Ο ΧΡΥΣΟΣ ΘΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ

shutt_63584158-LOW

Ο χρυσός βρίσκεται σήμερα περίπου 25% κάτω από το ρεκόρ των $ 1.920,30 που «χτύπησε» το Σεπτέμβριο του 2011, έχοντας μπει πλέον σε bear market. Το bear market έχει μόλις αρχίσει και αναμένεται να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επισημαίνει ο Georgette Boele, στρατηγικός αναλυτής στην ABN Amro. Η στήριξη για διακράτηση του χρυσού σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων έχει επίσης υπονομευθεί από την βελτίωση του παγκόσμιου οικονομικού σκηνικού και την αβεβαιότητα για το μέλλον της τόνωσης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ενώ οι τιμές αναμένεται να σταθεροποιηθούν, η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών παραμένει bearish.

Είναι θέμα χρόνου έως ότου οι πρωτοβουλίες τόνωσης της οικονομίας παράγουν πληθωρισμό, συμπιέσουν το δολάριο και σπρώξουν το χρυσό υψηλότερα, τονίζει ο David Beahm, αναλυτής της Blanchard and Company. Η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, τόσο χαμηλά όσο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, αλλά τα δολάρια παραμένουν στα χέρια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και να δεν πάνε προς την κατανάλωση, όπως προσθέτει. Μόλις γίνει αυτό, θα δούμε επιτέλους αυτή την αύξηση του πληθωρισμού, που μυστηριωδώς δεν έχει προκύψει.

Σε ότι αφορά πάντως το βραχυπρόθεσμο διάστημα, οι προοπτικές είναι υποτονικές αλλά θετικές με 38 αναλυτές να βλέπουν το χρυσό σε μέσο όρο στα $ 1627 ανά ουγγιά φέτος και στα $ 1585 το 2014.

Όσο για τη σημερινή διόρθωση του χρυσού, πολλοί αναλυτές την θεωρούν φυσική. Να θυμηθούμε ότι ο χρυσός σημείωσε διόρθωση 47% από το 1974 έως το 1976, πριν να οκταπλασιάσει την αξία του, στα 887 δολάρια το 1980.