Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΘΑΜΜΕΝΟΣ!

shutterstock_143025460

Για το ευρύ κοινό η Glory Resources παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Πρόκειται για τον αυστραλιανό πολυεθνικό όμιλο που επιδιώκει -χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα- να δραστηριοποιηθεί στην εξόρυξη και κατεργασία χρυσού στις Σάπες της ακριτικής Ροδόπης. Το έργο παραμένει «παγιδευμένο» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, ωστόσο παρά τις αντιξοότητες οι επενδυτές φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν.

Αυτή είναι η αιτία για την οποία η Eldorado Gold Corp. με μία «φιλική» πρόταση εξαγοράς προχωρά στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Glory σε μία συναλλαγή ύψους 30,5 εκατ. ευρώ. Ο καναδικός πολυεθνικός όμιλος, που κατεργάζεται τον ορυκτό πλούτο στη Βόρεια Ελλάδα και αναμένει την αδειοδότηση του έργου χρυσού στο Πέραμα του Έβρου, ελέγχει ήδη το 19,9% της Glory.  Το 15,8% αυτής κατέχει η J&P Morgan, ενώ στους μεγαλύτερους επενδυτές ανήκουν η J&P Morgan, η HSBC και η Citicorp.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση ο επικεφαλής της Eldorado Paul Wright-πριν από μερικές εβδομάδες είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο «Κεφάλαιο»  – η εξαγορά του αυστραλιανού ομίλου καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στις προοπτικές του υπεδάφους της Θράκης. «Όταν το έργο ολοκληρωθεί θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην περιοχή, καθώς η κατεργασία των κοιτασμάτων θα πραγματοποιηθεί με φιλικό προς το περιβάλλον και την κοινωνία τρόπο» αναφέρεται σχετικά.

«Θαμμένη» επένδυση 100 εκατ. δολαρίων

Ωστόσο, το project που θα αποκτήσει η Eldorado Gold στη Ροδόπη αντιμετωπίζει σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, τη στιγμή που η εύρεση επενδυτών έχει μετατραπεί σε εθνικό στόχο.

Την άνοιξη του 2013 η Μεταλλευτική Θράκης, δηλαδή η θυγατρική (100%) της Glory Resources, ανέστειλε τη δραστηριότητά της στις Σάπες, ύστερα από ένα σερί αποτυχημένων προσπαθειών να αποκτήσει άδεια για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων. Η εταιρεία το Φεβρουάριο του 2012 είχε καταθέσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε 16 θέσεις σε έκταση του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, της οποίας η εξέταση εκκρεμεί ακόμη.

Όπως είχε αναφέρει πριν από μερικούς μήνες στο Capital.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Μεταλλευτικής Θράκης Κώστας Σαλονίκης, η μελέτη περιβαλλοντικών όρων για την πραγματοποίηση, όχι εξορύξεων αλλά γεωτρήσεων, ποτέ δεν εγκρίθηκε ούτε απορρίφθηκε. Και αυτό οδήγησε την εταιρεία που από το 2010 δαπάνησε περισσότερα από 6 εκατ. δολάρια να διακόψει τη δραστηριότητά της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκταση των Σαπών έχει μισθωθεί για διάστημα 30 ετών, αλλά έχουν περάσει ήδη 20 χρόνια!

Στις δύο (Άγ. Δημήτριος, Οχιά) από τις τρεις περιοχές (Γκρεμός), του συνόλου της έκτασης που μισθώνει η εταιρεία έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη περισσότερων από 600 χιλιάδων ουγκιών χρυσού, 210 χιλιάδων ουγκιών αργύρου και 2,5 χιλιάδων τόνων χαλκού.

Το έργο που θα προσπαθήσει η Eldorado να «αναστήσει» είναι προϋπολογισμού της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων και υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 200-250 θέσεις εργασίας στο στάδιο της κατασκευής και 677 έμμεσες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς της Glory. Θα δημιουργήσει έσοδα για το Δημόσιο ύψους 10,8 εκατ. ευρώ ετησίως. Από αυτά 8,4 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη φορολογία και 2,4 εκατ. ευρώ από τα μισθώματα προς το ελληνικό Δημόσιο.

Κατά τη συνολική διάρκεια ζωής του έργου, εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα εισπράξει 75,6 εκατ. ευρώ (χωρίς τους έμμεσους φόρους), 58,8 εκατ. ευρώ από τη φορολογία κερδών, 16,8 εκατ. ευρώ από την είσπραξη μισθωτικών δικαιωμάτων επί των πωλήσεων και 5,7 εκατ. ευρώ για έργα ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας ως αντισταθμιστικά οφέλη.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/news.asp?id=1899968] Δ. Δελεβέγγος