ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΛΗ…

microphone-levi-glassrock-Αν και περιμέναμε μια από τα ίδια, ομολογούμε πως ο κος Παπαγεωργίου μας εξέπληξε, κλέβοντας για ακόμη μια φορά την παράσταση. Αυτή είναι κα η σωστή λέξη… Παράσταση!

Εχθές είδαμε  την εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» του Βεργίνα TV με οικοδεσπότη τον κο Καλόγερο, και καλεσμένους τον κο Παπαγεωργίου, διαχειριστή του Blog antigold.org, από τη μία και τους κ.κ. Χατζή και Βασιλειάδη από την άλλη, τον πρώτο πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων μεταλλείων Κασσάνδρας η «Αγία Βαρβάρα» και τον δεύτερο γραμματέα του σωματείου επιστημόνων της Ελληνικός Χρυσός.

Ο δημοσιογράφος έδωσε από την αρχή το στίγμα της εκπομπής, συστήνοντας τον κο Παπαγεωργίου ως «μίστερ αντιγκόλντ», τίτλο τον οποίο δέχτηκε αδιαμαρτύρητα ο Τόλης.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, που κράτησε πάνω από 1:30 ώρα, γίναμε μάρτυρες ενός επαναλαμβανόμενου μοτίβου: Ο Τόλης να προβάλλει κάποιο από τα γνωστά antigold επιχειρήματα, οι συνομιλητές του να το καταρρίπτουν εν ριπή οφθαλμού και ο Τόλης να περνά στο επόμενο επιχείρημα…

Αν δεν παρεμβάλλονταν μερικές αξιοσημείωτες ατάκες και… ανταλλαγές φιλοφρονήσεων με το γάντι, η εκπομπή θα ήταν σχεδόν βαρετή…

Η συζήτηση ξεκίνησε με την επιβεβαίωση εκ μέρους του κου Χατζή πως μέχρι σήμερα έχουμε 380 απολυμένους, μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουμε 600 και αν δεν δοθούν και οι άδειες στην Ολυμπιάδα άλλους 500.

Στη συνέχεια ο κος Βασιλειάδης μας πληροφόρησε πως το σωματείο επιστημπονων της Ελληνικός Χρυσός αριθμεί 250 μέλη, το 50% των οποίων είναι μηχανικοί και τα υπόλοιπα άλλων ειδικοτήτων.

Ο Τόλης σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν αγωνίζεται για προσωπικού λόγους ή για αγάπη προς το περιβάλλον, δήλωσε πως ως μηχανικός, είναι υπέρ των επενδύσεων! Αλλά έχει πειστεί πως το μέγεθος αυτής της σχεδιαζόμενης δραστηριότητας θα «φέρει καταστροφή», και έχει κάνει σκοπό της ζωής του να τη σταματήσει.

Μετά η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την αρμοδιότητα του ΣτΕ. Ο Τόλης, συμφώνησε με τα όσα έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός κος Θεοδωρακόπουλος πως το ΣτΕ δεν αδειοδοτεί, αλλά κρίνει την ορθότητα διοικητικών πράξεων, αλλά προσπάθησε επανειλημμένως να διαστρεβλώσει την έννοια και να πείσει πως το ΣτΕ απορρίπτοντας τις ακυρώσεις δύο διοικητικών πράξεων του Σκουρλέτη, αναπέμπει την έγκριση του έργου πάλι πίσω στον Σκουρλέτη. Ούτε κουβέντα για την ανάπτυξη του σκεπτικού του ΣτΕ σχετικά με τις απορριπτικές αποφάσεις.

