ΥΓΙΕΙΝΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΣΟΚ & ΔΕΟΣ

school_new_1

Οι φοιτητές του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. ματαίωσαν επίσκεψη στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στις Σκουριές, (διαβάστε εδώ) και η ημερομηνία διεξαγωγής της συζητιέται ακόμη. Ο λόγος ήταν (όπως τον ανακοίνωσε στο Indymedia το «Συντονιστικό δράσεων φοιτητών/ φοιτητριών Χημικών Μηχανικών Α.Π.Θ.»), ο εξής:

«Φοιτητές και φοιτήτριες της σχολής, έχουν επανειλημμένα βρεθεί στους χώρους της εξόρυξης και έχουν συζητήσει με τους κατοίκους τις ενδεχόμενες συνέπειές της. Έχουν δει από κοντά τόσο τη μέχρι τώρα καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και τις κατασταλτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται από κράτος και εταιρία για την τρομοκράτηση όσων αγωνίζονται για την προστασία του φυσικού τους χώρου. Θεωρούμε, λοιπόν, πως η οποιαδήποτε σύνδεση του τμήματός μας (αλλά και του πανεπιστημίου γενικότερα) με την εν λόγω εταιρία πλήττει σοβαρά το δίκαιο αγώνα των κατοίκων για την προστασία των ζωών τους. […] Τέτοιες λογικές και πρακτικές βρίσκονται σε ευθεία ταύτιση με κράτος και αφεντικά, που επιθυμούν τη διαμόρφωση μονόπλευρων ανθρώπων, που είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε βιομηχανίες και εταιρίες, χωρίς να αναλογίζονται την καταστροφή που αυτές επιφέρουν τόσο στη φύση, όσο και στην κοινωνία.».

Σας θυμίζει τίποτα το στιλ και η φρασεολογία;

Άσχετα με αυτά, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχόλια στη ανάρτηση του –κατ’ εξοχήν αντιεξουσιαστικού– Indymedia: Διαβάστε αυτό:

«Το ίδιο εφηβικό επιπόλαιο πνεύμα κάθε χρονιά από φοιτητές που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα και θα αλλάξουν τον κόσμο καταργώντας την εφαρμοσμένη γνώση και αντικαθιστώντας την με ιδεολογίες/ιδεοληψίες – κουραστικό για τους ενήλικες μα αναπόφευκτο και κατανοητό: εκεί που είστε ήμασταν και εδώ που είμαστε θα έλθετε και εσείς μελλοντικοί μου επιστήμονες, χημικοί μηχανικοί αλλά και κομμάτι της κοινωνίας…

Δηλαδή: φοιτητές και φοιτήτριες «που και λόγω επιστημονικού αντικειμένου αντιμετωπίζουν με αυξημένη ευαισθησία τα θέματα περιβάλλοντος» και που «έχουν επανειλημμένα βρεθεί στους χώρους της εξόρυξης και έχουν συζητήσει με τους κατοίκους τις ενδεχόμενες συνέπειές της» αντιδρούν στην απόφαση συμφοιτητών τους που στα πλαίσια του μαθήματος επιλογής «Υγιεινή και Ασφάλεια στη Βιομηχανία» θα επισκεφτούν πιθανό χώρο εργασίας και άσκησης της επιστήμης τους (ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ)!

Μάλιστα οι εν λόγο φοιτητές και φοιτήτριες που αντιδρούν στην απόφαση των συμφοιτητών τους να επισκεφτούν πιθανό χώρο εργασίας και άσκησης της επιστήμης τους είναι επίσης χημικοί μηχανικοί που όμως επιπλήττουν τους συμφοιτητές τους ως «μονόπλευρους ανθρώπους, που είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε βιομηχανίες και εταιρίες, χωρίς να αναλογίζονται την καταστροφή που αυτές επιφέρουν τόσο στη φύση, όσο και στην κοινωνία» – δηλαδή κατ’ αυτούς η επιστήμη της «Υγιεινής και Ασφάλειας στη Βιομηχανία» πρέπει να έχει εφαρμογή εκτός βιομηχανίας (!!!), πέραν του ότι οι μεν είναι «πουλημένοι» και οι δε -επίσης χημικοί μηχανικοί!- φυσιολάτρες που θα ασκήσουν την επιστήμη τους στα δάση και στα βουνά… […] Αναρωτιέμαι αν οι φοιτητές και φοιτήτριες που μπέρδεψαν την πολιτική με την επιστήμη πιστεύουν πως όταν κάνουν τα πειράματα τους ως χημικοί μηχανικοί θα χρησιμοποιούν αγνά χημικά στοιχεία που θα τα μαζεύει η γιαγιά τους στο χωριό και θα τους τα στέλνει με το ΚΤΕΛ. Μελλοντικοί επιστήμονες από το «Συντονιστικό δράσεων φοιτητών/ φοιτητριών Χημικών Μηχανικών Α.Π.Θ.», οι servers του indymedia και τα δικά σας P.C. για να λειτουργήσουν απαιτούν χρυσό στα κυκλώματα τους, που η εξόρυξή του -είτε απο τις Σκουριές Χαλκιδικής είτε από αλλού, όλες είναι το ίδιο επιβαρυντικές για το περιβάλλον- απαιτεί χημικούς μηχανικούς… τουλάχιστον ας γίνει με σπουδαγμένους στην “Υγιεινή και Ασφάλεια στη Βιομηχανία»…

Ε, δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε κι εμείς…