ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΕΛΜΑΤΩΝ

15390

Ας μείνουμε κι εμείς στο ατύχημα που έγινε στον Καναδά όπου λόγω υπερχείλισης άνοιξε ένα φράγμα απόθεσης τελμάτων ενός ορυχείου, αφού και το antigold.org έχει αφιερώσει τις τελευταίες 5 από τις 6 αναρτήσεις του στο γεγονός. Θα ήθελα να τονίσουμε κάποια σημεία, από το ίδιο άρθρο που χρησιμοποιεί το antigold.org για να κινδυνολογήσει και να κάνει την γνωστή του σπέκουλα.

Λέει λοιπόν το άρθρο από το http://greeklignite.blogspot.gr/:

1). Τα τέλματα έχουν ελαφρώς αλκαλικό pH, περί το 8,5 και δεν είναι όξινα.

2). Τα πρώτα τεστ έδειξαν ότι δεν υπήρξε πρόβλημα στην ποιότητα του πόσιμου νερού της περιοχής

3). Σε κάθε περίπτωση, αυτού του τύπου τα ατυχήματα με τα φράγματα είναι σαν τα ατυχήματα με τα αεροπλάνα: κάποια αεροπλάνα πέφτουν κάπου-κάπου, αλλά αυτά που δεν πέφτουν είναι πολύ περισσότερα, ο κόσμος τα εμπιστεύεται και πετάει παντού στον πλανήτη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φράγματα τελμάτων, κάποια αστοχούν, αλλά τα πιο πολλά όχι. Πρέπει λοιπόν να μελετώνται τα χαρακτηριστικά των ατυχημάτων, ώστε να ενισχύονται οι προδιαγραφές ασφαλείας των υπολοίπων ανά τον κόσμο. Δεδομένου ότι και στις Σκουριές της Χαλκιδικής, εξ όσων είναι γνωστά, θα κατασκευαστούν κάποια παρόμοια φράγματα τελμάτων, στα ρέματα Καρατζά & Λοτσάνικου, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας να μελετήσουν πολύ σοβαρά τι έγινε στον Καναδά και να ενισχύσουν, αν χρειάζεται, τα μέτρα ασφαλείας.

Κανείς δεν αμφισβητεί πως έγινε το ατύχημα, πως έφυγαν πολλά κυβικά λάσπης, πως θα υπάρχουν επιπτώσεις. Άκουσε όμως ή διάβασε κανείς στα Καναδικά ΜΜΕ ή σε κάποιο site να ζητά κανείς να κλείσουν τα ορυχεία; Ακόμα και οι οικολόγοι του Καναδά χρησιμοποιούν το ατύχημα ως αφορμή για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους για να μην γίνουν νέα ορυχεία – και όχι για να κλείσουν τα παλιά. Όλη η συζήτηση στα ΜΜΕ και στα site είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, πως θα διαφυλαχθεί το οικοσύστημα, γιατί συνέβη αυτό και πως θα γίνει αυστηρότερη και αποτελεσματικότερη η νομοθεσία για να αποφευχθούν παρόμοια ατυχήματα στο μέλλον. Η Πολιτεία με δικαστική εντολή παρήγγειλε στην εταιρεία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προλάβει την διαρροή κι άλλης λάσπης. Επίσης η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει μια εκτίμηση των επιπτώσεων και ένα σχέδιο απορρύπανσης μέχρι την Τετάρτη, ενώ θα καταθέσει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας. Ο υδρολόγος Λέσλι Σμιθ από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια δηλώνει πως «το φαινόμενο είναι πολύ σπάνιο», ενώ ο Ρότζερ Μπέκι, υδρολόγος και επικεφαλής του Τμήματος Επιστημών Γης, Ωκεανών & Ατμόσφαιρας του ίδιου Πανεπιστημίου δηλώνει πως «Δεν θεωρώ πως υπάρχει λόγος για γενικευμένο πανικό, απλά πρέπει να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη εδώ… και πως μπορούμε να βελτιώσουμε το σύστημα, διότι αυτό που έγινε εδώ δεν επιτρέπεται να ξανασυμβεί.»