TO ISO 14001 KAI Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

267b1948fa84309bc99f9c0289cabe44_XL

Πολύ συζήτηση γίνεται και πολλές αναρτήσεις έχουν δει το φως της μπλογκόσφαιρας σχετικά με την ανώτατη πιστοποίηση για την εφαρμογή του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης για όλες τις δραστηριότητες σε όλες τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της που απέσπασε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι το ISO 14001: 2004, με αποτέλεσμα η παραπληροφόρηση να παίρνει και να δίνει… Όταν μια εταιρεία ελέγχεται για να της απονεμηθεί το συγκεκριμένο ISO, περνά από έλεγχο τεκμηρίωσης εφαρμογής του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζει από εγκεκριμένους επιθεωρητές διεθνών διαπιστευμένων φορέων πιστοποίησης. Οι «εξετάσεις» δεν είναι απλές. Οι επιθεωρητές, διενεργώντας τον έλεγχο τεκμηρίωσης του συστήματος σε τρία χρονικά διαφορετικά πολυήμερα στάδια ελέγχου, πέρασαν από κόσκινο τη συμμόρφωση ως προς τις νομοθετικές και άλλες κανονιστικές απαιτήσεις και την εφαρμογή των απαιτήσεων του σχετικού προτύπου, εκτελώντας αυτοψίες σε όλο το πεδίο των δραστηριοτήτων και σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Προκειμένου να γίνει αυτό, μελετήθηκε το σύνολο της δραστηριότητας της εταιρείας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική: από τη γεωλογική έρευνα για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων και τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή των νέων μεταλλευτικών εγκαταστάσεων και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, μέχρι τον εμπλουτισμό των μεταλλευμάτων, τη διακίνηση των υλικών (μετάλλευμα, προϊόντα, στερεά κατάλοιπα) αλλά φυσικά και τα έργα αποκατάστασης.

Μετά από τη θετική αξιολόγηση και ανάλυση όλων των στοιχείων και δεδομένων, οι επιθεωρητές προχώρησαν στην κατάθεση πρότασης προς πιστοποίηση της Ελληνικός Χρυσός. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον διεθνή φορέα, ο οποίος και προέβη στην πιστοποίηση της: η Ελληνικός Χρυσός πληροί τις υψηλές προδιαγραφές που θέτει το πρότυπο ISO 14001:2004 για την Περιβαλλοντική Διαχείριση.

Τι είναι το ISO και πώς λειτουργεί;

Το πιο διαδεδομένο και παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρότυπο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που καθορίζει τις προδιαγραφές για την ανάπτυξη και εφαρμογή Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Ελέγχου είναι το πρότυπο ISO 14001:2004 που αναπτύχθηκε από τον οργανισμό ISO (International Organisation for Standardisation).

Τα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης βάσει του ISO 14001 : 2004 παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού, αξιολόγησης και διαχείρισης των περιβαλλοντικών θεμάτων ενός οργανισμού με σκοπό:

  • την προστασία του περιβάλλοντος
  • τη συνεχή βελτίωση
  • τη συμμόρφωση με τις νομοθετικές και άλλες κανονιστικές απαιτήσεις
  • την εξοικονόμηση φυσικών πόρων
  • τη βελτίωση της εικόνας και της επικοινωνίας με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η Ελληνικός Χρυσός επέλεξε να γίνει ο έλεγχος για την πιστοποίηση του προγράμματος της από την αυστηρότερη εταιρεία πιστοποίησης ISO, τη Lloyds Register Quality Assurance Limited (LRQA), διαπιστευμένη από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου (UKAS) και αναγνωρισμένη σε όλη την Ευρώπη. Προκειμένου να γίνει η πιστοποίηση, την περιοχή επισκέφτηκε πολυμελές κλιμάκιο εγκεκριμένων επιθεωρητών που μελέτησαν εξονυχιστικά τη συμμόρφωση ως προς τις απαιτήσεις του προτύπου, διενεργώντας τρία πολυήμερα στάδια ελέγχου τεκμηρίωσης του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, με έλεγχο των δεδομένων και των στοιχείων, αλλά και με τη διενέργεια αυτοψιών και συνεντεύξεων από τυχαία επιλεγμένους εργαζομένους.

Ο έλεγχος τεκμηρίωσης από τον φορέα πιστοποίησης έγινε σε δύο επίπεδα: στο διαχειριστικό και στο λειτουργικό.

Για τον έλεγχο τεκμηρίωσης του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σε διαχειριστικό επίπεδο, οι επιθεωρητές μελέτησαν τα σχετικά έγγραφα, ήλεγξαν την Περιβαλλοντική Πολιτική της Ανώτατης Διοίκησης της εταιρείας, την οργάνωση και δομή του συστήματος, καθώς και τη συμμόρφωση και εφαρμογή των νομοθετικών και άλλων κανονιστικών απαιτήσεων, και διαπίστωσαν ότι υπάρχει εκπαίδευση και ενημέρωση των εργαζομένων, ενώ και η επικοινωνία γίνεται σωστά σε όλα τα επίπεδα, από τον Γενικό Διευθυντή μέχρι και τον τελευταίο φύλακα. Στο λειτουργικό επίπεδο, οι επιθεωρητές διενήργησαν τον έλεγχο εφαρμογής του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης με επιτόπια αυτοψία σε όλους τους τομείς και σε όλες τις διεργασίες των εγκαταστάσεων της Ελληνικός Χρυσός. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων: αφού έκαναν αυτοψίες στο πεδίο, διαπίστωσαν ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται σύμφωνα με το σχεδιασμό και περιλαμβάνει την παρακολούθηση όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων (ποιότητα νερού, εδάφους και αέρα, εδαφικές δονήσεις, όχληση από το θόρυβο κ.ά.).

[ΠΗΓΗ: ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΤΕΥΧΟΣ 13]