ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Resizer

Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη βορειανατολική Χαλκιδική, σχετικά με την επένδυση των μεταλλείων στις Σκουριές, καθώς και η αλλεπάλληλη τρομοκρατία από τους αντιδρώντες στους εργαζομένους και κατ’ επέκταση κατοίκους των Μαντεμοχωρίων , οδήγησαν στην παραίτηση του δημάρχου Αριστοτέλη, Ιωάννη Μίχου.

Το περιμέναμε, λένε οι κάτοικοι της φλεγόμενης βορειοανατολικής Χαλκιδικής και εργαζόμενοι στα μεταλλεία Κασσάνδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση του δημάρχου Αριστοτέλη, Ιωάννη Μίχου, ήταν θέμα χρόνου εξαιτίας των πιέσεων που δεχόταν. Πηγές του Αγγελιοφόρου αναφέρουν πως η απόφαση της παραίτησης του κ. Μίχου ακουγόταν μέρες πριν, με τις φήμες να κορυφώνονται την Πέμπτη το βράδυ και την επίσημη ανακοίνωση από το δήμο Αριστοτέλη να γίνεται χτες το απόγευμα. «Ήταν εγκλωβισμένος από την αρχή και ο λόγος ήταν ότι δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα, ούτε αυτών που είναι υπέρ της επένδυσης, ούτε όμως και εκείνων που είναι ενάντια», αναφέρει στον Α ο Δ.Α., ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή. «Όταν λες ψέματα προεκλογικά, κάποια στιγμή θα προκύψει το στραβό», λέει στον Α ο Γ.Χ., εργαζόμενος στα μεταλλεία.

Η παραίτηση του Ιωάννη Μίχου από τη θέση του δημάρχου στο δήμο Αριστοτέλη ήταν κάτι το αναμενόμενο, όπως πληροφορείται ο Α . Όπως  εξηγούν κάτοικοι της περιοχής, η νέα δημοτική αρχή έπρεπε να διαχειριστεί τον προεκλογικό της λόγο, όπου στους μεν κατοίκους των Μαντεμοχωρίων –και εργαζόμενους στα μεταλλεία Χαλκιδική– έδινε υποσχέσεις διατήρησης της εργασίας τους, στους δε αντιδρώντες και αντικρουόμενους, τασσόταν κατά της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός. «Πατούσανε σε δυο βάρκες. Πόσο θα αντέξεις… Θα πνιγείς», αναφέρει στον Α γνώστης της κατάστασης από την περιοχή. Η πίεση ήταν ιδιαίτερη έντονη και ήταν πολύ δύσκολο να διαχειριστεί το άσπρο και το μαύρο ταυτόχρονα , συμπληρώνει κάτοικος των Μαντεμοχωρίων. Ο διχασμός στα χωριά της βορειοανατολικής Χαλκιδικής μεταξύ των κατοίκων εργαζομένων στα μεταλλεία και των αντιδρώντων στην επένδυση στις Σκουριές, αυξάνεται μέρα με τη μέρα. «Είναι κοροϊδία! Τα Μαντεμοχώρια στήριξαν την “ενότητα”, αλλά ας μας πει ο δήμαρχος ποια ενότητα εννοούσε», λέει στον Α ο πρόεδρος των υπογειτών μεταλλωρύχων Μεταλλείων Κασσάνδρας, Χρήστος Ζαφειρούδας.

Διάφορα είναι τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του επικεφαλής στο δήμο Αριστοτέλη, μετά την παραίτηση του δημάρχου, Ιωάννη Μίχου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Α , ακούγονται τα ονόματα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργου Ζουμπά, του δημοτικού συμβούλου, Κυριάκου Παναγιωτόπουλου, του αντιδημάρχου, Δημήτρη Ψιλιάγκου, του επίσης αντιδημάρχου, Αργύριου Τσακνή.

Σε ό,τι αφορά m συνέχεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής, τα σωματεία θα συνεδριάσουν αύριο, παίρνοντας αποφάσειε για το πώς θα κινηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Α , εξετάζουν το ενδεχόμενο καθόδου στην Αθήνα και κατασκήνωσης ομάδας εργαζομένων, περί τους 150-200, έξω από τη Βουλή.

ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, 25/04/2015