ΣΒΒΕ: «ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ»

mKPlrTSwG61lWnmotSULΤου Αθανάσιου Σαββάκη,Πρόεδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας

Την ώρα που στη χώρα έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη η υλοποίηση επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, γίναμε μάρτυρες της αναστολής λειτουργίας της μεγαλύτερης ξένης άμεσης επένδυσης των τελευταίων ετών στη χώρα. Η ανακοίνωση της άμεσης αναστολής της λειτουργίας και των προγραμματισμένων επενδύσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ, όταν η ανάγκη υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων είναι άκρως επιτακτική, δίνει το πλέον ισχυρό αρνητικό μήνυμα στους σοβαρούς ξένους επενδυτές, που αναμένουν την αντιστροφή του μέχρι σήμερα αρνητικού κλίματος στη χώρα, για να προβούν στην αξιοποίηση πολλών από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) πιστεύει ότι η προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει τη δημιουργία θετικού κλίματος για την προσέλκυση άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ θεωρεί αυτονόητη την υποστήριξη της απρόσκοπτης λειτουργίας επενδυτικών πρωτοβουλιών, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και ειδικά η ελληνική περιφέρεια. Δυστυχώς για την Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ αδυνατεί στην παρούσα φάση να ολοκληρώσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Χαλκιδική, εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων κυρίως του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και των αρμοδίων Δημοσίων Υπηρεσιών σχετικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων ρουτίνας.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση που έχει εκδηλωθεί για επενδύσεις στη χώρα μας από ξένους επενδυτές είναι μεγάλη, αλλά βρίσκεται σε αναμονή , θα πρέπει να γίνει κατανοητό στους αρμόδιους δημόσιους λειτουργούς ότι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη. Διαχρονικά υποστηρίζουμε ότι η υλοποίηση επενδύσεων μπορεί να γίνει μόνο με την άρση της αβεβαιότητας στο περιβάλλον δραστηριοποίησης των εγχώριων επιχειρήσεων, κάτι που δεν επιτυγχάνεται στην περίπτωση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΣΕ. Γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση στην Πολιτεία ν’ αντιληφθεί την κρισιμότητα του θέματος και να αναλογισθεί αν με καθυστερήσεις και εμπόδια μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια, για να επενδυθούν στην αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών στη χώρας μας και αν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που συμβάλουν καθοριστικά στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας, κυρίως στις τοπικές κοινωνίες, μπορούν να αντιμετωπίζονται με συνεχή άρνηση.

Για να επανεκκινήσει η οικονομία, θα πρέπει να υποστηριχθεί κατά προτεραιότητα ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, που δημιουργεί καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας, αποδίδει φόρους, τέλη και εισφορές στο κράτος, και αποτελεί αδιαμφισβήτητο παράγοντα κοινωνικής συνοχής στην ξεχασμένη από το κράτος ελληνική περιφέρεια.

Στο πλαίσιο αυτό, προκλήσεις όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η επιστροφή της χώρα μας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, η αύξηση των εξαγωγών, η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, η ενίσχυση της παραγωγικότητας και η επαναφορά του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα, πρέπει να εκπληρωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς καθυστερήσεις και με μεταρρυθμιστική διάθεση. Έτσι, μόνον μπορούμε να πείσουμε τους ξένους που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν επενδύσεις στη χώρα μας ότι το κλίμα είναι θετικό και οι προοπτικές ευοίωνες. Έτσι μόνον θα υποστηριχθεί έμπρακτα η προοπτική της υλοποίησης επενδύσεων και θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που είναι και το μοναδικό αντίδοτο στην ύφεση και τη λιτότητα.

[ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, 15/01/2016]