Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΣΤΟ STAR: «ΧΡΥΣΟΦΟΡΕΣ ΣΤΟΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ»

011 kentriki stoa f_1Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις Σκουριές, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στις 24:00, ο Τάσος Τέλλογλου αποτύπωσε  τα νέα δεδομένα βασισμένος σε παλαιότερη έρευνά του με θέμα «Αρχαία σκουριά: Τα πολιτικά διλήμματα μιας ξένης επένδυσης». Ας δούμε τι αποκάλυψε ο καλός δημοσιογράφος, πριν βγει ο Σκουρλέτης να δηλώσει «Τα ΜΜΕ της διαπλοκής χτυπάνε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή τελειώνει ο χρόνος της απόλυτης ασυλίας τους»…

Η χθεσινοβραδινή εκπομπή του κου Τέλλογλου επιχείρησε μια αναδρομή σε όλη την ιστορία της επένδυσης. Όλα τα λεφτά η επιχειρηματολογία που προσπαθεί να ψελλίσει η κα Ιγγλέζη όταν ερωτάται αν η απόφαση Σκουρλέτη είχε σχέση με την προεκλογική της εκστρατεία. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Ζουμπάς, που επιμένει για τις δοκιμές «που έγιναν στην Φινλανδία και όχι στην Χαλκιδική». Ο ίδιος ο Ίλκα Κόγιο, διευθυντής περιβάλλοντος της Φινλανδικής OUTOTEC εξήγησε στην εκπομπή πως οι δοκιμές της Ελληνικός Χρυσός έγιναν με υλικά από την περιοχή των εξορύξεων της Χαλκιδικής όπως έπρεπε, και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Ο Ζουμπάς μας πληροφόρησε επίσης ότι θα χρησιμοποιείται κυάνιο ακόμα και με την μέθοδο ακαριαίας τήξης, για να διαψευστεί βεβαίως στο επόμενο πλάνο από τον κο Δημητριάδη, τον διευθυντή σχεδιασμού και ανάπτυξης της Ελληνικός Χρυσός. Όσο για το πρόβλημα του αρσενικού, ο Ίλκα Κόγιο εξανέμισε τα antigold επιχειρήματα εξηγώντας με κατανοητό τρόπο την διαδικασία εξουδετέρωσής της.

Από την εκπομπή παρέλασαν όλα τα έωλα επιχειρήματα της Ιγγλέζη και των συνοδοιπόρων της, για να καταρριφθούν ένα-ένα, από επίσημα χείλη των αρμοδίων επιστημόνων της εταιρείας.

Ο Τέλλογλου ανέφερε και την υπόθεση της επιβολής προστίμου στην εταιρεία δύο ώρες μετά την ανακοίνωση του Πολ Ράιτ για διακοπή των εργασιών στις Σκουριές.

Ο δήμαρχος Ζουμπάς προσπάθησε πάλι να προβάλλει το επιχείρημα για τον ανταγωνισμό της μεταλλευτικής με άλλες δραστηριότητες, για να διαψευστεί με μαρτυρίες πραγματικών κατοίκων που έκαναν άλλα επαγγέλματα και τελικά κατέληξαν να προτιμήσουν την δουλειά στα ορυχεία, αντιμετωπίζοντας την εχθρότητα των πολέμιων της επένδυσης. O γιατρός κος Βασιλειάδης μας έδωσε να καταλάβουμε τι γίνεται. Ο τουρισμός της Χαλκιδικής είχε αρχίσει να φθίνει πολύ πριν την έλευση της Eldorado, και οφείλεται στην έλλειψη κουλτούρας τουριστικής φιλοξενίας των ντόπιων επιχειρηματιών και στην ποιότητα του τουρισμού που κατευθύνεται σήμερα στην Χαλκιδική. Μας θύμισε επίσης, πως η χρυσή εποχή του τουρισμού στην Χαλκιδική συνυπήρξε με την άνθηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας επί TVX.

Η εκπομπή σχεδόν χλευάζει τις μεγαλοστομίες του δημάρχου που θέλει να κάνει την περιοχή «Πήλιο», όπως διατείνεται, αλλά και τις μπουρδολογίες της Ιγγλέζη για τα θρυλικά πλέον «κίτρινα φασολάκια Νεοχωρίου»…

Στη συνέχεια, ακολουθεί μια μικρή «Ζουμπαδιάδα», όπου ο γραφικός δήμαρχος, όσο μιλάει όχι μόνο δεν πείθει, αλλά εκτίθεται ανεπανόρθωτα…

Ο Τέλλογλου κάνει λόγο για τα κεφάλαια που έδωσε η εταιρεία στην περιοχή και την επιχορήγηση προς το Δήμο επί Πάχτα, για να ακολουθήσει ο Ζουμπάς προσπαθώντας να δικαιολογήσει γιατί ο –περήφανος– δήμος δεν δέχεται τα αντισταθμιστικά της εταιρείας. Το μόνο σωστό που είπε ο Ζουμπάς ήταν πως το υπουργείο δεν έχει βρει τρόπο να ζητήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα. Ακόμα και για την «παρανομία» που κατήγγειλε ο Ζουμπάς για τους υπαλλήλους που πλήρωνε επί Πάχτα η εταιρεία για να δουλεύουν στα ευρωπαϊκά προγράμματα του δήμου (με απίστευτη αποτελεσματικότητα), ο Τέλλογλου ανακάλυψε πως η όλη διαδικασία είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και είχε αναρτηθεί στην Διαύγεια. Και δικαίως ο δημοσιογράφος αναρωτιέται πως ο δήμαρχος που δεν θέλει την επένδυση στην περιοχή του, απαιτεί να πληρώνεται για την δραστηριότητα αυτή!!!

Η εκπομπή έκλεισε με τις σκηνές απείρου κάλλους των εισαγόμενων ακτιβιστών-μπαχαλάκηδων να πετάνε με σφεντόνες αντικείμενα στους μεταλλωρύχους στα επεισόδια του καλοκαιριού…

Ο Τέλλογλου –σαν καλός επαγγελματίας–, δεν πήρε θέση, αλλά σίγουρα οι θεατές έβγαλαν τα ασφαλή συμπεράσματά τους…