ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΕΣ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΖΕΟΛΙΘΟΥ

zeolithos_148566645

Αναξιοποίητες παραμένουν οι τεράστιες ποσότητες ζεόλιθου που υπάρχουν στον Έβρο. Περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να προσθέσει στην περιφερειακή οικονομία ο ζεόλιθος ως πρώτη ύλη και δεκάδες δισεκατομμύρια μεταποιημένος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ), Γιώργου Παυλίδη.

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, στο περιθώριο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με θέμα την αξιοποίηση του ζεόλιθου του Έβρου, τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη απελευθέρωσης της νομοθεσίας των εξορύξεων, καθώς μέσα από διαδικασίες σχεδόν αποικιοκρατικές, μέσα από γραφειοκρατία η οποία πολλές φορές είναι ανυπέρβλητη, μας δημιουργούνται τεράστια προβλήματα.

Στις στρεβλώσεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα και στην αναγκαιότητα αλλαγής στο μεταλλευτικό κώδικα και τη μεταλλευτική νομοθεσία αναφέρθηκε στην εισήγησή του και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής ανάπτυξης της ΠΑΜ Θ, Δημήτρης Μανανάς. «Η περιπέτεια του ζεόλιθου στα Πετρωτά του βορείου Έβρου κρατάει αισίως 10 χρόνια. Δηλαδή, από την αρχική αίτηση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έχουν περάσει 10 χρόνια και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό οφείλεται σε στρεβλώσεις του νομικού πλαισίου, στο διαχωρισμό του ορυκτού πλούτου σε πολλές κατηγορίες στη χώρα μας. Είναι στα μεταλλεύματα και στα βιομηχανικά ή λατομικά ορυκτά. Μοιάζουν οι νομοθεσίες, δεν είναι εντελώς διαφορετικές, δυστυχώς όμως έχουν τις ίδιες στρεβλώσεις που οδηγούν σε καθυστερήσεις και σε πολλά άλλα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του TEE Θράκης, Νίκος Παπαθανασίου, έκανε λόγο για ολιγωρία των εκάστοτε κυβερνήσεων, «οι οποίες κωφεύουν και κρατούν στάσιμη την εξόρυξη του πολύτιμου ορυκτού».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, 24/06/2015