ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ELDORADO GOLD

stock_market-100032147-large-1-770x470Τα καλά νέα για την έγκριση της τεχνικής μελέτης, που για τα έργα αυτά ισοδυναμεί με άδεια λειτουργίας ως έναν βαθμό, αποτυπώθηκαν και στο ταμπλό για την Eldorado Gold. Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή της μετοχής της στις 6 Μαΐου ανήλθε στα 4,11 δολ., όταν στις 25 Γενάρη –ταραχώδης μήνας για την εταιρία–, βρισκόταν στα 2,10 δολ., μια αύξηση δηλ. της τάξεως του 49%. Μετά το πράσινο φως δε, από το ΥΠΕΚΑ στην ουσία βγαίνει από τη δύσκολη θέση και ο CEO της Eldorado, Paul Wright ο οποίος τους τελευταίους μήνες δεχόταν πιέσεις από τους μετόχους της εταιρίας (BlackRock, Fidelity κ.α.) για το πότε θα ληφθούν οι άδειες στην Ελλάδα προκειμένου να σταματήσει η ζημία και η οικονομική αιμορραγία του ομίλου και των ίδιων. «Stop loss» έλεγαν επίμονα.

Η Ελλάδα παρά τα πολυετή προβλήματα, εξακολουθεί να παραμένει από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές για την Eldorado Gold. Γι’ αυτό και μεγαλοστέλεχός της έλεγε προ ολίγου καιρού ότι η εταιρία δεν πρόκειται να φύγει παρά μόνο αν την διώξουν. Βέβαια, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε στη χώρα μας έχει προχωρήσει σε απομειώσεις 739,9 εκατ. δολ. για τις Σκουριές και 31,2 εκατ. για το Στρατώνι (771 εκ. δολ. συνολικά).

Την περσινή χρονιά παρήχθησαν 16.396 ουγγιές χρυσού από την Ολυμπιάδα και μετά και την πρόσφατη έγκριση δευτερεύουσας άδειας που εκκρεμούσε, το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας μπαίνει σε δεύτερη φάση και αφορά στην εγκατάσταση του νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ώστε από το α’ τρίμηνο του 2017 το μετάλλευμα –περίπου 385.000 τόνοι ετησίως συμπυκνωμένου μολύβδου, ψευδαργύρου και χρυσοφόρου πυρίτη–, να κατεργάζεται στο ανακατασκευασμένο εργοστάσιο. Στο τέλος του έτους ο μητρικός όμιλος είχε συνολική ρευστότητα 668 εκατ. δολ. και έσοδα 823,8 εκατ. δολ. με μέση τιμή του χρυσού τα 1.168 δολ. ανά ουγγιά.

[ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, 13/05/2016]