ΠΩΣ ΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ» ΔΙΝΕΙ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ

xrysos-735x400

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η αβεβαιότητα για την «επόμενη μέρα» λίγο πριν από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου αποτελούν, σύμφωνα με ξένους αναλυτές, έναν από τους βασικούς παράγοντες που έχουν φέρει το τελευταίο διάστημα τις τιμές του χρυσού να διαπραγματεύονται σε υψηλά τριών εβδομάδων.

Τα hedge funds του εξωτερικού αρχίζουν και πάλι να «ποντάρουν» σε άνοδο των τιμών του μετάλλου, με τις «καθαρές» long θέσεις να σημειώνουν άνοδο 5,7% (έπειτα από πτώση 11% στις δύο προηγούμενες εβδομάδες) κατά την τελευταία εβδομάδα του 2014 και τις «καθαρές» short θέσεις να υποχωρούν στο ίδιο διάστημα σε ποσοστό 8,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική CFTC στις 5 Ιανουαρίου. Μάλιστα, το ύψος των «καθαρών» long θέσεων (98.391 συμβόλαια futures και options) σε σχέση με τα μέσα Νοεμβρίου έχει υπερδιπλασιαστεί. Οι τιμές, δε, του μετάλλου, από τα χαμηλά τετραετίας στα οποία βρέθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, ενισχύονται έκτοτε συνολικά σε ποσοστό σχεδόν 7%.

Αν και η συνεχιζόμενη «κατάρρευση» των διεθνών τιμών του πετρελαίου εξακολουθεί να επηρεάζει καταλυτικά την εικόνα στην αγορά του χρυσού, καθώς εξαλείφει τις ανησυχίες περί πληθωριστικών πιέσεων και περιορίζει, έτσι, την «ελκυστικότητα» του μετάλλου, ξένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα, που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε έξοδο της χώρας από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, έχουν αναζωπυρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον χρυσό.

«Ασπίδα» απέναντι σε ενδεχόμενο Grexit

Με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, ο στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets για τις αγορές των πολύτιμων μετάλλων, George Gero, σημείωνε ότι «ο κόσμος σπεύδει ξανά προς τον χρυσό, επειδή είναι το τελευταίο επενδυτικό καταφύγιο μετά το αμερικανικό δολάριο». Προσθέτοντας ότι «ειδικά τα προβλήματα στην Ελλάδα και η πιθανότητα, σύμφωνα με τους Γερμανούς, ότι οι ίδιοι (σ.σ.: οι Γερμανοί) προετοιμάζονται για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δημιουργούν γεωπολιτική αναταραχή».

Από την πλευρά του, ο Mark Το, επικεφαλής έρευνας της Wing Fung Financial Group στο Χονγκ Κονγκ, σχολίαζε ότι ο χρυσός ωφελείται από την ενίσχυση της αποστροφής ανάληψης ρίσκου και ότι «με το πετρέλαιο κάτω από τα 50 δολάρια και με την αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα να κλιμακώνεται, οι μετοχικές αγορές υποχρεώνονται σε απώλειες, πυροδοτώντας κινήσεις αναζήτησης επενδυτικής ασφάλειας».

Σε κάθε περίπτωση, οι αναφορές των ξένων ΜΜΕ στα της Ελλάδας παραμένουν εκτενείς, συνδέοντας άμεσα τις εγχώριες εξελίξεις με την πορεία των τιμών του χρυσού. Επισημαίνοντας ότι το μέταλλο αντιδρά με τρόπο που ανταποκρίνεται στον «παραδοσιακό» του ρόλο ως επενδυτικού καταφυγίου, λόγω της ανησυχίας για τον ενδεχόμενο ενός Grexit, και παραθέτοντας δηλώσεις στελεχών της απερχόμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και έξοδο από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στις δηλώσεις των ξένων αναλυτών δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κάποιος μια σχετική «αμηχανία», καθώς αυτή η ανοδική αντίδραση των τιμών του χρυσού ήταν σε μεγάλο βαθμό μη αναμενόμενη. Και είναι μάλλον βέβαιο ότι, από τη στιγμή που αναγνωρίζεται η επιρροή των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων στις τιμές του μετάλλου και όσο συνεχίζεται στη Γερμανία η συζήτηση σεναρίων περί διπλού νομίσματος, οι σχετικές αναφορές στη συσχέτιση Ελλάδας-χρυσού θα πολλαπλασιαστούν όσο θα πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της κάλπης.

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, 10/01/2015]