ΑΥΞΗΣΗ 5,2% ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

germania-biomixaniki-paragogi-arxeio-1Πέρσι σε μέσα επίπεδα ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κινήθηκε σε θετικό έδαφος, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση 0,6% σε σύγκριση με το 2014

Νέα άνοδο σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή το Δεκέμβριο με το γενικό δείκτη να καταγράφει αύξηση 5,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, αντί της αύξησης 2% που είχε καταγραφεί το Νοέμβριο, επίσης σε ετήσια βάση. Μάλιστα σε μέσα επίπεδα πέρσι ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κινήθηκε σε θετικό έδαφος, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση 0,6% σε σύγκριση με το 2014, έναντι πτώσης 1,9% που είχε καταγραφεί το 2014 σε σύγκριση με το 2013.

Η εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής τους δύο τελευταίους μήνες του έτους αλλά και η αύξηση του δείκτη σε μέσα επίπεδα την περσινή χρονιά, ενισχύει την επιχειρηματολογία όσων κάνουν λόγο για ενδείξεις σταθεροποίησης. Σπεύδοντας πάντως να υπογραμμίσουν την ανάγκη να κλείσουν μεγάλα “μέτωπα” το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσει η οικονομία να περάσει σε μια διαφορετική φάση και να είναι θωρακισμένη έναντι αναταράξεων στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή η αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,2% το Δεκέμβριο σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2014 στηρίχθηκε:

  1. Στην αύξηση της παραγωγής στη μεταποίηοη κατά 3,3%, στην οποία συνέβαλαν κυρίως οι αυξήσεις στην παραγωγή δερμάτων και ειδών υπόδησης (21,4%), βασικών φαρμακευτικών προϊόντων (23%), μη μεταλλικών ορυκτών (16%), κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (14,2%), ηλεκτρονικών υπολογιστών ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (35,8%).
  2. Στην αύξηση του δείκτη παραγωγής ορυχείων λατομείων κατά 9,6%.
  3. Στην άνοδο του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμού κατά 11,3% και της αύξησης του δείκτη παροχής νερού κατά 0,9%.

Με βάση τους κύριους βιομηχανικούς κλάδους η μεγαλύτερη άνοδος το Δεκέμβριο, καταγράφηκε στον κλάδο των διαρκών καταναλωτικών προϊόντων κατά 11,1% και ακολούθησε ο δείκτης παραγωγής κεφαλαιουχικών προϊόντων (3,4%). Ο δείκτης παραγωγής αναλώσιμων προϊόντων παρουσίασε άνοδο 2,9% σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2014 ενώ ο δείκτης παραγωγής ενέργειας αυξήθηκε οριακά κατά 0,4%. Σε μέσα επίπεδα το 2015 η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στην παραγωγή διαρκών καταναλωτικών προϊόντων κατά 2,7% και αναλώσιμων προϊόντων κατά 2% σε σχέση με το 2014.

[ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 10/02/2016]