ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

_MG_3424

Τον Φεβρουάριο του 2012, η συγχώνευση της European Goldfields, που ήλεγχε το έργο χρυσού στο Πέραμα Έβρου, με την Eldorado Gold Corp. δημιούργησε μία επιχειρηματική υπερδύναμη στον κλάδο του ορυκτού πλούτου στα Βαλκάνια. Το συγκεκριμένο σχήμα επενδύει στο υπέδαφος της Χαλκιδικής και της Θράκης που διαθέτει από τα πλουσιότερα κοιτάσματα χρυσού, χαλκού, ασημιού, χαλκού, μόλυβδου και ψευδάργυρου παγκοσμίως.

Στη Χαλκιδική, ο καναδικός όμιλος προγραμματίζεται να επενδύσει 1 δισ. δολάρια ή περίπου 800 χιλιάδες ευρώ, έως το 2016. Το 2013 η Eldorado θα επενδύσει 235 εκατ. ευρώ. Θα δαπανήσει επίσης, 17,4 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση εξερευνητικών εργασιών, ποσό που κατατάσσει πρώτη την Ελλάδα στις εξορυκτικές δαπάνες, μεταξύ των χωρών, όπου δραστηριοποιείται η Eldorado. Σύμφωνα με το business plan της εταιρείας, η παραγωγική φάση θα ξεκινήσει σε περίπου ενάμιση-δύο χρόνια. Στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής απασχολούνται 1.200 εργαζόμενοι, αριθμός που υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί στους 3.000, αντίστοιχα με την ένταση των κατασκευαστικών εργασιών.

Η δεύτερη επένδυση της εταιρείας στο Πέραμα Έβρου, που υλοποιείται μέσω της Χρυσωρυχεία Θράκης είναι αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος δεκαετίας, η εταιρεία προγραμματίζει να επενδύσει στην περιοχή ακόμη 190 εκατ. ευρώ. Το έργο υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 200 άμεσες θέσεις εργασίας και 800 έμμεσες.

Μία ακόμη ιδιωτική παραχώρηση βρίσκεται στις Σάπες της Ροδόπης και υλοποιείται, μέσω της Μεταλλευτική Θράκης, θυγατρικής της, αυστραλιανών συμφερόντων, Cape Lambert Resources. Η πρόοδος υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, είναι η μικρότερη, συγκριτικά με τα υπόλοιπα δύο. Η Μεταλλευτική Θράκης απέκτησε μέσα στη δεκαετία του ’90 δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στην περιοχή, όπου έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν 460 χιλιάδες ουγκιές χρυσού, 210 χιλιάδες ουγκιές αργύρου και 2,5 χιλιάδες τόνοι χαλκού.

Στον τομέα των δημοσίων μεταλλείων, όπου ο ανάδοχος πληρώνει μίσθωμα (διπλασιάστηκε από 1/1/2013), η εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στο Κιλκίς (περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας) κατακυρώθηκε, ύστερα από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό στην Άκτωρ. Στο Κιλκίς τα αποθέματα χρυσού, χαλκού και άλλων μεταλλευμάτων είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ σε αξία περιεχόμενων μετάλλων, ενώ τα αναμενόμενα αποθέματα υπολογίζονται στα 7 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Πηγή:www.capital.gr