16 ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΜΕΤΡΑ Η ELDORADO

04_skouries_anaptiksiΜετά και την πρόσφατη απόφαση τις Ολομέλειας του Συμβουλίου τις Επικρατείας, με την οποία το λουκέτο που επέβαλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, είναι αντισυνταγματικό, το νομικό οπλοστάσιο των πολεμίων τις μεγαλύτερης επένδυσης στον ελληνικό ορυκτό πλούτο χαρακτηρίζεται από ενημερωμένες πηγές ως ανύπαρκτο.

Σήμερα η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, διαθέτει περισσότερες από 15 αποφάσεις οι οποίες είναι υπέρ τις επένδυσης συνολικού ύψους 1 δις. δολαρίων. Πλέον, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η κυβέρνηση, και ιδίως ο υπουργός, θα εξακολουθήσουν να πετροβολούν τις επενδυτές, που, έως σήμερα, έχουν τοποθετήσει τις Σκουριές περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια, ή θα ρίξουν γέφυρες συνεννόησης μαζί τις.

Το παρασκήνιο

Για το κυβερνών κόμμα, η ματαίωση τις επένδυσης που υλοποιεί η Eldorado Gold στο πλούσιο σε πολύτιμα ορυκτά μέταλλα υπέδαφος τις Βορειοανατολικής Χαλκιδικής ήταν μια από τις βασικές προγραμματικές θέσεις του, τις αυτές είχαν γίνει γνωστές πριν από τις εκλογές τις 25ns Ιανουαρίου 2015.

Ωστόσο, στην πράξη, ο –κατά τον ΣΥΡΙΖΑ– μονόδρομος τις ακύρωσης μιας επένδυσης που η ελληνική Βουλή επικύρωσε το 2003 είναι στρωμένος με τη διεκδίκηση από τις επενδυτές αποζημίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για διαφυγόντα κέρδη, αλλά και επειδή το έργο δεν προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος, με υπαιτιότητα του Δημοσίου.

Η πραγματικότητα αυτή, που έγινε ακόμα δυσκολότερη με τις υπέρ τις επένδυσης αποφάσεις που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο τον τελευταίο έναν χρόνο, κατέστησε αδύνατη για την κυβέρνηση την υλοποίηση όσων είχε υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, στο antigold κίνημα και σε βουλευτές όπως η Κατερίνα Ιγγλέζη, που εκλέγεται στη Χαλκιδική.

Στο πλαίσιο αυτό, τις αναφέρουν οι πληροφορίες, συντεταγμένα οι αρμόδιοι υπουργοί, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο διάδοχος του, Πάνος Σκουρλέτης, αποφάσισαν να κάνουν δύσκολη την παραμονή του καναδικού ομίλου στην Ελλάδα. Το εγχείρημα αυτό, εξάλλου, υπήρξε εύκολο: οι εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες (Πολεοδομία κ.λπ.) καθυστερούσαν χαρακτηριστικά να υλοποιήσουν τα απαιτούμενα γραφειοκρατικά διαβήματα, ενώ το εργοστάσιο εμπλουτισμού τις Σκουριές θα έπρεπε τουλάχιστον εδώ και ενάμιση χρόνο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Και αυτό, δεδομένου ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια μετά την έκδοση τις ΚΥΑ για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων τις επένδυσης.

Έτσι, εδώ και πολλούς μήνες, ήταν κοινό μυστικό σε καλά ενημερωμένες πηγές ότι οι μέτοχοι τις Eldorado Gold ασκούσαν πιέσεις στη διοίκηση του καναδικού ομίλου υπό τον Paul Wright για επίσπευση των διαδικασιών, αφού η κωλυσιεργία τόσο τις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ όσο και των προγενέστερων κυβερνήσεων θέτει σε κίνδυνο τις προβλέψεις για την απόδοση τις επένδυσης (ROI), τις εισροές του έργου και εν γένει το επιχειρησιακό πλάνο.

Ωστόσο, η γνωστοποίηση τις απόφασης τις Eldorado να αναστείλει σε πρώτη φάση το έργο τις Σκουριές και έως τον Μάρτιο στην Ολυμπιάδα εάν δεν παρασχεθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις αιφνιδίασε το ΥΠΕΝ, το οποίο,  όπως έχει αποκαλύψει ο ιστότοπος Capital.gr (” Όλο το παρασκήνιο για το πρόστιμο στην Ελληνικός Χρυσός” ), σπασμωδικά έσπευσε να βεβαιώσει στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 1,73 εκατ. ευρώ, που είχε στα συρτάρια του από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα επόμενα βήματα

Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος τις Eldorado Gold Paul Wright, οι αποφάσεις του ΣτΕ θα πρέπει να συνυπάρχουν με μια κυβέρνηση που εκπληρώνει τις υποχρεώσειςτης, καθώς δεν είναι δυνατόν το έργο να προχωρά υπό την προστατευτική ομπρέλα τις Δικαιοσύνης και τα δικαιώματα των επενδυτών να θεμελιώνονται μέσω δικαστικών αποφάσεων. Άλλωστε, η εταιρεία μετρά ήδη περισσότερες από 15 αποφάσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν οδηγήσει στην επιτάχυνση της υλοποίησης των απαιτούμενων γραφειοκρατικών ενεργειών. Πλέον, τρεις είναι οι σηματωροί που θα καθορίσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα τις εξελίξεις στη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα.

  • Η επανεξέταση όλων των περιβαλλοντικών όρων των έργων τις Ελληνικός Χρυσός, στην οποία προχωρά το ΥΠΕΝ, διαδικασία η οποία, όπως αναφέρουν παράγοντες τις αγοράς, έχει έντονο χαρακτήρα ρεβανσισμού, μιας θα έχει ως άμεση συνέπεια τη θέση τις επένδυσης εκτός χρονοδιαγράμματος.
  • Όσα θα αναφέρει τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στο πλαίσιο τις διατύπωσns των στόχων για το 2016 (guidance), η διοίκηση τις Eldorado Gold. Αναμένεται ότι ο Paul Wright, μετά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση τις Ολομέλειας ίου ΣτΕ, θα παράσχει λεπτομέρειες για την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.
  • Εάν, με ορίζοντα τον Μάρτιο, η κρίση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας θα εκτονωθεί, δηλαδή θα παρασχεθούν οι απαιτούμενες άδειες για τα έργα ανάπτυξης σε Σκουριές και Ολυμπιάδα. Ειδάλλως, μέχρι την αρχή τις άνοιξης θα απολυθούν περισσότερα από 600 άτομα από τις Σκουριές, ενώ μέσα στην άνοιξη θα οδηγηθούν στο ταμείο ανεργίας ακόμη 500 εργαζόμενοι.

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 23/01/2016]