ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΘΕΙ»

maxres

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος έδωσε μια συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Focus 103,6» και το δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη επ’ ευκαιρίας της υποψηφιότητάς του στις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Αναπόφευκτα η συζήτηση έφτασε κάποτε και στην υπόθεση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός. Ο κος Θεοδωρακόπουλος μίλησε για μερικά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα στην συνέντευξή του, όπως για την ζήτηση εργασίας στα μεταλλεία, που έχει φτάσει τις 7.000 αιτήσεις, για την ικανοποίησή του που ο κος Λαφαζάνης περιέλαβε στις απαιτήσεις του –εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον–, και το κέρδος του επενδυτή, για το αυτονόητο γεγονός πως η ευρωστία του ιδιωτικού τομέα ευνοεί και τον δημόσιο, και για άλλα πολλά…

Όταν όμως άρχισε να μιλά για νούμερα η αλήθεια πρόβαλλε αμείλικτη… Βλέπετε, οι αριθμοί δεν ψεύδονται… Ας δούμε κάποια νούμερα μαζί, σε απάντηση αυτών που υποστηρίζουν πως η εταιρεία δεν πληρώνει φόρους και το κράτος δεν επωφελείται από την παρουσία της στην Ελλάδα!!!:

  • Από το μέσο όρο των 45.000 ευρώ που στοιχίζει στην εταιρεία ένας εργαζόμενος, τα μισά ακριβώς πηγαίνουν στο κράτος ως φορολογία και εισφορές.
  • Κάθε χρόνο πηγαίνουν στο δημόσιο 30 εκατ. ευρώ ως ασφαλιστικές εισφορές.
  • Κάθε χρόνο το 30% του τζίρου καταλήγει ως φόρος στο δημόσιο, άσχετα με το αν η εταιρεία έχει κέρδη ή ζημίες. Σήμερα ο τζίρος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και στην πλήρη ανάπτυξη του έργου προβλέπεται να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για 240 εκατ. ευρώ ετησίως στο κράτος!!!
  • Προβλέπεται να επενδύονται 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 2-3 χρόνια.
  • Με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις ο πρώτος χρυσός θα εξορυχτεί το 2022 και θα συνεχίσει για άλλα 23 χρόνια. Μιλάμε για μια επένδυση 30 ετών.
  • Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο προβλέπεται να επενδύονται 20 εκατομμύρια το μήνα και με τις γραφειοκρατικές παλινδρομήσεις το ποσό αυτό έχει περιοριστεί στα 9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στη σημερινή Ελλάδα κάποιος θέλει να επενδύει 20 εκατ. ευρώ το μήνα και δεν τον αφήνουμε!!!

Ένα άλλο σημείο που τόνισε ο κος Θεοδωρακόπουλος είναι το ότι η El Dorado ήρθε ουσιαστικά το 2012 να επενδύσει σε μια ιδέα Ελλήνων μηχανικών που είχε ξεκινήσει το 2005 σχετικά με την εκμετάλλευση του εθνικού ορυκτού πλούτου.

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα του περιβάλλοντος, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός επανέλαβε πως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία έχει περάσει και από τις προσφυγές στο ΣτΕ, ακολουθεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία είναι πολύ πιο αυστηρή από την αντίστοιχη της Βόρειας Αμερικής.

Ακούστε όλη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη εδώ.