Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΘΕΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ELDORADO

elwri-thumb-largeΡάιτ: «Προσδοκία μας ότι αυτή η θετική συνεργασία θα οδηγήσει στην έγκριση της τεχνικής μελέτης για τις Σκουριές».

Ως ένδειξη ενός πιο δημιουργικού διαλόγου με την κυβέρνηση εισέπραξε η Eldorado Gold την έγκριση των αδειών για το έργο της Ολυμπιάδας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επικεφαλής της εταιρείας Πολ Ράιτ, κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου του 2015. «Θα έλεγα ότι, τους τελευταίους έναν δυο μήνες, υπάρχει μια περισσότερο ενθαρρυντική εμπλοκή μεταξύ της εταιρείας μας και του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία, νομίζω, συνέβαλε πρόσφατα στην έκδοση της άδειας εγκατάστασης στην Ολυμπιάδα. Η πρόθεσή μας να προχωρήσουμε το έργο στην Ολυμπιάδα απεικονίζεται στη χορήγηση της άδειας εγκατάστασης, αλλά και στην προσδοκία μας ότι αυτή η θετική συνεργασία θα οδηγήσει στην έγκριση της τεχνικής μελέτης για τις Σκουριές. Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα μας επιτρέψει να επανεκκινήσουμε το έργο των Σκουριών και να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης στην Ολυμπιάδα», σημείωσε ο Πολ Ράιτ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Eldorado Gold, η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στο επενδυτικό της έργο μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και στη μακροπρόθεσμη προοπτική του. Σημειώνει, επίσης, ότι η εταιρεία από το 2011 έχει λάβει έγκριση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά από τότε μέχρι και σήμερα τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν προχωρήσει σε επιμέρους αδειοδοτήσεις, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των έργων της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, αν και η εταιρεία είναι έτοιμη να τα προχωρήσει άμεσα.

To 2015 n Eldorado Gold εμφάνισε μείωση των πωλήσεων χρυσού κατά 9% σε ετήσια βάση, λόγω της μείωσης της παραγωγής στο Κισλαντάγκ και στα μεταλλεία της εταιρείας στην Κίνα. Ταυτοχρόνως, παρουσίασε ζημίες ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων, έναντι καθαρής κερδοφορίας 102,6 εκατ. δολαρίων, το 2014, οι οποίες οφείλονται, μεταξύ άλλων, σε απομειώσεις, αλλά και σε φόρο εισοδήματος ύψους 63,5 εκατ. δολαρίων που συνδέεται με αλλαγές στην ελληνική φορολογική νομοθεσία.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29/03/2016]