Ακολούθησε μετατόπιση της κουβέντας στο θέμα της Στρατονίκης. Ο κος Χατζής δηλώνοντας πως «την επένδυση τη θέλουμε, τη ξέρουμε, τη δουλεύουμε», έφυγε από το θέμα Σκουριές και αναρωτήθηκε γιατί ο κος Παπαγεωργίου δεν ήθελε την επένδυση στην Στρατονίκη; «Στη Στρατονίκη έλεγε πως θα βουλιάξει το χωριό!!! Μετά από 14 χρόνια δεν έγινε τίποτα… Έφυγε νύχτα. Τα ίδια ψέματα έλεγε και στην Ολυμπιάδα και δεν μπορεί να περάσει πια…»

Ο Τόλης είχε βέβαια έτοιμη την απάντηση: «Στη Στρατονίκη γίνεται υπόγεια εξόρυξη. Υπήρχαν αδειοδοτήσεις για μηχανική εξόρυξη αλλά έπεφταν φουρνέλα. Υπάρχουν 64 σπίτια με ρωγματώσεις , η εκκλησία θα έπρεπε να είναι κλειστή, όπως και το δημοτικό σχολείο…»

Σε ερώτηση αν υπάρχουν καταγγελίες από κατοίκους, ο Τόλης προσέφυγε στις αγαπημένες του θεωρίες συνομωσίας: «Η εταιρεία (Κούτρας– Μπόμπολας), έχουν προσλάβει κόσμο στη Στρατονίκη άνεργους, και δεν μιλάει κανείς… Τους υπόλοιπους τους σφραγίζει το στόμα ο φόβος!!! Έχει δημιουργηθεί κλίμα και όποιος μιλήσει θα είναι απόβλητος της κοινωνίας!!!».

Εδώ επενέβη σχεδόν έξαλλος ο κος Βασιλειάδης, συστήνοντας στον Τόλη να σταματήσει τη κινδυνολογία και τα πυροτεχνήματα, διότι θα κάνει τον κόσμο να βγει από τα σπίτια του…. Τον κατηγόρησε πως γνωρίζει πολύ καλά πως οι υπηρεσίες έχουν αποφανθεί για τις ρωγμές στην εκκλησία και στο σχολείο. Και υπάρχουν σπίτια με ρωγμές σε όλη την περιοχή εδώ και 50-70 χρόνια, χωρίς να έχουν σχέση με τα μεταλλεία… Στο θέμα του ΣτΕ σημείωσε πως το ΣτΕ συνοδεύει τις αποφάσεις του με αιτιολογημένα σκεπτικά, όπως στο τελευταίο επιχείρημα περί δοκιμών της μεθόδου flash smelting στη Φινλανδία, αποφάνθηκε και το δέχτηκε 100%.

Ο δημοσιογράφος και οικοδεσπότης Καλόγερος προχώρησε σε επόμενη ερώτηση προς Τόλη:

«Έχετε βοήθεια στον αγώνα σας από το 1998; Κάποιος φίλος σας ίσως που θέλει να πάρει τα μεταλλεία;»

Εδώ ο Τόλης χρησιμοποίησε το στιλ “δεν-σηκώνω-μύγα-στο-σπαθί-μου”, σε συνδυασμό με το “μιλάω-για-μένα-σε-τρίτο-πρόσωπο”…. «Κανείς δεν μπόρεσε να πει πως ο Τόλης ο Παπαγεωργίου έχει πάρει έστω και ένα ευρώ. Ο Τόλης Παπαγεωργίου ήταν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στην Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, και δημιούργησε οικονομική βάση για να ασχοληθεί με τον αγώνα».

Ο κος Καλόγερος αρχίζει στη συνέχεια να περνά σε ερωτήσεις ουσίας:

«Οι απόψεις του Παρατηρητηρίου υιοθετούνται από την κυβέρνηση. Έχετε ρόλο σύμβουλου σε κάποιον υπουργό, ή στην σημερινή κυβέρνηση;»

