ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

e0f08114769dbf1d8483eb97e24d81fb_L

Καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία είχε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ειδικά στη σύγχρονη ατμομηχανή ,τον τουρισμό. Βουτιά έως 40% σημειώθηκε μετά την εφαρμογή του capital control στις νέες κρατήσεις, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των αφίξεων ξένων τουριστών το επόμενο τρίμηνο. Την ίδια ώρα, εικόνα κατάρρευσης εμφανίζει ο εσωτερικός τουρισμός. Οι Έλληνες περιορίζουν ή και ακυρώνουν τις διακοπές που προγραμμάτιζαν. Έτσι τουριστικές περιοχές όπως π Μαγνησία, η Χαλκιδική και άλλες πολλές δέχονται ισχυρά πλήγματα. Αν δεν ανακάμψει ο τουρισμός, δεν πρόκειται να ανακάμψει και η ελληνική οικονομία στο σύνολο της, καθώς οι άλλοι παράγοντες της αναπτυξιακής διαδικασίας χάνουν τη δυναμική τους.

Η προωθητική ορμή των εξαγωγών θάμπωσε . Η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 10,73 δια. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση… 0,02% στο πεντάμηνο Ιανουαρίου Μαΐου. Στα πετρελαιοειδή μάλιστα, που έχουν υψηλή αξία, η μείωση άγγιξε το 8%! Η δε μεταποιητική βιομηχανία δοκιμάζεται επίσης.

Ένα είναι το… προαπαιτούμενο για να ανοίξουν οι τράπεζες, για να πάψει η ρευστότητα να είναι… είδος εν ανεπάρκεια και σταδιακά να αποκατασταθεί η ομαλή οικονομική δραστηριότητα: Να υπογραφεί η συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να επανέλθει η σταθερότητα και να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Η συμφωνία βέβαια απαιτεί, από την ελληνική πλευρά, δύο προαπαιτούμενα. Την παρουσίαση στους θεσμούς αξιόπιστων τεκμηριωμένων προτάσεων και την ψήφισή τους από τη Βουλή, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί. Οι ώρες είναι ιστορικές, κρίνεται η τύχη αυτού του τόπου. Δεν πρέπει να υπάρξουν μικροπολιτικές κινήσεις από οποιαδήποτε πλευρά του πολιτικού συστήματος, ούτε να ορθωθούν αναχώματα λόγω ιδεοληψιών.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 10/07/2015