατικές προμήθειες, όπως πολλοί έσπευσαν να τον κατηγορήσουν, ανατρέχοντας ίσως στο παρελθόν.

Μίλησε για οικονομική διπλωματία, για την υποστήριξη που δεν έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις όταν βγαίνουν εκτός συνόρων, κάτι που πολλές χώρες πράττουν. Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα της Τουρκίας, που μέχρι τις αρχές του 2000 βρισκόταν υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ. «Πέταξε», βέβαια, και την σπόντα του για το ευρώ («ένα σκληρό νόμισμα»), αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα…

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, 28/5/2016]