ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ… ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ

ellinikos-chrisosΔεν ήταν λίγοι αυτοί που μετά την απόφαση του ΣτΕ κατά του λουκέτου Σκουρλέτη, άρχισαν να ρωτούν «από αύριο δηλαδή ανοίγουν οι Σκουριές;». Ακόμη και τίτλοι στις εφημερίδες εμφανίστηκαν που έγραφαν «Μετάτην απόφαση ΣτΕ,  ανοίγουν οι Σκουριές»!. Για να μην υπάρχουν παραξηγήσεις και κυρίως για να έχουν σωστή ενημέρωση οι εργαζόμενη της Ελληνικός Χρυσός, η διοίκηση μοίρασε χθες ένα ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ για την εταιρεία και για τη συνέχιση της λειτουργίας της επένδυσης. Το σημείωμα είχε τίτλο «Το ΣτΕ δεν αδειοδοτεί – Ότι χρειάζεται να γνωρίσετε για τις αποφάσεις  του Συμβουλίου της Επικρατείας» και μοιράστηκε στα εργοτάξια της Ελληνικός Χρυσός για να το παραλάβουν στο χέρι οι εργαζόμενοι. Ακολουθεί το κείμενο:

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει τη νομιμότητα των πράξεων ή παραλήψεων της Διοίκησης και σαφώς δεν είναι αρμόδιο για την παροχή αδειοδοτήσεων ρουτίνας για το έργο.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 16 αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνουν απόλυτα την εταιρεία, εντούτοις παραμένουν σε εκκρεμότητα 9 άδειες ρουτίνας, άλλες επί μακρόν και άλλες που θα πρέπει να εκδοθούν σύντομα, σύμφωνα με τον ΚΜΛΕ (όπως αναφερόταν στο δελτίο τύπου της εταιρείας την Τρίτη, 12.01.2016), η χορήγηση των οποίων αποτελεί και νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου.

Καμία από τις πέντε τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ δεν επιλύει αυτόματα το ζήτημα με τις εκκρεμούσες άδειες ρουτίνας, οι οποίες και αναμένονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την απρόσκοπτη συνέχιση της επένδυσης.

Συνεπώς, δεν αλλάζουν μέχρι σήμερα τα δεδομένα που οδήγησαν την εταιρεία στην αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές και αναμένονται οι ενέργειες του ΥΠΕΝ και των λοιπών υπηρεσιών.

Αναλυτικά οι  πρόσφατες  αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας

  • Με την απόφαση 217/2016 οριστικοποιήθηκε η νομιμότητα των τεχνικών μελετών Ολυμπιάδας και Σκουριών. Το ΥΠΕΝ θα πρέπει πλέον να εγκρίνει το προσάρτημα της τεχνικής μελέτης για τη Μεταλλουργία χρυσού, όπως καλεί το ΣτΕ με απόφασή του ήδη από τον Αύγουστο του 2015.
  • Με τη 219/2016 ακυρώνεται η απόφαση Λαφαζάνη για ανάκληση της έγκρισης δόμησης εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών. Οπότε ανοίγει ο δρόμος για να αιτηθεί η εταιρεία από την Πολεοδομία Αρναίας την έκδοση άδειας δόμησης. Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα χρονολογείται από το 2013 και είναι ένας εκ των βασικών λόγων της αναστολής των εργασιών στις Σκουριές.
  • Με τη 221/2016 ουσιαστικά καλούνται από το ΣτΕ οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ να προχωρήσει στην έγκριση του προσαρτήματος για το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στην περιοχή Μ. Λάκκου.
  • Με τη 222/2016 το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή πολιτών για την έγκριση της τεχνικής μελέτης κατασκευής του φράγματος στην περιοχή Καρατζά Λάκκου (Σκουριές).
  • Με τη 223/2016 απορρίφθηκε η προσφυγή ιδιώτη, ο οποίος ισχυριζόταν πως δεν υπάρχει εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.»

Έτσι, δεν υπάρχουν παρανοήσεις για τα επόμενα βήματα, και κυρίως, γίνεται κατανοητό πως το ΣτΕ δεν μπορεί να λύσει το θέμα των αδειών που εκκρεμούν, αυτές πρέπει να εκδοθούν κανονικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Άρα; Αναμένουμε….