Η ΗΘΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

11s2amfipoli-thumb-large

Εκεί στην Εφημερίδα των Συντακτών δεν έχουν το θεό τους… Σε άρθρο με τίτλο «Επιχρυσώνουν τις Καρυάτιδες», γκρινιάζουν διότι η Ελληνικός Χρυσός έκανε, λέει, χορηγία στο Δήμο Αμφίπολης χορηγώντας υλικά, υποδομή και τεχνογνωσία για τον περιβάλλοντα χώρο του λόφου Καστά, προς υποστήριξη της ανασκαφής. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η Ελληνικός Χρυσός έχει χορηγήσει στον χώρο της ανασκαφής, ανάμεσα σε άλλα, γεννήτρια και είδη φωτισμού, χημικές τουαλέτες και υλικά για τη μεταφορά και εγκατάσταση αγωγού περίπου 800 μέτρων για πόσιμο νερό. «Μπορεί να ζητήσουμε τη διαμόρφωση του δρόμου, μπορεί να μου στείλουν ένα μηχάνημα να φτιάξω τον δρόμο εγώ γιατί ο δήμος αδυνατεί. Αν θα φτιάξει τον δρόμο η εταιρεία με χορηγία δική της δεν έχει σχέση με τις ανασκαφές» , συμπληρώνει ο Κ. Μελίτος, ενώ αναφέρει ότι η εταιρεία είναι διατεθειμένη να προσφέρει και προσωπικό, αλλά αυτό δεν της έχει ζητηθεί.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει και χορηγία από την Εθνική Τράπεζα (150.000), καθώς επίσης και από τις εταιρείες του Δημοσίου ΔΕΣΦΑ (35.000) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000), οι οποίες δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί, ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί από το Δημόσιο 440.000 ευρώ. η γεν. γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μόλις πριν από δύο μέρες ανέφερε σε συνέντευξή της ότι «δεν είμαστε αρνητικοί στην ιδιωτική χορηγία, κάθε άλλο. Άλλωστε υπάρχει χορηγικό πλαίσιο, προβληματικό, παρ’ όλα αυτά υπάρχει». Επομένως επί της αρχής δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Απλώς οι ιδιωτικές χορηγίες θα πρέπει να ελέγχονται στον βαθμό κυρίως της απαίτησης της προβολής του χορηγού, ώστε να μη θίγεται η ηθική του μνημείου.

Αναρωτιέται λοιπόν η Εφημερίδα των Συντακτών αν η χορηγία της Ελληνικός Χρυσός , έστω και διά του δήμου, «θίγει την ηθική του μνημείου». Γιατί ωρέ παλληκάρια η γεννήτρια και τα είδη φωτισμού, οι χημικές τουαλέτες και τα υλικά για τον αγωγό πόσιμου νερού θίγουν την ηθική του μνημείου; Νέο δόγμα; Ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και ηθικό; Μήπως αυτά που γράφετε θίγουν τη δική σας ηθική; Λίγη ενδοσκόπηση ποτέ δεν έβλαψε…