Τόλης: «Θα ένιωθα περήφανος αν με συμβουλευόταν η κυβέρνηση. Έχω κάνει καταγγελίες πολύ πριν και υπάρχουν στο διαδίκτυο. Αποδεικνύω πως όλα στις Σκουριές είναι παράνομα (!!!).. Όταν ένας άνθρωπος ασχολείται με το θέμα, αναγνωρίζεται «επιστημονικά (!!!)… Η εταιρεία μέχρι σήμερα δεν με έχει αντικρούσει ούτε σε ένα θέμα…(!!!). Ναι, έχω επισκεφθεί τους Λαφαζάνη και Σκουρλέτη με εκπροσώπους των επιτροπών αγώνα και δικηγόρο του κινήματος για να παραδώσουμε στον κο Σκουρλέτη την “έρευνά μας”…»

Και πάλι ο κος Βασιλειάδης έχει ανεβάσει ατμό και δύσκολα συγκρατείται να μη βγει από τα ρούχα του…

Βασιλειάδης: «Είναι προβοκατόρικος ο λόγος του κου Παπαγεωργίου… Δεν αναφέρεται στην πραγματικότητα… Καταδικάζει τα πάντα de facto… O κος Παπαγεωργίου έχει αποκτήσει ένα ρόλο που δεν του έδωσε κανείς… Ποιος είναι ο θεσμικός του ρόλος; Για μας δεν είναι παρά ένας μπλόγκερ. Αλλά κυβέρνηση, θεσμικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες υιοθετούν τα «ευρήματά», που κατά τρελό τρόπο εμφανίζονται copy paste σε ανακοινώσεις του υπουργείου, όπως και οι «έρευνες» του κου Παπαγεωργίου… Κατάντια ένα ολόκληρο κράτος να στηρίζεται στις “έρευνες” του κου Παπαγεωργίου… Δεκάδες Έλληνες επιστήμονες και πέντε ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν κάνει τις μελέτες αδειοδότησης της εταιρείας και απαντούν σε όλα αυτά που προσβάλλει ο κος Παπαγεωργίου και η παρέα του συστηματικά για να δημιουργούν κωλύματα και να κουράσουν τον επενδυτή, αλλά ευτυχώς, από το Στε έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο χασοδίκη της περιοχής…»

Χατζής: «Εδώ υπάρχει ένα τρίγωνο διαπλοκής: Η κα Ιγγλέζη, που πιέζει την κυβέρνηση για ασφαλιστικά και εργασιακά, παίρνει τα γραπτά ενός ανθρώπου που –όπως είπε και μόνος του– με τσιμέντα ασχολείται, και με 13 άλλους με ειδικότητα «εκπρόσωποι επιτροπών αγώνα» (!) κι ένας δικηγόροκαταθέτουν στην κυβέρνηση…»

Στη συνέχεια μάθαμε πως ο Τόλης πετάει με ένα ελικόπτερο φίλου του, αλλά το φοβερό ήταν η δήλωση Τόλη:

«Δεν έχω καμία σχέση με την κα Ιγγλέζη» !!!! Θα δικαιολογούσα αυτή τη δήλωση αν έδινε ο Τόλης συνέντευξη σε κανένα κεντρικό κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας σε κοινό που δεν ξέρει τα της περιοχής… Αλλά στο Βεργίνα TV,δηλώνεις βρε αθεόφοβε πως δεν έχεις καμιά σχέση με την κα Ιγγλέζη;

Ο Χατζής απάντησε άμεσα: «Δεν είναι έτσι, αυτή είναι η σχέση που ανοίγει τις πόρτες στα υπουργεία… Η κα Ιγγλέζη εκβιάζει την κυβέρνηση πως αν δεν κλείσει τις Σκουριές δεν θα ψηφίσει ούτε ασφαλιστικό, ούτε τίποτα…»

