ΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ “BUSINESS RUN”: ΑΚΡΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

web-businessO υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, ανακοίνωσε τhν επιβολή προστίμων στην Eldorado Gold, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής του καναδικού ομίλου, Paul Wright, να αναστείλει τις εργασίες ανάπτυξης στις Σκουριές.

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό, εντός και εκτός συνόρων, προκαλούν τα αλλεπάλληλα κρούσματα δυσφήμισης της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Η ακατάπαυστη αντιεπιχειρηματική ρητορική από κορυφαία στελέχη της κυβερνώσας παράταξης σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, λόγω της αυξανόμενης φορολόγησης, της αδυναμίας πάταξης της διαφθοράς και των μόνιμων αγκυλώσεων που προκαλεί η απέθαντη γραφειοκρατία, ναρκοθετούν πλέον κάθε προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων και εξόδου της χώρας από την κρίση.

Το πολύμηνο σίριαλ με την επένδυση της καναδικής Eldorado Gold στη Χαλκιδική και n ναρκοθέτηση, διό της αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος του ΟΠΑΠ, των κινήσεων του ελληνοτσεχικού fund Emma Delta αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στο επιχειρείν. Μιας πολιτικής που έχει ως προτεραιότητα την πριμοδότηση, μεταξύ άλλων, βαρύτατα ζημιογόνων επιχειρήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, και τη δημιουργία και στελέχωση, φυσικά, μιας νέας δημόσιας εταιρείας (ΔΕΠΕΝΕ) για το προ πολλού νεκρό σχέδιο του Turkish Stream…

Προβληματισμός

Τα τελευταία γεγονότα με την επένδυση της Eldorado, τις αδειοδοτήσεις που δεν λαμβάνει και το έντονο παρασκήνιο με τα πρόστιμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ανακαλύφθηκαν και επιβλήθηκαν μόλις ο καναδικός όμιλος ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών ανάπτυξης στη μονάδα στις Σκουριές, με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει την επένδυσή της ως πολιτικό παιχνίδι, ξεπέρασαν τη στενή ελληνική πραγματικότητα. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, εμφανίστηκε ανήσυχος για το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και κάλεσε την κυβέρνηση να καλλιεργήσει ένα θετικό κλίμα για τις επιχειρήσεις.

Ανήσυχοι εμφανίζονται και οι ξένοι επενδυτικοί όμιλοι, με αιχμή την Eldorado, στην οποία μετέχουν επενδυτικοί όμιλοι τεράστιου βεληνεκούς. Η BlackRock ελέγχει το 17,33% του μετοχικού της κεφαλαίου, ακολουθεί (9,84%) το επενδυτικό κεφάλαιο Van Eck Global, που διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας της τάξης των 30 δισ. ευρώ και τα mega funds Pyramis Global Advisors, Wellington και Fidelity, που, σημειωτέον, αποτελούν παραδοσιακούς επενδυτές στην Ελλάδα.

Τη λίστα συμπληρώνουν η Royal Bank of Canada και η βρετανική επενδυτική τράπεζα Newton Investment Management, με υπό διαχείριση assets αξίας 66 δισ. ευρώ, και η Tocqueville Asset Management. Είναι χαρακτηριστικό πως στην ενημερωτική τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση της αναστολής, ο CEO του ομίλου, Paul Wright, κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις αναλυτών και fund managers μεγάλων οίκων, όπως των Credit Suisse, HSBC, Scotiabank, Raymond James, Haywood Securities και Paradigm Capital, μεταξύ άλλων, οι οποίοι το δίχως άλλο σχημάτισαν σαφή εικόνα για το πώς ακριβώς μια κυβέρνηση αντιμετωπίζει και διαπραγματεύεται με έναν ξένο όμιλο…

Επιπτώσεις

Σε μιαν άλλη περίπτωση, αυτήν του ΟΠΑΠ, οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς. Ο Οργανισμός έχει καταφύγει σε διεθνές διαιτητικό δικαστήριο για ζημίες που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, αναφορικά με το μπλόκο στα VLTs, και στο ΣτΕ για το χαράτσι στα παιχνίδια του. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εξαετία στον ΟΠΑΠ έχουν επιβληθεί τέσσερις (!) νέοι φόροι, με τον τελευταίο (0,05 ευρώ σε κάθε στήλη) να επιβάλλεται από την κυβέρνηση ως ισοδύναμο μέτρο για την αποφυγή της επιβολής ΦΠΑ23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πέραν του κινδύνου το ελληνικό κράτος, εξαιτίας των χειρισμών της σημερινής κυβέρνησης, να κληθεί να καταβάλει σε αποζημιώσεις περισσότερα από όσα φιλοδοξεί να εισπράξει, η αγορά παρατηρεί τη λίστα των εταιρειών που αποχωρούν ή συρρικνώνουν την παρουσία τους στη χώρα να μεγαλώνει. Τελευταίο κρούσμα ο καναδικός ταξιδιωτικός όμιλος Transat, ο οποίος ελέγχει και την Air Transat, που έβαλε πωλητήριο στις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, αλλά και η μεγάλη πολυεθνική εταιρεία στον κλάδο των ποτών Bacardi, που αναπροσάρμοσε το μοντέλο λειτουργίας της στη χώρα μας έπειτα από δεκαετίες παρουσίας της.

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, του Νίκου Χρυσικόπουλου, 16/01/2016]