ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΖΗΤΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ

ΣΚΟΥΡΙΕΣΠρωτοβουλία για τη διάσωση της επένδυσης της Eldorado Gold στα Μεταλλεία Χαλκιδικής ανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει αναλάβει ο Σύνδεσμος για την προσέλκυση επενδύσεων με έμφαση στον τομέα της βιομηχανίας. Η διοίκηση της Eldorado Gold επισκέφτηκε χθες, έπειτα από πρόσκληση του κ. Φέσσα, τα γραφεία του ΣΕΒ, όπου και παρείχε ενημέρωση για τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα, καθώς και για την κατάσταση στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις δύο κυβερνητικές παρεμβάσεις (Λαφαζάνη& Σκουρλέτη) και τις αποφάσεις του ΣτΕ. Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, η ομαλότητα έχει αποκατασταθεί στη λειτουργία των Μεταλλείων, μετά την προσωρινή ανάκληση της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των αδειών που είχαν ανακληθεί με την απόφαση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Π. Λαφαζάνη, παρά το γεγονός ότι αυτή ανατράπηκε από το ΣτΕ. Το γεγονός προβληματίζει την εταιρεία και τους εργαζόμενους. καθώς η καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα στην εξορυκτική δραστηριότητα των Μεταλλείων.

Ο επικεφαλής της πολυεθνικής Eldorado Gold Πολ Ράιτ ενημέρωσε τη διοίκηση του ΣΕΒ και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας για την επένδυση στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, ύψους 1 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι στους βασικούς μετόχους της εταιρείας περιλαμβάνοντα μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, όπως η BlackRock και η Fidelity, που μπορούν να κινητοποιήσουν περισσότερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, όταν διαπιστώσουν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα. Ο ίδιος τόνισε ότι από την επένδυση αυτή στην περιοχή της ΒΑ Ελλάδας το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει 1,6 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους στην επομένη εικοσαετία. Στην παρούσα φάση, η εταιρεία και οι συνεργαζόμενοι με αυτήν εργολάβοι απασχολούν περίπου 2.000 εργαζόμενους, ενώ υπολογίζεται ότι στην πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου θα απασχολούνται άμεσα και έμμεσα 5.000 εργαζόμενοι. Όταν μάλιστα ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία, το 2017, ο τζίρος της εταιρείας αναμένεται να υπερβεί τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Ράιτ είπε επίσης ότι αξιοποιείται με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων το πλούσιο δυναμικό του υπεδάφους της περιοχής, με απόλυτο σεβασμό στη νομοθεσία και την τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία το μεγαλύτερο, πληρέστερο, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης των εργοταξίων της στη ΒΑ Χαλκιδική. Επιπλέον, τόνισε ο κ. Ράιτ, η τοπική οικονομία ενισχύεται μέσω των προμηθειών σε υλικά, πρώτες ύλες, αναλώσιμα, υπηρεσίες εστίασης, εμπόριο και ελεύθερα επαγγέλματα από τη λειτουργία της (ενδεικτικά υπολογίζεται ότι μέσα στο οικονομικό έτος 2014 η τοπική αγορά απορρόφησε περί τα 27,5 εκατ. ευρώ).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, καλωσορίζοντας τη διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας, σημείωσε ότι σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται ένα κύμα παραγωγικών επενδύσεων για να ανακάμψει από την πολυετή ύφεση. Η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση απαιτεί ρήξη με όλες τις παθογένειες του παρελθόντος και καλά σχεδιασμένες πολιτικές σε ένα πλαίσια εθνικής συναίνεσης για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας βάσης. Η πολυπόθητη ανάκαμψη δεν θα έρθει αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους σοβαρούς ξένους επενδυτές ότι η χώρα μας σέβεται τις ιδιωτικές επενδύσεις, τιμά τα συμβόλαια που υπογράφει και τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες , τόνισε ο κ. Φέσσας. Ειδικά για την περίπτωση των Μεταλλείων Χαλκιδικής, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τάχθηκε υπέρ ενός ανοικτού διαλόγου όλων των πλευρών, τον οποίο χαρακτήρισε απολύτως εφικτό, προκειμένου, όπως είπε, να μην κινδυνεύσει μία από τις ελάχιστες ξένες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της Χρύσας Λιάγγου, 27/10/2015]