ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ELDORADO GOLD (ΚΑΙ ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ)

ΣΚΟΥΡΙΕΣΣτο σημερινό φύλλο της Καθημερινής δημοσιεύεται άρθρο της Χρύσας Λιάγγου, σύμφωνα με το οποίο την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, για να λύσει μια και καλή το θέμα της επένδυσης που έχει βαλτώσει και να βολιδοσκοπήσει ακόμα μια φορά τις διαθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς η εφημερίδα έχει τις δικές της πηγές. Εμείς περιμένουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις από την Eldorado Gold και τη δική μας Ελληνικός Χρυσός. Στο άρθρο της Καθημερινής γίνεται και μια μικρή ανασκόπηση της κατάστασης, μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να αντιληφθεί άμεσα το γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ, και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το «τις πταίει»… Διαβάστε το:

«Στην Αθήνα καταφθάνει την ερχόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, για να δώσει τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση περί αναστολής επενδύσεων στην περίπτωση που δεν επιλυθούν οι εκκρεμότητες που συνδέονται με τις αδειοδοτήσεις και την πρόοδο του επενδυτικού της προγράμματος. Η καναδική πολυεθνική δέχεται πιέσεις από τους μετόχους της για τη στάση των ελληνικών αρχών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται μεγάλα επενδυτικά funds και τράπεζες όπως n Blackrock, η Fidelity και n Royal Bank of Canada. Ο κ. Ράιτ έχει ζητήσει ήδη συνάντηση από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη όπως και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να υπάρξει μέχρι στιγμής ανταπόκριση. Από την Αθήνα αναμένεται να ανακοινώσει, πιθανότατα μέσω συνέντευξης Τύπου, την αλλαγή της πολιτικής της Eldorado Gold στην Ελλάδα, καθώς η στάση της κυβέρνησης έχει κλονίσει σοβαρά την εμπιστοσύνη της. Η νέα αυτή πολιτική της Eldorado θα αναφέρεται σε πάγωμα των επενδύσεων στην Ελλάδα εάν μέχρι τον Μάρτιο δεν λυθούν τα θέματα που συνδέονται με την αδειοδότηση της μονάδας στις Σκουριές. Το επενδυτικό πρόγραμμα της Eldorado στα μεταλλεία Χαλκιδικής ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχει ήδη δαπανηθεί ποσό της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ. Από το 2012 έως σήμερα έχουν αποδοθεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ έχει διασφαλιστεί η απασχόληση σε περισσότερους από 2.000 εργαζομένους μαζί με τις εργολαβικές εργασίες. Στην πλήρη ανάπτυξή του το επενδυτικό σχέδιο της Eldorado αναμένεται να δημιουργήσει στην περιοχή 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης.

Η ανατροπή όλου αυτού του σχεδιασμού είναι αποτέλεσμα της στάσης που κράτησε ο ΣΥ ΡΙΖΑ με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, τον Ιανουάριο του 2015. Ένα μόλις μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ο αρμόδιος τότε υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης προχώρησε στην ανάκληση των μελετών της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές για επανέλεγχο, επικαλούμενος καταγγελίες φορέων της περιοχής που αντιδρούν στο έργο. Σχεδόν παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης προχώρησε στην αναστολή της διαδικασίας υλοτόμησης στην περιοχή Λάκκος Καρατζά.

Η εχθρική στάση της κυβέρνησης στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός κλιμακώθηκε παραμονές των εκλογών του Σεπτεμβρίου, όταν στις 19 Αυγούστου ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, που διαδέχτηκε τον κ. Λαφαζάνη στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προχώρησε στην ανάκληση των τεχνικών μελετών του έργου στις Σκουριές και τμήματος της Ολυμπιάδας με το επιχείρημα της παράβασης των τεχνικών μελετών, η οποία οδήγησε και σε πάγωμα των εργασιών στα μεταλλεία. Η απόφαση αυτή, την οποία μάλιστα ανακοίνωσε ο κ. Σκουρλέτης εξερχόμενος του Μαξίμου ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αιφνιδίασε για δεύτερη φορά την εταιρεία, τους μετόχους της αλλά και τους εργαζομένους στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία εβδομάδα νωρίτερα το ΣτΕ με δύο αποφάσεις του δικαίωνε πλήρως την Ελληνικός Χρυσός .

Στις 2 Νοεμβρίου η ολομέλεια του ΣτΕ προχώρησε στην ακύρωση της απόφασης του Πάνου Σκουρλέτη, κάνοντας δεκτές τις προσφυγές τόσο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός όσο και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία. Η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, γεγονός που προκαλεί πρόσθετο προβληματισμό στην Ελληνικός Χρυσός και τη μητρική της εταιρεία Eldorado Gold.»