ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ELDORADO ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ

skouriesΤο ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση Σκουρλέτη για τις Σκουριές Δικαίωσε την Ελληνικός Χρυσός και τους εργαζομένους για την αιφνίδια διακοπή των δραστηριοτήτων της εταιρείας

Έκθετο αφήνει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, και συνολικά την κυβέρνηση η ακύρωση από το ΣτΕ της απόφασης που έλαβε στις 19 Αυγούστου 2015 για την ανάκληση των τεχνικών μελετών στα έργα των Σκουριών και Ολυμπιάδας. Με την υπ’ αριθμόν 217 2016 απόφασή της, η ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε το σκεπτικό της απόφασης Σκουρλέτη, που στηρίχτηκε στη συμβατική υποχρέωση της Ελληνικός Χρυσός να πραγματοποιήσει επιτόπου δοκιμές της μεταλλευτικής μεθόδου που θα εφαρμόσει στην Ελλάδα. Κατά της απόφασης Σκουρλέτη είχαν προσφύγει στο ΣτΕ τέσσερα σωματεία εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός , ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή της υπουργικής απόφασης της 19ης Αυγούστου με την οποία διακόπηκαν αιφνιδίως οι μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας. Η απόφαση του ΣτΕ είχε προεξοφληθεί από νομικούς κύκλους πολύ νωρίτερα, όταν το ΣτΕ με προηγούμενη απόφασή του δικαίωνε επίσης την Ελληνικός Χρυσός που είχε ζητήσει την ακύρωση της απόφασης του κ. Λαφαζάνη και n οποία κατέρριπτε το νομικό υπόβαθρο του σκεπτικού της απόφασης Σκουρλέτη που ακολούθησε.

Αν και ο κ. Σκουρλέτης δεν αναγνώρισε τότε τον αντίκτυπο εκείνης της απόφασης σε σχέση με τη δική του και επιτέθηκε με σκληρές δηλώσεις κατά των σχετικών δημοσιευμάτων, χαρακτηρίζοντας τα κακής ποιότητας δημοσιογραφία , το σκεπτικό της χθεσινής απόφασης του ΣτΕ επιβεβαιώνει πλήρως τις τότε εκτιμήσεις. Η ολομέλεια του ΣτΕ έκανε αποδεκτή την αίτηση ακύρωσης της απόφασης Σκουρλέτη από την Ελληνικός Χρυσός , στηριζόμενη στο δεδικασμένο προηγούμενης απόφασης ταυ (3191 2015) του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ (ακύρωση της απόφασης Λαφαζάνη). Στην ολομέλεια μειοψήφησαν οι σύμβουλοι της Επικρατείας Γ. Τσιμέκας και Κων. Κουσουλής. οι οποίοι υποστήριξαν πως η επίμαχη κρίση που αναφέρεται στην προηγούμενη απόφαση (3191 2015) δεν παράγει δεδικασμένο που δεσμεύει το δικαστήριο κατά την εκδίκαση της νέας αίτησης και, ως εκ τούτου, η αίτηση της Ελληνικός Χρυσός περί ακυρώσεως της απόφασης Σκουρλέτη θα πρέπει να απορριφθεί.

Με τη χθεσινή απόφασή του το ΣτΕ έβαλε οριστικά τέλος στο επίμαχο θέμα των επιτόπιων δοκιμών σε ημιβιομηχανική κλίμακα της μεταλλευτικής μεθόδου (ακαριαία τήξη) που θα εφαρμόσει η Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές για την επεξεργασία του μεταλλεύματος, όχι όμως και στο αδιέξοδο που έχει επέλθει μεταξύ κυβέρνησης και μητρικής εταιρείας Eldorado Gold, μετά και την απόφασή της να αναστείλει κάποιες δραστηριότητες στα μεταλλεία.

Από πλευράς της εταιρείας δεν έγινε χθες κανένα σχόλιο σχετικό με την απόφαση του ΣτΕ, ενώ το υπουργείο από πλευράς του εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος . Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι η ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της εκπλήρωσης ή μη του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής από την εταιρεία, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της 3191 2015 απόφασης του Ε’ Τμήματος με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28..4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη διοίκηση για νέα κρίση. Το ΣτΕ με χθεσινή απόφασή του απέρριψε πάντως την αίτηση ακύρωσης της Ελληνικός Χρυσός κατά της παράλειψης έκδοσης άδειας δόμησης για το εργοστάσιο Εμπλουτισμού Σκουριών, ενώ με άλλη απόφασή του απέρριψε την αίτηση ακυρώσεως του Δασικού Αγροτικού Συνεταιρισμού (Μπάλιας) που αφορά την κατασκευή φραγμάτων στα μεταλλεία.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/01/2016, της Χρύσας Λιάγγου]