Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

images

Οι εποχές που σε κάθε είδους εκλογές κάθε κόμμα μέτραγε τα κουκιά του, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Εδώ και πολλά χρόνια οι πολίτες έχουν αρχίσει και ψηφίζουν διαφορετικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν υπάρχουν πλέον δήμοι της δεξιάς, της αριστεράς, της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ… Υπάρχουν δήμαρχοι επιτυχημένοι και δήμαρχοι αποτυχημένοι. Δήμαρχοι που δούλεψαν για τον τόπο και αξίζει να συνεχίσουν το έργο τους, δήμαρχοι που τα έκαναν σαλάτα και πρέπει να αλλάξουν, και βέβαια πάντα υπάρχουν και υποψήφιοι «δήθεν» που είδαν την πόρτα ανοιχτή και είπαν να μπουν…

Το επιχείρημα «η κυβέρνηση μου έφερε μνημόνια χαράτσια και πολλούς φόρους και εγώ στις εκλογές θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση», είναι επιεικώς ανόητο. Αν θες να αλλάξεις την κυβέρνηση, αγαπητέ μου, περίμενε τις εθνικές εκλογές. Δεν μπορεί, κάποτε θα γίνουν… Στις δημοτικές εκλογές σκέψου και ψήφισε σύμφωνα με το συμφέρον σου σαν δημότης του δήμου στον οποίο ζεις. Τι έκανε για σένα ο δήμος; Καλυτέρεψε την καθημερινότητά σου; Ανέβηκε η ποιότητα της ζωής σου; Έχεις υποδομές, έγιναν έργα, υπάρχει κοινωνικό έργο; Πολιτιστικό έργο; Υπάρχει διαφανής διαχείριση στα οικονομικά του δήμου; Είναι ο δήμος χρεωμένος ή όχι; Φροντίζει για όλους τους δημότες χωρίς διακρίσεις; Αν όλα αυτά είναι θετικά, και με δεδομένο ότι οι δήμαρχοι άσχετα με ποιο κόμμα τους υποστηρίζει πρέπει να έχουν υπερκομματική συμπεριφορά, με ενδιαφέρει –πραγματικά– αν ο δήμαρχος είναι αριστερός ή δεξιός ή τι άλλο;

Κάθε δήμαρχος είναι δήμαρχος όλων των δημοτών. Δυστυχώς το πολιτικό-πελατειακό σύστημα τόσων δεκαετιών είχε καθιερώσει μια κατάσταση σύμφωνα με την οποία για να έβγαινε κάποιος δήμαρχος έπρεπε να έχει την υποστήριξη ενός μηχανισμού παρόμοιου με αυτού που υποστηρίζει τους υποψήφιους βουλευτές των κομμάτων. Ξέρετε… με τους πολιτευτές, την κομματική ψήφο μονοκούκι, τους πολιτικούς παράγοντες, τις οικογενειακές ψήφους πακέτο, κ.λπ. Ευτυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια, όλο και σε περισσότερες περιπτώσεις βλέπουμε επιτυχημένους δημάρχους να επανεκλέγονται θριαμβευτικά, ανεξάρτητα με ποιο κόμμα τους υποστηρίζει ή τους υποστήριζε στο παρελθόν… (Διότι τα κόμματα, ξέρετε, ξινίζουν αν ο «δικός» τους εκλεκτός γίνει και εκλεκτός του λαού…).

Είναι γνωστό τοις πάσι πως υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στην πολιτική επιρροή της λεγόμενης «αντικαπιταλιστικής» αριστεράς και στην εκλογική καταγραφή των ψηφισάντων μετά από κάθε εκλογή. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με άλλο μυαλό π.χ. ο εργάτης ψηφίζει στις συνελεύσεις του συνδικάτου και με άλλο ψηφίζει στις κάλπες. Με άλλο μυαλό ο δικηγόρος, ο μηχανικός ή ο γιατρός ψηφίζουν αντίστοιχα στο δικηγορικό σύλλογο, στο ΤΕΕ, στον Ιατρικό Σύλλογο… Και σίγουρα με άλλα πράγματα στο μυαλό πρέπει να ψηφίσουμε όλοι και στις δημοτικές εκλογές….