Η Ε.Ε. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ «ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ» ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ – ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ

ΣΚΟΥΡΙΕΣΧθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την Κομισιόν για την απόφαση που είχε λάβει, να επιστρέψει στο ελληνικό κράτος η Ελληνικός Χρυσός ενισχύσεις ύψους 15,34 εκατ. ευρώ, που έλαβε υπό μορφή επιδότησης το 2003, μια πράξη που είχε χαρακτηριστεί από την Κομισιόν ασύμβατη με την κοινοτική νομοθεσία. Παράλληλα απέρριψε τις προσφυγές που είχαν καταθέσει το ελληνικό κράτος και η εταιρία. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πως «η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου για τη μεταβίβαση της κυριότητας των μεταλλείων  συνιστά κρατική ενίσχυση».

Στην ίδια λογική ζητούνται από την Ε.Ε. να επιστραφούν ως παράνομη κρατική ενίσχυση τα 150 εκατ. ευρώ που δόθηκαν επί ΝΔ στην ΛΑΡΚΟ για να κλείσουν οι τρύπες που είχε ανοίξει ο… άκρατος συνδικαλισμός.

Όπως διαβάζουμε σε σχόλιο της Ναυτεμπορικής, η τωρινή απόρριψη κλείνει ουσιαστικά τον δικαστικό κύκλο που ξεκίνησε το 2006 έπειτα από ανώνυμη καταγγελία αναφορικά με την επαναφορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την TVX Hellas στο ελληνικό Δημόσιο έναντι 11 εκατ. ευρώ και την ταυτόχρολαι σχεδόν μεταβίβαση από το ελληνικό Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός έναντι 11 εκατ. ευ ρω, χωρίς προηγουμένη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό. Τότε το ποσό των 11 εκατ. ευρώ δόθηκε για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων στα Μεταλλεία που είχαν μείνει άνεργοι.

Σύμφωνα με την Ελληνικός Χρυσός, με την τωρινή απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου κρίνεται σωστή η αρχική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κρατικής ενίσχυσης ύψους 15,3 εκατ. ευρώ, αλλά δεν τίθεται θέμα ανάκτησης της, μιας και η ανάκτηση έχει ήδη γίνει από το καλοκαίρι του 2014 έπειτα από σχετική απαίτηση του ελληνικού Δημοσίου, όπως είχε υποχρέωση να κάνει βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Όπως τονίζεται από την πλευρά της εταιρείας, από την Ελληνικός Χρυσός συνολικά κατεβλήθη στη διεύθυνση ορυκτού πλούτου που ανήκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ τώρα έχει μεταφερθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το ποσό των 15,3 εκατ. ευρώ συν τους τόκους, συνολικά περίπου 21 εκατ. ευρώ.