ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ: Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΕΡΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

klepsydra

Ο Δημήτρης Δελεβέγκος έχει αποδείξει πως διαθέτει καθαρή δημοσιογραφική ματιά και οι αναλύσεις του πάντα διέπονται από εύστοχη κριτική και λογικές αναλύσεις. Στο capital.gr χθές ανάρτησε ακόμα ένα άρθρο του για την επένδυση στην Χαλκιδική: (οι επισημάνσεις δικές μας).

Θα μπορούσε να αποτελεί case study για το πώς μπορεί να καταστραφεί μία επένδυση, αλλά αποτελεί την ελληνική πραγματικότητα στην οποία καλούνται να προσαρμοστούν Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες. Ο λόγος για το έργο εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική του οποίου η συνέχιση φαίνεται να απειλείται παρότι απαιτήθηκαν έξι χρόνια μόνον για να εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Και παρότι οι τρεις προσφυγές που κατατέθηκαν κατά των περιβαλλοντικών όρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας απερρίφθησαν.

Η απορία των επενδυτών και των εργαζομένων στο έργο συνοψίζεται σε όσα ανέφερε χθες, στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος..

«Όταν ξεκινάς μίας επένδυση, δεν την ξεκινάς επειδή έχεις λεφτά και θες να τα ξοδέψεις οπουδήποτε και όπως να είναι. […] Είμαστε με την κυβέρνηση, δεν αντιδικούμε. Είμαστε αντισυμβαλλόμενοι σε ένα συμβόλαιο που υπογράψαμε το 2003. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαχρονική συνέχεια. Δεν ξεκινάει ή τελειώνει κάποια στιγμή» σημείωσε.

Χθες περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι της Χαλκιδικής και εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας πραγματοποίησαν μαζικές πορείες διαμαρτυρίας στους κόμβους Στρατωνίου, Γοματίου και Πλανάς σε ένδειξη διαμαρτυρίας της πρόσφατης απόφασης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη. Με την εν λόγω απόφαση ανακλήθηκε η έγκριση δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές με στόχο να επανελεγχθεί η εγκυρότητά της.

Ωστόσο, το υπουργείο, όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι θα μπορούσε να «κάνει φύλλο και φτερό» την νομιμότητα της συγκεκριμένης έγκρισης χωρίς να ακυρώσει την ισχύ της. Γι’ αυτό, οι εργαζόμενοι –όπως αναφέρουν στο Capital.gr– κατέβηκαν στο δρόμο, προγραμματίζοντας μαζικές κινητοποιήσεις στην καρδιά του «κράτους των Αθηνών» στο Σύνταγμα.  Και είναι ίσως, από τις ελάχιστες φορές, παγκοσμίως, όπου -σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στην εξουσία- αριστερή διακυβέρνηση προκαλεί το… προλεταριάτο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή, η ανάκληση της έγκρισης δόμησης «παγώνει» την έκδοση άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πρόσληψη- μέσα στον Μάρτιο- 500 νέων εργαζομένων από τους συνολικά 7.000 που έχουν υποβάλλει αιτήσεις πρόσληψης στην εταιρεία «παγώνει», όπως αποκάλυψε, χθες, ο κ. Θεοδωρακόπουλος.

Παράλληλα, εάν η «δημιουργική αυτή ασάφεια» συνεχιστεί-οι επικεφαλής του υπουργείου ΠΑΠΕΝ κ.κ. Λαφαζάνης και Τσιρώνης δεν έχουν ακόμη συναντηθεί με τους επενδυτές ούτε αρμόδια κλιμάκια έχουν επισκεφθεί τα εργοτάξια- η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πολύ σύντομα το μέτωπο των μεταλλωρύχων που ζητά απαντήσεις και έχει μακρύ ιστορικό έντονων κινητοποιήσεων. Ιδιαίτερα έντονη εκτιμάται ότι θα είναι και η νομική «αντίδραση» των θιγομένων-όπως αναφέρουν οι πληροφορίες-  που θα δημιουργήσει νέο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση.

capital.gr, του Δημήτρη Δελεβέγκου