Η ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

91801310f62e79132488eff06a2c4b4f_XLΟ χρυσός είναι μακράν το εμπόρευμα με την καλύτερη επίδοση φέτος, και προσδίδει λίγη ελπίδα στις εξορυκτικές. Η στιγμή για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον χρυσό είναι η καλύτερη, σύμφωνα με στελέχη, τα οποία υποστηρίζουν πως μία τέτοια ευκαιρία εμφανίζεται μόνο μία φορά κάθε 15 20 χρόνια.

Τα χειρότερα έπονται για την εξορυκτική βιομηχανία.  Όταν βρίσκεσαι μέσα σε τρύπα, σταμάτα να σκάβεις. Τουλάχιστον αυτό λέει η κοινή λογική η οποία έχει ξεπεράσει την εξορυκτική βιομηχανία η οποία με τη σειρά της έχει χάσει μετοχική αξία ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων με όλες τις… τρύπες που έχει ανοίξει. Η πτώση της βιομηχανίας εξόρυξης έχει φτάσει το 73% από το υψηλό του 2011, και έχει εδώ και καιρό ξεπεράσει την αντίστοιχη πετρελαϊκή του 49%

Το πόσο θα πάρει για τον πλανήτη να “σβήσει” τις ολοένα και αυξανόμενες συγκεντρώσεις μετάλλων, άνθρακα και σιδήρου ήταν και το κύριο θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης συνάντησης του τομέα που έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα στο Cape Town και προσέλκυσε 6000 διευθυντικά στελέχη, επενδυτές, δημοσιογράφους και υπεύθυνους εξορύξεων από όλο τον κόσμο. Ιδού τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν: Το 2016 μπορεί να είναι η χειρότερη χρονιά με τις τιμές να βρίσκονται σε συνεχή πτωτική πορεία, σύμφωνα με τον CEO της Anglo American, Mark Cutifani, ο οποίος αναφέρει πως η εταιρεία του θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τον “χειμώνα που ακολουθεί το καλοκαίρι”.

Η Rio Tinto Group προετοιμάζεται και αυτή για ένα δύσκολο έτος, με τον CEO Sam Walsh να μιλά στο Bloomberg TV και να υπολογίζει πως τα προβλήματα από την πτώση των εμπορευμάτων θα εγχυθούν και περαιτέρω. Η βιομηχανία είναι χωρισμένη σε δύο τάξεις “πολιτών”: αυτούς που κινδυνεύουν και αυτούς που θα εντυπωσιάσουν τους πάντες βγαίνοντας αλώβητοι και δη ενισχυμένοι από την παρούσα κρίση και προς τον νέο κύκλο.

Ο CEO της Vedanta Resources, Tom Albanese, δεν μπορεί να υπολογίσει τον “πάτο”. Η Vedanta, όπως και άλλες εταιρείες στον κύκλο της, θα επικεντρωθούν στην αποπληρωμή χρεών και την συντήρηση της εταιρείας. Η υπερπροσφορά στα πάντα, από σίδηρο μέχρι και χαλκό είναι η πραγματική πρόκληση για την βιομηχανία. Η πιο επιβραδυμένη πορεία της κινεζικής οικονομίας εδώ και μία γενιά έχει οδηγήσει στην προαναφερθείσα υπερπροσφορά, και η βιομηχανία έχει το μεγαλύτερο φταίξιμο, όπως ανέφερε ο Cutifani. Το μεγάλο κόστος καθαρισμού των αποβλήτων μετά το κλείσιμο ενός ορυχείου αποτρέπει τα κλεισίματα και επιμηκύνει την κρίση.

Ο χρυσός είναι μακράν το εμπόρευμα με την καλύτερη επίδοση φέτος, και προσδίδει λίγη ελπίδα στις εξορυκτικές. Το στάτους του ως haven το προασπίζει ενάντια πολλών εκ των δυνάμεων που επηρεάζουν τα βιομηχανικά μέταλλα και τα εμπορεύματα bulk. Η στιγμή για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον χρυσό είναι η καλύτερη, σύμφωνα με στελέχη, τα οποία υποστηρίζουν πως μία τέτοια ευκαιρία εμφανίζεται μόνο μία φορά κάθε 15-20 χρόνια.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί έχουν πληγεί από την πτώση των εμπορευμάτων και έχουν εξαναγκαστεί στο να ξεπουλήσουν τα λιγότερο σημαντικά ορυχεία και χυτήρια. Η Anglo American, η οποία ξεπουλά τα μισά εκ των περιουσιακών στοιχείων της, μάλλον θα ανακοινώσει πωλήσεις των κεφαλαίων της σε άνθρακα μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες. Τα ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια τριγυρίζουν σαν όρνεα, έτοιμα να ορμήσουν.

Ο Evy Hambro της BlackRock, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε ορυχεία, ήταν πολύ τραχύς στον υπολογισμό της βιομηχανίας. Όταν ερωτήθηκε για την άποψή του ως προς την προσφορά, ανέφερε πως το κυριότερο εμπόρευμα με την μεγαλύτερη υπερπροσφορά θα είναι οι μετοχές των εξορυκτικών. Ο ίδιος αναμένει πως το “φράγμα θα ανοίξει” όσον αφορά την πώληση των μετοχών, τη στιγμή που η βιομηχανία προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για να ισορροπήσει τους διαλυμένους ισολογισμούς της.

[ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ, 12/02/2016]