ΜΑΡΔΑΣ: «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΤΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ»

ma

Την ανάγκη απλούστευσης του συστήματος αδειοδότησης μιας ξένης επένδυσης επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας, μιλώντας στο MEGA. Ο κ. Μάρδας εξήγησε ότι η διαδικασία αυτή διαρκεί δυο και τρία χρόνια, γεγονός ανεπίτρεπτο, όπως σχολίασε. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει αυτούς τους χρόνους στους 3-6 μήνες.

«Δουλειά μας, είναι να προσελκύσουμε ένα σύνολο ξένων επενδυτών που θα τοποθετήσουν τα χρήματά τους στη χώρα» είπε και πρόσθεσε ότι το εύκολο κομμάτι είναι η προσέλκυση των επενδύσεων αλλά το δύσκολο είναι ο τρόπος απλούστευσης του συστήματος αδειοδότησης μιας ξένης επένδυσης.

Ο κ. Μάρδας εξήγησε ότι η διαδικασία αυτή διαρκεί δυο και τρία χρόνια, γεγονός ανεπίτρεπτο, όπως σχολίασε. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει αυτούς τους χρόνους στους 3-6 μήνες.

Είπε πως με τη συμβολή ειδικών και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών από το εξωτερικό σε λίγο διάστημα «θα έχει επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα για να αλλάξει η παλιά κουλτούρα που υπάρχει στο θέμα».

Σχετικά με το Ελληνικό, σημείωσε ότι έχει τριπλάσια έκταση από το Πριγκιπάτο του Μονακό, το οποίο όμως δημιουργεί ετήσιο εισόδημα 7 δισ. δολαρίων. «Τα στρέμματα του Ελληνικού πρέπει να παράγουν πλούτο σε αυτή τη χώρα» υποστήριξε.

Ο κ. Μάρδας χαρακτήρισε το χρέος της Ελλάδας «φαραωνικό» και εκτίμησε πως «αν δεν περπατήσουμε με μεγάλα projects που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, αυτό το χρέος δεν πρόκειται να κατέβει και χρειαζόμαστε και άλλα projects που θα οδηγήσουν σε επενδύσεις την επόμενη πενταετία της τάξης των 80 δισ. ευρώ, πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που συνηθιζόταν να γίνει».

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός, o προγραμματισμός για τη δημιουργία του «θερινού Νταβός» προχωρά κανονικά. Ένα μέλος της γαλλικής κυβέρνησης έχει οριστεί εκπρόσωπος για αυτό το θέμα, ενώ ο κ. Μάρδας ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς θα έχει συνάντηση μαζί του στη Αθήνα στις 11-12 Νοεμβρίου.

[ΠΗΓΗ: www.skai.gr, 3/11/2015]