ΤΑ ΕΝ ΟΙΚΩ…

marketnews_trapezes_1

Η ίδια η Ολλανδική SOMO, –που έρχεται να μας υποδείξει «φοροφυγάδες» στην Ελλάδα–, με άρθρο του ερευνητή της Ροντρίγκο Φερνάντες, καυτηριάζει το ρόλο της Ολλανδίας στο λεγόμενο σκιώδες τραπεζικό σύστημα που δραστηριοποιείται παράλληλα με το νόμιμο σύστημα με σκοπό την αποφυγή της καταβολής φόρων.

«Το κρίσιμο πρόβλημα του σκιώδους τραπεζικού συστήματος είναι, ότι δεν μπορεί να επικαλεστεί τις εγγυήσεις και υποστήριξη της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες. Οι συστημικοί κίνδυνοι είναι επομένως πολύ δύσκολο να ελεγχθούν, ενώ αποτελούν ένα υπαρκτό κίνδυνο για τις ελεγχόμενες τράπεζες, όπως έγινε σαφές το 2008. Επιπλέον, οι «παίκτες» του σκιώδους τραπεζικού συστήματος έχουν συγκεντρωθεί στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους, όπου δεν υπάρχειb άμεση επίβλεψη.

Η Ολλανδία διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στο παγκόσμιο σκιώδες τραπεζικό σύστημα, λόγω της φορολογικής νομοθεσίας και του μεγάλου χρηματοπιστωτικού της τομέα. Στις Κάτω Χώρες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρησιμοποιούν την ίδια νομοθεσία και φορολογική υποδομή που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές για λόγους φοροδιαφυγής. “Οι πρακτικές του σκιώδους τραπεζικού συστήματος και της φοροδιαφυγής συνυπάρχουν στην Ολλανδία και ως εκ τούτου, η συζήτηση θα πρέπει να φορά και τα δύο από κοινού και τους κινδύνους που συνεπάγονται. Το ερώτημα είναι τι θα πρέπει να εξυπηρετούν: τη φοροδιαφυγή, ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα”;», λέει ο ερευνητής της SOMO Ροντρίγκο Φερνάντες. Το άρθρο στα αγγλικά εδώ, από τον ιστότοπο της SOMO.