ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΕ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

imgres

Καλά τα νέα για τις ελληνικές θάλασσες. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, το 94% είναι εξαιρετικής ποιότητας, ενώ τα 99,8% κατάλληλο για κολύμβηση. Επίσης, 408 ακτές και 10 μαρίνες έλαβαν τη Γαλάζια Σημαία , η οποία πιστοποιεί και την ύπαρξη επαρκών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης των λουομένων. Η αξιολόγηση της ποιότητας υδάτων κολύμβησης είναι υποχρέωση της χώρας έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας και πραγματοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Για την αξιολόγηση έγιναν δειγματοληψίες σε 2.150 σημεία το 2013: σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, 2.016 σημεία (93,8%) ταξινομούνται στην κατηγορία εξαιρετικής ποιότητας , 111 σημεία (5,2%) χαρακτηρίζονται καλής ποιότητας , 18 σημεία (0,8%) χαρακτηρίζονται επαρκούς ποιότητας και μόνο 5 σημεία (0,2%) ανεπαρκούς ποιότητας . Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών για το 2014. Με 408 βραβευμένες ακτές η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά την Ισπανία. Πρωταθλητές αναδείχθηκαν φέτος το Λασίθι με 42 σημαίες, η Χαλκιδική με 33, n Κέρκυρα με 30, τα Χανιά με 29 και n Ρόδος με 24. Οι Γαλάζιες Σημαίες δεν επιβραβεύουν μόνο την εξαιρετικό ποιότητα των νερών, αλλά υπάρχουν και κριτήρια σχετικό με την οργάνωση των ακτών, όπως καθαριότητα, ασφάλεια λουσμένων και επισκεπτών.

Η ΕΕΠΦ “Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης” είναι η διαχειρίστρια του διεθνούς προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας. Σημαίες απονεμήθηκαν σε 14 ακτές του Δήμου, από τις 33 συνολικά παραλίες  της Χαλκιδικής, που έλαβαν αυτή την τιμητική διάκριση για το 2014.

Οι παραλίες που έλαβαν “Γαλάζια Σημαία” στο δήμο Αριστοτέλη αλλά και σ’ ολόκληρη τη Χαλκιδική ανά δήμο, είναι:

Δήμος Αριστοτέλη: Ιερισσός/Δημοτική 1, Ιερισσός/Δημοτική 2, Ιερισσός/Δημοτική 3, Καμπούδι 1, Καμπούδι 2, Καμπούδι 3, Ουρανούπολη 2, Ουρανούπολη 3, Άγιος Παύλος, Πόρτο Άγιο, Νέα Ρόδα 2, Στρατώνι, Κάμπος

Δήμος Σιθωνίας: Σάρτη 1, Συκιά, Τορώνη, Πλατανίτσι, Πόρτο Καρράς 1, Πόρτο Καρράς 2, Ελιά 2, Μακριά Λαγγάδα, Λαγoμάνδρα, Μαρμαράς C, Λιβροχιό 1, Μαρμαράς B, Αρμενιστής.

Δήμος Κασσάνδρας: Κρυοπηγή 2, Κρυοπηγή 4, Φούρκα, Πολύχρονο 3, Χανιώτη 3.

Δήμος Νέας Προποντίδας: Ελαιώνας, Νέα Ποτίδαια.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08/05/2014]