ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ: ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

strat-ethnos

Στην ειδική έκδοση «Περιβάλλον & Ενέργεια» του Έθνους της Κυριακής ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Πέτρος Στρατουδάκης μιλάει εφ’ όλης της ύλης για την επένδυση στην ΒΑ Χαλκιδική και απαντά σε ερωτήσεις για τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις, εστιάζοντας κυρίως στις διάφορες κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς σχετικά με την εξόρυξη..

Η μεγάλη επένδυση για τη συνέχιση και ανάπτυξη της λειτουργίας των μεταλλείων στη ΒΑ Χαλκιδική από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., που έχει περάσει από το 2012 στην καναδική εταιρεία Eldorado Gold Corporation, σε ποσοστό 95%, βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια στο προσκήνιο λόγω και των αντιδράσεων που προβάλλονται από μια μερίδα των κατοίκων της περιοχής. Η επένδυση αφορά τη σύγχρονη επεξεργασία και εμπορία των μεταλλευμάτων που εξορύσσονται στην περιοχή εδώ και πολλές δεκαετίες, με προσθήκη τη λειτουργία μιας μεταλλουργίας χαλκού, που θα δίνει ως παραπροϊόν και χρυσό, στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου. Μέχρι τώρα έχουν επενδυθεί για υποδομές κ.λπ. πάνω από 350 εκατ. ευρώ. Η επένδυση είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα και θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ , ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων μόνο στα μεταλλεία ξεπέρασε ήδη τους 1.600. Το Έθνος της Κυριακής είχε μια συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., Πέτρο Στρατουδάκη, θέτοντας μια σειρά ερωτήματα που αφορούν την επένδυση και κυρίως τις περιβαλλοντικές πτυχές ρης.

Ο κόσμος ακούει πολλά, αλλά μάλλον δεν έχει ακριβή εικόνα. Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα της σημερινής μεταλλευτικής δραστηριότητος έτσι όπως αναπτύσσεται από την εταιρεία σας;

To σχέδιο που υλοποιούμε προβλέπει τα δύο εργοστάσια που λειτουργούν κοντά στη θάλασσα, στο Στρατώνι και στην Ολυμπιάδα, να γίνουν το επόμενο διάστημα ένα. Αυτό θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, στο εσωτερικό, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα, στη λογική να ελευθερωθεί όλη η παραλιακή ζώνη. Επίσης, με μια υπόγεια σήραγγα μήκους 9 χιλιομέτρων που κατασκευάζεται θα μεταφέρεται το μετάλλευμα από την Ολυμπιάδα στο εργοστάσιο του Μαντέμ Λάκκου.

Στην Ολυμπιάδα, η εικόνα εδώ και δεκαετίες ήταν εκατομμύρια τόνοι αποθέσει υπαίθρια σε μια κοιλάδα, σχεδόν πάνω από τον οικισμό και την παραλία της περιοχής.

Οι εργασίες που εκτελούμε στην περιοχή περιλαμβάνουν την απομάκρυνση αυτών των παλαιών τελμάτων από τον χώρο απόθεσης και μεταφορά στο εργοστάσιο εμπλουτισμού για καθαρισμό τους από τον αρσενοπυρίτη και σιδηροπυρίτη με τη μέθοδο της επίπλευσης, ενώ στη συνέχεια τα συμπυκνώματα εμπορεύονται. Σταδιακά ο χώρος που θα απελευθερώνεται θα αποκαθίσταται για να γίνει τελικά τα επόμενα χρόνια κατάλληλος για φύτευση.

Στο Στρατώνι λειτουργεί ένα εργοστάσιο εμπλουτισμού από τη δεκαετία του ’70 μαζί με τις λιμενικές εγκαταστάσεις φόρτωσης.

Η παραλία του Στρατωνίου έχει μια ρύπανση από πολύ παλιά, αφού τα μεταλλεία δούλευαν εδώ επί εκατοντάδες χρόνια. Και όπως γινόταν και σε πολλές περιοχές της χώρας, τα απόβλητα τα έριχναν στη θάλασσα. Αυτή η ρύπανση όμως έχει ισορροπήσει μέσα στον χρόνο και δεν είναι πλέον τίποτα το σοβαρό. Δηλαδή η θάλασσα είναι σήμερα καθαρή με γαλάζιες σημαίες και μπορείς να κολυμπήσεις άφοβα, και άλλωστε μαζεύεται πολύς κόσμος. Εμείς ρύπανση που να έχει σχέση με τη θάλασσα του Στρατωνίου και οπουδήποτε αλλού, ούτε έχουμε κάνει ούτε έχουμε σχέση με κάτι τέτοιο.

Και η φωτογραφία από τον αέρα που έχουμε δει να κατακλύζει το Διαδίκτυο δείχνοντας τη θάλασσα του Στρατωνίου με ένα σκούρο χρώμα τι είναι;

Θα χρησιμοποιούσα τη λέξη σκύλευση. Είναι μια εικόνα που τραβήχτηκε τον Φεβρουάριο του 2010, όταν μετά από μια μεγάλη νεροποντή, μια μεγάλη πλημμύρα μετέφερε τόνους λάσπης μέχρι τη θάλασσα σκεπάζοντας ακόμη και σπίτια και δεν είχε βέβαια καμία σχέση με τη λειτουργία των μεταλλείων. Αντίθετα, εμείς επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε μια σειρά πράγματα. Το κυριότερο πρόβλημα για το Στρατώνι ήταν τα όξινα νερά από τις παλιές κατακρημνίσεις. Στο παλιό μεταλλείο του Μάντεμ Λάκκου εκτελούνται εργασίες λιθογόμωσης για να κλείσουν οι υπόγειες στοές. M’ αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η σταθερότητα του υπεδάφους και επιτυγχάνεται μείωση και εξάλειψη του φαινομένου της όξινης απορροής. Αυτήν τη στιγμή η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε ποσοστό τουλάχιστον 60% και σε πολύ λίγο καιρό νομίζω ότι θα απαλειφθεί τελείως.

Για το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, στοές του οποίου βρίσκονται και κάτω από το χωριό Στρατονίκη, σε ένα βάθος 300 μέτρων, ακούγαμε στο παρελθόν ακόμη κι ότι απειλούνται τα σπίτια με κατάρρευση

Το μεταλλείο επαναλειτουργεί από το 2005, το χωριό βέβαια δεν κατέρρευσε και η πραγματικότητα αποτελεί αδιάψευστο στοιχείο, αφού τόσα χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα.

Αυτό το παζλ της μεταλλευτικής δραστηριότητας συμπληρώνεται από το νέο κοίτασμα των Σκουριών. Επειδή ακούμε για εκατοντάδα χιλιάδες στρέμματα εκμετάλλευσης, πόσο τελικά είναι το κοίτασμα;

Πρόκειται για ένα κοίτασμα σε μορφή κυλίνδρου διαμέτρου μόλις 250 μέτρων και βάθους περί τα 600 μέτρα. Καταφέραμε μεταλλείο, εργοστάσιο και όλες οι άλλες δραστηριότητες να περιοριστούν σε μια έκταση μικρότερη από 4.000 στρέμματα. Ως τρόπο εκμετάλλευσης έχουμε προτείνει έναν συνδυασμό επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης. Η επιφανειακή εξόρυξη θα διαρκέσει περί τα 6 χρόνια και μετά την απόληψη του κοιτάσματος, η επιφανειακή εκσκαφή θα πληρωθεί με το περίσσευμα του υλικού της υπόγειας εκσκαφής και θα αποκατασταθεί.

Γίνεται λόγος από αυτούς που αντιδρούν για έκλυση εκατοντάδων τόνων τοξικής σκόνης, όπως υποστηρίζουν.

Κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν περίπου ότι θα επέλθει η συντέλεια του κόσμου, ότι θα εκλύονται εκατοντάδες τόνοι σκόνης, ότι θα αφανιστούν οι μέλισσες κ.λπ. Δεν ανοίξαμε δρόμους στην περιοχή. Δεν υπήρξε σκόνη. Ερευνώνται και αναλύονται τα πάντα. Δεν έχει προκύψει κανένα τέτοιο θέμα. Και, εν πάση περιπτώσει, αν θεωρούν ότι οι τόνοι της σκόνης που θα βγουν εκεί πέρα είναι περισσότεροι και από το μετάλλευμα, νομίζω ότι στερούνται της όποιας σοβαρότητας. Η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταλλουργική επεξεργασία, και έχει εγκριθεί από την πολιτεία, είναι αυτή της ακαριαίας τήξης. Είναι διαδεδομένη μέθοδος και ελεγμένη επιστημονικά.

Τα περί κυανίου που λέγονται από κάποιους;

Το λέω κατηγορηματικά. Κυάνιο δεν υπάρχει, γιατί δεν χρειάζεται.