Εδώ επενέβη ο κος Βασιλειάδης με ενωτική διάθεση: «Θα καλούσα όλους όσους πολεμούν την επένδυση, και τον κο Παπαγεωργίου, να κάτσουμε να δούμε όλοι ποιοι μας βάζουν να μαχόμαστε… Η πολιτική εκμετάλλευση του θέματος μας οδήγησε εδώ.. Κάθε ένας που πέρναγε από εδώ κερδίζει από την διαμάχη.. Ένας από αυτούς είναι και ο κος Παπαγεωργίου, κερδίζει από τη διμα΄χη…  Αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση, αυτοί που αναρριχήθηκαν… Η κα Ιγγλέζη στηρίζεται σε αυτή τη διαμάχη… Έχουμε εδώ εκατοντάδες χρόνια συνεχούς μεταλλευτικής δραστηριότητας. Είναι δυνατόν να σταματήσει; Και ο δήμαρχος, όχι ο Μίχος που έφυγε, ο σημερινός –με όποιον τρόπο κι αν εκλέχθηκε–, δεν κάνει απολύτως τίποτα για να λύσει το πρόβλημα…»

Εδώ έγινε ένα διάλειμμα στην εκπομπή και σε λίγο η συζήτηση ξανάρχισε με τον Τόλη να μας πληροφορεί πως δεν έχει πολιτικές βλέψεις, δεν έχει κατέβει ποτέ ούτε σαν βουλευτής ούτε σαν δήμαρχος, μόνο μια φορά σαν δημοτικός σύμβουλος, και πως ήταν με τη Νέα Δημοκρατία τότε, αλλά τώρα είναι με όποιο κόμμα υπερασπίζεται τον «αγώνα»…

Μας είπε πως επί TVX έχει καθίσει 124 φορές στο «σκαμνί», έχει φάει 5,5 χρόνια φυλακή, αλλά αθωώθηκε από το εφετείο. Σήμερα έχει κατηγορηθεί ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης αλλά από το συμβούλιο πλημμελειοδικών ακυρώθηκε αυτό με βούλευμα. Απλά «είμαι κατηγορούμενος με άλλους 400  από το χωριό μου για σωρεία παραβάσεων»….

Ο δημοσιογράφος ρωτά για το τι γίνεται στην περιοχή με το κλείσιμο και τις απολύσεις.

Χατζής: «Στην περιοχή ήδη έχει αρχίσει να υπάρχει οικονομικό πρόβλημα… Σπίτια ξενοικιάζονται, κόσμος φεύγει, σουπερ μάρκετ, εστιατόρια κλ.π έχουν πτωτική πορεία… Αυτοί που έχουν απολυθεί εύχονται να καταλάβουν στην κυβέρνηση τι λάθος που κάνουν και ακούν  τους Παπαγεωργίου, Ιγγλέζη και Ζουμπά…»

Καλόγερος: «Εσείς έχετε πάει στη κα Ιγγλέζη;»

Χατζής: «Όχι, δεν υπάρχει λόγος, ο μόνος σκοπός της είναι να κλείσει η επένδυση.»

Καλόγερος: «‘Εχετε δει Λαφαζάνη, Σκουρλέτη;»

Χατζής: «Ναι, αλλά τι να κάνουν; Έχουν πολιτικές εντολές… Ο Τσιρώνης έχει πει “δώστε μας νομικά όπλα να κλείσουμε τιε Σκουριές”…»

Στη συνέχεια χάθηκε αρκετός χρόνος για το γνωστό θέμα της εργολαβίας της κας Ιγγλέζη στην TVX, με τον Τόλη να την υπερασπίζεται λέγοντας «πέντε δεντράκια φύτεψε η κοπέλα σαν δασολόγος», και τον Χατζή να λέει πως πήρε εργολαβία 5 εκατομμυρίων δραχμών, την εποχή που με 2,5 εκατ. έπαιρνες καλό αυτοκίνητο…

Ο καλόγερος αλλάζει θέμα ρωτώντας τον Τόλης αν μετά το Νταβός και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με επενδυτές, βλέπουμε κάποια, έστω και μικρή, αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση για την επένδυση…

Ο Τόλης το αποκλείει και αρχίζει το γνωστό παραμύθι με το «μηδενικό τίμημα», πως το ελληνικό δημόσιο «δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ», και όλη αυτή την ακολουθία ψευδοεπιχειρημάτων με την πώληση στην Goldfield, και το «αμύθητο» κέρδος για Κούτρα, και Μπόμπολα»!!!

