ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ Η ELDORADO GOLD

C2AD3CE666E6F228B7F4C9A44BB1CF0AΗ κίνηση μείωσης αξίας των παγίων δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με πρόθεση της καναδικής εταιρείας να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Προσηλωμένη στην επένδυσή της στη χώρα δηλώνει η διοίκηση της Eldorado Gold, παρά το γεγονός ότι προχώρησε στη μείωση της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων στην Ελλάδα. Με βάση τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας παραμένουμε προσηλωμένοι στην επένδυση και στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στην Ελλάδα και στα προσδοκώμενα οφέλη για τους μετόχους της εταιρείας , δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της  Eldorado, Πολ Ράιτ, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των προκαταρκτικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2015 και των εκτιμήσεων για το 2016, την περασμένη Δευτέρα.

Η εταιρεία προχώρησε στην απομείωση της αξίας των παγίων της στην Ελλάδα κατά 1,6 δις. ευρώ, καθώς έχει υποχωρήσει σημαντικά η τιμή του χρυσού στη διεθνή αγορά σε σχέση με την αρχική αξία της επένδυσης της εταιρείας το 2012 (1,8 δις. δολάρια). Βεβαίως, οι εξελίξεις δεν θα ήταν αυτές εάν το επενδυτικό έργο της  Eldorado είχε προχωρήσει με βάση τον σχεδιασμό του και δεν αντιμετώπιζε τα γνωστά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, που το τελευταίο διάστημα κορυφώθηκαν, οδηγώντας την εταιρεία στην απόφαση να παγώσει μέρος των δραστηριοτήτων της. Κύκλοι της θυγατρικής της στην Ελλάδα, Ελληνικός Χρυσός , εξηγούν ότι η κίνηση μείωσης αξίας των παγίων δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με πρόθεση μας καναδικής εταιρείας να αποχωρήσει από την Ελλάδα και ότι πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική προσαρμογής των παγίων στις τρέχουσες αξίες. Σε ερώτηση γιατί οι Καναδοί αναπροσάρμοσαν μόνο την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων στην Ελλάδα, απαντούν ότι είναι τα μοναδικά που παραμένουν πάγια. Όλα τα άλλα, εξηγούν, είναι στο στάδιο παραγωγής και n αξία τους αναπροσαρμόζεται αυτόματα από την αγορά.

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση αποχώρησης, τονίζουν, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα και υπενθυμίζουν ότι η εταιρεία έχει επενδύσει ήδη στην Ελλάδα 700 εκατ. δολάρια. Θα προχωράει το επενδυτικό πρόγραμμα ανάλογα με το πώς προχωρούν οι άδειες, μας έχει ανακοινωθεί και επισήμως, τονίζουν και υπενθυμίζουν ότι στην Ολυμπιάδα είναι εν αναμονή  έκδοσης της άδειας μέχρι τον Μάρτιο. Εάν δεν δοθεί, τότε το επενδυτικό σχέδιο θα παγώσει, αυτό όμως δεν σημαίνει αποχώρηση. Μετά την απόφαση του ΣτΕ οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ καλούνται να προχωρήσουν στην έγκριση του προσαρτήματος για το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στην περιοχή Μ. Λάκκου. Μόλις αυτό συμβεί θα καταθέσουμε τα χαρτιά μας για να λάβουμε την οικοδομική άδεια και να προχωρήσουμε στην επένδυση , τονίζουν αρμόδια στελέχη της Ελληνικός Χρυσός .

Σύμφωνα, πάντως, με το ενημερωτικό σημείωμα μας εταιρείας  στους εργαζόμενους, σχετικά με μας τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ, αυτές δεν αλλάζουν μέχρι σήμερα τα δεδομένα που οδήγησαν την εταιρεία στην αναστολή της  επένδυσης στις Σκουριές. Αναμένονται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι ενέργειες του υπουργείου Περιβάλλοντος και των λοιπών υπηρεσιών. Καμία από τις  πέντε τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ δεν επιλύει αυτόματα το ζήτημα με τις εκκρεμούσες άδειες ρουτίνας, οι οποίες και αναμένονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την απρόσκοπτη συνέχιση της επένδυσης , αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα, όπου παρατίθενται αναλυτικά οι σχετικές αποφάσεις. Επισημαίνει δε ότι, παρ’ όλο που μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά 21 αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνουν απόλυτα την εταιρεία, εντούτοις παραμένουν σε εκκρεμότητα εννέα άδειες ρουτίνας, η χορήγηση των οποίων αποτελεί και νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της Χρύσας Λιάγγου, 28/01/2016]