ΤΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

2X4I3834Ποιος είπε πως ο μεταλλευτικός τουρισμός δεν έχει μέλλον στην Χαλκιδική;

Στο παρελθόν των Σιδηροκαυσίων της ανατολικής Χαλκιδικής υποκλίθηκαν οι Τούρκοι στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ΕΜΙΤΤ, που ολοκληρώθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη. Ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού παρουσίασε για πρώτη φορά την προωθητική καμπάνια με τίτλο «Υπόκλιση στο παρελθόν των Σιδηροκαυσίων», ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της περιοχής, κλέβοντας τις εντυπώσεις των Τούρκων. Τα Σιδηροκαύσια ήταν ιστορικός οικισμός της ανατολικής Χαλκιδικής.

Πήραν το όνομά τους από την εκμετάλλευση των με γάλων τοπικών μεταλλευτικών κοιτασμάτων, η οποία τα πρώτα οθωμανικά χρόνια ήταν ιδιαίτερα έντονη. Σε όλα τα υψώματα του σημερινού οικισμού των Σταγείρων αναπτύσσεται το φρουριακό συγκρότημα της τότε πόλης, το οποίο περιλαμβάνει τμήματα της οχύρωσης, κυρίως πύργους, ερείπια από οικίες, λουτρά, τζαμιά και εργαστήρια, όπου γινόταν η εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων, καθώς και μεγάλες ποσότητες σκουριάς, τα απομεινάρια δηλαδή της μεταλλευτικής διαδικασίας.

Τα μεταλλεία των Σιδηροκαυσίων τελούσαν υπό τον έλεγχο του σουλτάνου και αποτελούσαν μέρος της οικιστικής κοινοπραξίας με την ονομασία Κοινόν του Μαδεμίου. Με την προωθητική αυτή καμπάνια στις αποσκευές τους οι εκπρόσωποι του Προαθωνικού Οργανισμού επισκέφθηκαν τουριστικά γραφεία εκθέτες της ΕΜΙΤΤ, στα οποία παρουσίασαν έτοιμο πολιτιστικό τουριστικό πακέτο διακοπών, που συνδυάζει επίσκεψη στα μνημεία της Θεσσαλονίκης ή πόλεων της Εγνατίας Οδού και ημερήσια απόδραση στο πολιτιστικό τόξο Αρναία- Σιδηροκαύσια- Αρχαία Στάγειρα. Το ίδιο πακέτο παρουσιάστηκε επίσης σε πάνω από 60 Τούρκους εκπροσώπους Τύπου και επαγγελματίες του κλάδου κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης προβολής του προορισμού, με τίτλο «Μνήμη και Γεύση», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και την TURSAB (Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Τουρκίας).

 

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 01/02/2016]