ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

skouries1Δηλώσεις Μπουτάρη υπέρ των εργαζομένων, επιμένει στο αφήγημά του ο Σκουρλέτης

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποιούν σήμερα οι μεταλλωρύχοι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στην εταιρεία Eldorado Gold και τη θυγατρική της Ελληνικός Χρυσός (δείτε εδώ βίντεο). Ως γνωστόν, η εταιρεία χθες δια στόματος του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της, κου Πολ Ράιτ, ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας των μεταλλείων στις Σκουριές και 600 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Διαβάζουμε στο www.newsit.gr, πως στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. «Η ελληνική κοινωνία και οι εκάστοτε κυβερνώντες θα πρέπει να πάψουν να είναι εχθρικοί προς την επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά τη διάρκεια παρουσίασης τριών δυναμικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδας, των Αφοί Χαϊτογλου, της Πίνδος και της B&T Cοmposites. «Το τελευταίο περιστατικό με την Eldorado Gold είναι δείγμα εχθρικότητας της γραφειοκρατίας του Δημοσίου προς την επιχειρηματικότητα», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ επεσήμανε ότι «θα πρέπει να σταματήσει ο εφιάλτης της Δημόσιας Διοίκησης και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποκέντρωση».

Στον αντίποδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιμένει στις δικές του εκδοχές, πρόλη την κατακραυγή που έχει εισπράξει η πολιτική της κυβέρνησης από σύσσωμο τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Ο κος Σκουρλέτης κατηγόρησε την εταιρεία για «πολιτικό σόου» και «εκβιαστικά τελεσίγραφα», επισημαίνοντας ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να καταλάβει ότι «η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, και όχι το Ελ Ντοράντο ή μπανανία».  Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει την επένδυση στην Χαλκιδική, αλλά με τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση δεν καταθέτει προτάσεις, αλλά στέλνει «εκβιαστικά τελεσίγραφα» στην ελληνική κυβέρνηση. Η εταιρεία απαιτεί από τις δημόσιες υπηρεσίες να «αυτοαναιρεθούν» και να εκδώσουν τις άδειες που έχει αιτηθεί, ισχυρίστηκε ο κ. Σκουρλέτης. Στη συνέχεια, επανέφερε ένα πάγιο άιτημα των αντιδρώντων στην επένδυση, το ενδεχόμενο «συνολικής αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης», προσθέτοντας την γνωστή σπέκουλα, πως δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο «η εταιρεία να προσπαθεί να αποσυρθεί από την επένδυση λόγω της πτώσης στις τιμές του χρυσού».(!!!) Δήλωσε μάλιστα, ότι από το 2007 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ μόλις εχθές ανακοινώθηκε εκ μέρους της εταιρείας, πως έχουν καταβληθεί από το 2012 πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Ο κ. Σκουρλέτης δεν δέχεται τις αιτιάσεις της Eldorado Gold για μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών εξόρυξης, λέγοντας ότι «στη φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση», ενώ είναι γνωστό πως μερικές άδειες έχουν καθυστερήσει πάνω από 2-3 χρόνια… Ανέφερε ακόμα γενικόλογα ότι υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, όπως η μέθοδος μεταλλουργίας και η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα.