Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ELDORADO GOLD

015 fitorioΈνα ακόμη μέτωπο με την Eldorado Gold ανοίγει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, προωθώντας την επανεξέταση των όρων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που ενέκρινε την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) της συνολικής επένδυσης της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Χαλκιδικής το 2011.

Η αναθεώρηση της σχετικής ΚΥΑ δεν μπορεί να γίνει μονομερώς, γι’ αυτό και το υπουργείο επιστρατεύει το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ). Με χθεσινό έγγραφο, που υπογράφει η γενική διευθύντρια ΣΕΠΔΕΜ Γεωργία Κοτίνη, προτείνεται η συγκρότηση ομάδας εργασίας με αντικείμενο την επανεξέταση των όρων της ΚΥΑ ΕΠΟ του έργου της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός , ενώ παράλληλα ρόλο καλείται να αναλάβει και το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) για την αποκατάσταση περιβαλλοντικών ζημιών. Για την αναγκαιότητα επανεξέτασης των όρων της ΚΥΑ, το σχετικό έγγραφο επικαλείται τις παραβάσεις που διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου στα υποέργα των Μαύρων Πετρών και της Ολυμπιάδας. Πρόκειται για τα πρόστιμα που ανακοίνωσε ο κ. Σκουρλέτης λίγο πριν από τη συνέντευξη του επικεφαλής της Eldorado Gold στην Αθήνα, κ. Πολ Ράιτ, μέσω της οποίας γνωστοποίησε την απόφαση του για αναστολή μέρους των δραστηριοτήτων της εταιρείας στα Μεταλλεία Χαλκιδικής και την απόλυση 600 εργαζομένων. Η συγκρότηση της ομάδας εργασίας που προτείνει το ΣΕΠΔΕΠ στηρίζεται σε αυτές τις διαπιστωμένες παραβάσεις και κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να εξετασθεί εάν συντρέχουν νόμιμοι λόγοι επανεξέτασης των όρων της σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ του έργου, ή λήψης άλλων μέτρων σε εφαρμογή της νομοθεσίας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί. Παράλληλα, το ΣΥΓΑΠΕΖ καλείται σε συνεργασία με την αρμόδια Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, στις διαδικασίες πρόληψης και αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημιάς στις περιοχές Μαύρων Πετρών και Ολυμπιάδας.

Το σχετικό έγγραφο κοινοποιείται στους εμπλεκόμενους φορείς μεταξύ των οποίων και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός , η διοίκηση της οποίας απέφυγε χθες να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο στην Κ για τη νέα παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία που εκκινεί το υπουργείο, όπως εξηγούν οι γνωρίζοντες, μπορεί να θέσει πρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός για την υλοποίηση της επένδυσης. Από την εξέλιξη της υπόθεσης θα φανεί τελικά εάν η παρέμβαση του υπουργείου τελεί στο πλαίσιο ενός αντιπερισπασμού, ενόψει της αναμενόμενης εντός των ημερών καθαρογραφής της απόφασης του ΣτΕ που αφορά στην ακύρωση της απόφασης Σκουρλέτη για την ανάκληση των τεχνικών μελετών στο έργο των Σκουριών και σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, δικαιώνει την εταιρεία, ή θα αποτελέσει μελλοντικά το πάτημα για να δοθεί μια διέξοδος στην επένδυση. Να μπορεί δηλαδή το υπουργείο, θέτοντας κάποιους πρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους, να ακολουθήσει μια πολιτική απρόσκοπτης υλοποίησης της επένδυσης.

Χθες, πάντως, ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στο Mega στράφηκε τόσο κατά της Eldorado όσο και των εργαζομένων στα Μεταλλεία. Μίλησε για τακτικές ωμού εκβιασμού της εταιρείας και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θέλει να υπάρχουν επενδύσεις, κάτω ωστόσο από όρους και προϋποθέσεις και με σεβασμό στο περιβάλλον ώστε να μην αντιτίθενται σε άλλες θέσεις εργασίας». Κατηγόρησε παράλληλα την εταιρεία ότι τον Αύγουστο έθεσε προεκλογικά σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων για λόγους πολιτικής πίεσης και αναφερόμενους στους εργαζομένους, που όπως είπε δεν προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, σημείωσε: «Περιμένει κανείς από εργαζομένους να ενδιαφέρονται για τις θέσεις εργασίας και όχι να είναι έρμαια των χειρισμών της εργοδοτικής πλευράς».

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της Χρύσας Λιάγγου, 20/01/2016]