Εδώ ο Βασιλειάδης σχεδόν εξερράγη… Ρώτησε τον Τόλη αν τα ξέρει όλα και έχει την εντύπωση πως όλος ο κόσμος ασχολείται μαζί του; Ο Χατζής τον ρώτησε εάν είναι ΚΑΙ οικονομολόγος εκτός από περιβαλλοντολόγος, ερευνητής, και λοιπά…

Με παρέμβασή του ο Καλόγερος έκανε την λογικότερη διαπίστωση:

Καλόγερος: «Αν το κράτος ήταν κακός πωλητής δεν φταίει ούτε ο Κούτρας ούτε ο Μπόμπολας… Δεν έχουν γίνει επενδύσεις;»

Ο Τόλης σηκώθηκε στα κάγκελα… «Όχι!!! Εγώ θα σας πω πως και από πού έρχονται τα χρήματα»!!!

Χατζής: «Έχουν γίνει δεκάδες επενδύσεις…»

Εδώ ο Τόλης άρχισε να ξεδιπλώνει το άλλο σενάριο επιστημονικής φαντασίας για τα κέρδη της εταιρείας από την πώληση των παλαιών συμπυκνωμάτων… Καθαρό κέρδος 100.000.000 (!!!) ευρώ από συμπυκνώματα…. Και άλλα 135.000.000!!! από τα τέλματα Ολυμπιάδος βγάζει και από εκεί συμπύκνωμα…

Εδώ έγινε άλλη μια ερώτηση από τον Χατζή προς τον Τόλη, αλλά όπως οι περισσότερες, έμεινε αναπάντητη…

Χατζής: «Τελικά ο κος Παπαγεωργίου μάχεται για το περιβάλλον ή για τα χρήματα;;;»

Ο Βασιλειάδης, ερωτηθείς για το θέμα απάντησε πως τα νούμερα που ανέφερε ο Τόλης είναι μακράν της πραγματικότητας… Τα ποσά που ανέφερε από τα στοκ είναι κάτω του 50% και επενδύθηκαν άμεσα. Ανέφερε, επίσης, πως για την TVX ο Τόλης κρίνει μια επένδυση που την έκλεισε το ΣτΕ, αλλά τώρα δεν δέχεται το ΣτΕ που είναι υπέρ της σημερινής επένδυσης…

Και στη συνέχεια αποκατέστησε την αλήθεια για την μεταβίβαση των μεταλλείων:

«Όταν έκλεισε η ΤΒΧ ερήμωσε η περιοχή, τα μεταλλεία είχαν ΜΗΔΕΝΙΚΗ αξία… Και μην ξεχνάμε πως έψαχναν πάντα ιδιωτική επένδυση… Παρακαλούσαν τους πάντες να πάρουν τα μεταλλεία, αλλά οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούσαν. Βρέθηκε όμιλος που τα πήρε με τα βάρη τους και τις υποχρεώσεις τους»

Αναφέρθηκε πολλές φορές πως μέχρι σήμαρα η επένδυση έχει φτάσει στα 750 εκατομμύρια αλλά δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από πλευράς Τόλη…

Και ο Καλόγερος πέρασε σε άλλη ενότητα:

Καλόγερος: «Πιστεύεται κε Παπαγεωργίου πως έχει κάνει κοινωνική πολιτική η εταιρεία;»

Τόλης: Κάτι πλατειούλες, κάτι δρομάκια… πολιτική με καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς…

Χατζής: Το νερό που πίνετε στην Ιερισσό κε Παπαγεωργίου από πού είναι;

Τόλης: Ο παλιός δήμαρχος Βλαχόπουλος το έφερε…

Χατζής: Με ποιανού λεφτά;

Βασιλειάδης: «Ο σημερινός επενδυτής έχει δείξει κοινωνικό πρόσωπο πρωτοφανές… Πολλά από τα χρήματα αυτά επενδύθηκαν σε υδροδοτήσεις… Το δίκτυο μέχρι την Ουρανούπολη πήγε με το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας. Και ο σημερινός δήμαρχος Ζουμπάς δεν δέχεται να χρησιμοποιήσει την χρηματοδότηση.

