ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

HellasGold

Νέες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε η θυγατρική της Eldorado Gold, Ελληνικός Χρυσός και τέσσερα σωματεία εργαζομένων με αίτημα την αναστολή με προσωρινή διαταγή του προεδρεύοντα του ΣτΕ της απόφασης Σκουρλέτη που οδήγησε στο αιφνίδιο λουκέτο του έργου εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι προσφεύγοντες εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για προκατάληψη και στοχοποίηση της επένδυσης στην Χαλκιδική, αλλά και προσωπικά κατά του Πάνου Σκουρλέτη. Η εξέλιξη ήρθε σε συνέχεια της δικαίωσης της εταιρείας από το Συμβούλιο της Επικρατείας που καθιστά άκυρες ενέργειες του Παναγιώτη Λαφαζάνη ως υπουργού ΠΑΠΕΝ στις οποίες στηρίχθηκε η απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη.

Έτσι, ζητούν να «παγώσει» με προσωρινή διαταγή του προεδρεύοντα  του ΣτΕ, ενώ επίσης ζητούν να ανασταλεί, αλλά και να ακυρωθεί  η από 19 Αυγούστου 2015 απόφαση του κ. Σκουρλέτη με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουριές, Ολυμπιάδα, κ.λ.π.) καθώς τη θεωρούν αντισυνταγματική και παράνομη. Επικαλούνται μάλιστα τη χθεσινή  απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ η οποία  δικαίωσε την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, η οποία μπορεί να μην αφορά ευθέως την απόφαση Σκουρλέτη, αφορά όμως ενέργειες του προηγούμενου υπουργού Λαφαζάνη πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η μετέπειτα απόφαση του Έλληνα υπουργού.

Εκλογικοί λόγοι

Η εταιρία και τα σωματεία [1) Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής,  2) «ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ- Ελληνικός Χρυσός», 3) Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών-Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και 4) Σωματείο Δασεργατών Βορείου Χαλκιδικής] ισχυρίζονται πως οι λόγοι της απόφασης είναι πολιτικοί και εκλογικοί, επικαλούμενοι μάλιστα το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτήν στο πλαίσιο του διαγγέλματος του, κατά τη διάρκεια του οποίου προανήγγειλε πρόωρες εκλογές, κάνοντας λόγο για δήθεν «περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές».

Είναι προφανές -σημειώνει η Ελληνικός Χρυσός- ότι η συγκυρία και οι δημόσιες προσβολές που δέχεται η εταιρεία συνιστούν παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά η οποία «αιτιολογείται» από την πολιτική σημασία που έχει δοθεί εκ μέρους συγκεκριμένων προσώπων στην διακοπή της συγκεκριμένης επενδυτικής δραστηριότητας.

ΠΗΓΗ: capital.gr, 28/08/2015, του Παναγιώτη Στάθη