Η ΖΩΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ

SKOURIES-20150525-086Τι σχεδιάζει η Ελληνικός Χρυσός μετά τη λήψη των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων

Σύντομη παρένθεση τείνει να αποδειχθεί η διακοπή των εργασιών της Ελληνικός Χρυσός στο εργοστάσιο των Σκουριών Χαλκιδικής, όπου ο μητρικός καναδικός όμιλος είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιανουάριο την αναστολή του έργου, ως αποτέλεσμα του αργού ρυθμού λήψης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκδοση της άδειας δόμησης που θα επέτρεπε στην Ελληνικός Χρυσός να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές έχει καθυστερήσει περισσότερο από τρία χρόνια. Ωστόσο, μετά τη χορήγηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος άδειας ρουτίνας, αλλά ιδιαίτερης σημασίας για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού, ο δρόμος είναι, πλέον, ανοιχτός.

Τα επόμενα Βήματα

Τι σχεδιάζει η εταιρεία στις Σκουριές: Την ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου, του εργοστασίου για την κατεργασία του μεταλλεύματος (που αποτελείται από χαλκό και χρυσό), καθώς και όλων των βοηθητικών επιφανειακών εγκαταστάσεων για τις οποίες απαιτείται σειρά αδειοδοτήσεων. Κατά το χρονικό διάστημα που πέρασε από τον Ιανουάριο, n εταιρεία επικεντρώθηκε στην υλοποίηση έργων συντήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος τα οποία είχαν κόστος της τάξης των 10,6 εκατ. δολαρίων Ωστόσο, η επανεκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών θα οδηγήσει στην επαναπρόσληψη των περίπου 600 εργαζομένων που είχαν απολυθεί, ενώ στα σχέδια της εταιρείας είναι η πρόσληψη ακόμα 600 ατόμων.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει και την έγκριση της άδειας εγκατάστασης νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, η οποία οδήγησε στην έναρξη της δεύτερης φάσης του έργου. Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση που αφορά την επεξεργασία τελμάτων, με την εταιρεία να έχει ξεκινήσει τις προκαταρκτικές εργασίες σχεδιασμού και μηχανικής της τρίτης φάσης, που περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου κατεργασίας στην πεδιάδα Κοκκινόλακας. Η εν λόγω μονάδα θα είναι δυναμικότητας 800.000 τόνων σε ετήσια βάση, παράγοντας μόλυβδο, ψευδάργυρο και συμπύκνωμα χρυσού. Στην Ολυμπιάδα, η Eldorado Gold δαπάνησε, κατά το πρώτο τρίμηνο. 21,7 εκατ. δολάρια

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, 14/05/2016]