Τόλης «Θα πάρει την απάντηση από τον κο Βλαχόπουλο, που έκανε το δίκτυο από το Στρατώνι μέχρι Ολυμπιάδα… Η Ιερισσός υδρεύεται από γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ της δεκαετίας του ’70… Η Ολυμπιάδα δεν πίνει νερό από γεωτρήσεις επειδή έχει αρσενικό…»

Βασιλειάδης: «Έχετε αναγάγει σε επιστήμη το να δημιουργείται εντυπώσεις…»

Ακολούθησαν βίντεο με εμπρηστικές δηλώσεις Τόλη, τις οποίες ο Καλόγερος ήθελε από ώρα να προβάλλει, ζητώντας και την άδεια του Τόλη…»

Έτσι είδαμε το έργο ««Σάλπισμα Αντίστασης για τις Σκουριές», ένα έπος μπουρδολογίας, όπου ο Τόλη ςκλαίγεται διότι είχε βγει τότε το ένταλμα σύλληψης για ηθική αυτουργία στα γεγονότα στις Σκουριές.

Στη συνέχεια είδαμε αποσπάσματα από τις δηλώσεις του στις Σάπες με τις γνωστές ατάκες «Δεν λογαριάζουμε αν σπάσουν κεφάλια, ούτε αν μπούμε στη φυλακή, αν σκοτωθούν παιδιά», «με το όπλο μπροστά να πάμε», «Όταν υπήρχε γεωτρύπανο πηγαίναμε και το καίγαμε… όλα τα κάψαμε και τα ανατινάξαμε…», «Από τη στιγμή που θάρθουν τα ΜΑΤ, το παιχνίδι το έχουν χάσει…», και άλλες τέτοιες ιστορικές ρήσεις

Και φτάσαμε στο κλου της βραδιάς, που ο Τόλης μας το φύλαγε για το τέλος…

Η συζήτηση γύρισε στην καταδρομική εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές το 2013. Ο Τόλης δήλωσε ευθαρσώς, «Καλά κάνανε και τα κάψανε…» !!! Και μας αιτιολόγησε και το γιατί καλά κάνανε: «Μέχρι τότε ήμασταν παραγκωνισμένοι, το θέμα βγήκε στα ΜΜΕ από τότε που κάηκαν οι Σκουριές.!!!»

Επίσης σε ερώτηση αν ξέρει τους δράστες, δήλωσε πως «Δεν τους ξέρω, και μακάρι να τους ήξερα, και όταν τελειώσουν όλα αυτά να τους βρώ και να τους πω πόση μεγάλη βοήθεια που μας προσέφεραν»!!!

Οι υπόλοιποι του πάνελ κοίταγαν ο ένας τον άλλον έκπληκτοι και Βασιλειάδης δήλωσε:

Βασιλειάδης: «Είναι λυπηρό αυτά που είδαμε… Αυτός είναι ο πολιτισμός των αντίθετων στην επένδυση… Αυτοί είναι οι συνομιλητές της κυβέρνησης … Έτσι θα προχωρήσουν οι επενδύσεις… Αλλά συγχαίρω τον κο Παπαγεωργίου που πέτυχες το στόχο του… που πέτυχε να πετάξει στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους…»

Κάπως έτσι έκλεισε και η μαραθώνια εκπομπή, με την υπόσχεση –ή απειλή (;)–, του δημοσιογράφου να καλέσει σε άλλη εκπομπή και δημάρχους…