ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

AF2F6BF129D6303D2EE6E9464E22B6E4

Στον ιστότοπο www.capital.gr αλιεύσαμε άρθρο του Δημήτρη Δελεβέγκου σχετικά με το ύψος των επενδύσεων της ElDorado Gold στην Ελλάδα. Όπως έχουμε γράψει σε άρθρο της περασμένης εβδομάδας, η Eldorado Gold κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς στο πλαίσιο της δραστηριότητας εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη Βόρεια Ελλάδα, επένδυσε το ποσό των 68,4 εκατ. δολαρίων.

Γεγονός είναι πως η καναδική εταιρεία, παρότι έχει να διαχειριστεί τη σημαντική καθυστέρηση ως προς την αδειοδότηση του νέου έργου της στο Πέραμα Έβρου, εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στον ελληνικό ορυκτό πλούτο. Σχετικά με το υπό αδειοδότηση έργο εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού στο Πέραμα Έβρου, όπως ανέφερε, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Paul Wright, υπάρχει στασιμότητα σχετικά με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου και για την ώρα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Πάντως, εκεί η εταιρεία δαπάνησε 3,1 εκατ. δολάρια για την υλοποίηση πρόδρομων μηχανολογικών εργασιών, με το project να είναι προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Eldorado πραγματοποίησε, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, εργασίες γεώτρησεις στο ορυχείο των Μαύρων Πετρών, στην Πιάβιτσα και στην Ολυμπιάδα. Υλοποίησε ακόμη εξερευνητικές δραστηριότητες στο Νότιο Πέραμα, ενώ επεξεργάστηκε τα ιστορικά δεδομένα της περιοχής των Σαππών, όπου απέκτησε από την Glory Resources το έργο κατεργασίας χρυσού.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο η εταιρεία παρουσίασε καθαρά κέρδη 37,6 εκατ. δολαρίων και από το σύνολο των δραστηριοτήτων της παρήγε 200.551 ουγκιές χρυσού με κόστος 489 δολάρια (ανά ουγκιά) που είναι από τα χαμηλότερα στη βιομηχανία εξόρυξης χρυσού. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Seeking Alpha, η εταιρεία έχει μειώσει σημαντικά το κόστος ανά ουγκιά (πόσο στοιχίζει η εξόρυξη, κατεργασία και παραγωγή μίας ουγκιάς χρυσού), λόγω της αύξησης της παραγωγής αλλά κυρίως εξαιτίας της στρατηγικής μείωσης των δαπανών που εφάρμοσαν οι Καναδοί.

«Η Eldorado είχε ένα εξαιρετικό τρίμηνο σε επίπεδο διάρθρωσης κόστους, μιας και παρήγε χρυσό σε χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τις υπόλοιπες ανταγωνίστριες εταιρείες που έχουμε αναλύσει, συνεχίζοντας να αυξάνει την παραγωγή της. Μόνο στην μείωση των ταμειακών αποθεμάτων θα εφιστούσαμε την προσοχή. Ωστόσο, πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν πρέπει να ανησυχεί τους επενδυτές και αποδίδεται στην απόκτηση ακινήτων, μονάδων και εξοπλισμού από την Eldorado» αναφέρεται σε μελέτη της Seeking Alpha.