ΑΠΛΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ…

SKOURIES-20150525-014

Την ίδια ώρα που ο κος Τσίπρας επαιτούσε στην Αμερική επενδύσεις, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρνιόταν για ακόμα μια φορά να δώσει λύση –ή ελπίδα για λύση–, στο θέμα της μεγαλύτερης σήμερα επένδυσης στην Ελλάδα, αυτήν της ΒΑ Χαλκιδικής. Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης είχε Συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Η συνάντηση διήρκησε περίπου 2 ώρες και έγινε παρουσία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων της εταιρείας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το επίμαχο ζήτημα της πυρομεταλλουργικής μεθόδου flash melting και όπως ήταν αναμενόμενο από πολλούς, το υπουργείο δεν δέχεται την ερμηνεία του ΣτΕ για την απόφαση Λαφαζάνη που βασιζόταν στο ίδιο επιχείρημα, και εξακολουθεί να ζητά από την εταιρεία να υλοποιήσει τη «συμβατική της υποχρέωση για επιτόπιες ημιβιομηχανικές δοκιμές».

Το υπουργείο επέμενε ακόμη, –σύμφωνα με δική του ανακοίνωση–, για τις υποχρεώσεις της εταιρείας για την υλοποίηση έργων τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, παρά τη μερική διακοπή εργασιών που επιβλήθηκε.

Από τη μεριά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος σε δηλώσεις του αμέσως μετά χαρακτήρισε τη συνάντηση «ως την αρχή μιας κάποιας μορφής διαλόγου» σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη κατάληξη προς το παρόν».

Το θέμα των δοκιμών της μεθόδου flash smelting έχει γίνει μπαλάκι μεταξύ υπουργείου και εταιρείας. Σε ανακοίνωσή της για το θέμα, η Ελληνικός Χρυσός έχει απαντήσει ότι «η εφαρμοσιμότητα της μεθόδου έχει επιβεβαιωθεί με την εκτέλεση μεγάλης κλίμακας πιλοτικών δοκιμών σε αντιπροσωπευτικά δείγματα πυριτών Ολυμπιάδος και συμπυκνώματος χαλκού που εστάλησαν στο ερευνητικό κέντρο της Εταιρείας Outotec στο Pori, Φιλανδίας». Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος ανταπάντησε πως «η σύμβαση δεν προβλέπει κάτι τέτοιο αλλά επιτόπια εφαρμογή του τρόπου αυτού».

Την Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός κατά της απόφασης Σκουρλέτη και η σχετική απόφαση θα κρίνει και τη συνέχεια.

Από την πλευρά των εργαζομένων, ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος του σωματείου Υπογειτών, βγαίνοντας από το συνάντηση, δήλωσε: «Είτε η δοκιμή γίνει στις Σκουριές, είτε στη Φιλανδία, εμάς αυτά δε μας αγγίζουν. Εμείς θέλουμε αύριο, σήμερα αν είναι δυνατόν, να πάμε στις δουλειές μας. Σ’ αυτό δε δόθηκε κάποια λύση, ούτε από το υπουργείο ούτε από την εταιρεία. Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας».

Κατά τη σημερινή συνάντηση, το υπουργείο ζήτησε από την εταιρεία να ανακαλέσει τις διαθεσιμότητες ως ένδειξη καλής πίστης. Ο κ. Θεοδωρακόπουλος στις δηλώσεις του είπε ότι «δεν προέκυψε κάτι νεότερο σχετικά».

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να έρθει στην Αθήνα και ο Πρόεδρος της Eldorado Gold, Paul Wright και πιθανότατα θα προγραμματιστεί εκ νέου συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απαρέγκλιτος όρος για την επανέναρξη των εργασιών στις Σκουριές είναι η τήρηση από πλευράς της εταιρείας της συμβατικής της υποχρέωσης και μπροστά σε αυτό «το υπουργείο δεν πρόκειται να κλείσει τα μάτια».

Συμπέρασμα; Μηδέν αποτέλεσμα σε μια συνάντηση «για τα μάτια», την οποία δέχτηκε να κάνει ο κος Σκουρλέτης για να μην κατηγορηθεί πως κρατά την πόρτα του κλειστή στον διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Το υπουργείο κωφεύει στις φωνές του επαγγελματικού χώρου, στις προειδοποιήσεις για την απομάκρυνση των επενδυτών, αλλά και στις κραυγές αγωνίας 2.000 οικογενειών της ΒΑ Χαλκιδικής και όχι μόνον…

Ας περιμένουμε και τις 2 Οκτώβρη να δούμε… Λίγες μέρες έμειναν…