ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

bloom

Σε χθεσινό του δημοσίευμα το Bloomberg.com αναφέρεται εκτενώς στην κατάσταση στην Χαλκιδικής και επιχειρεί μια ανάλυση η οποία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι προέρχεται απ’ έξω, από ένα τρίτο μάτι.

Τονίζεται λοιπόν στο άρθρο, ότι για την παραπαίουσα οικονομία της Ελλάδας αυτή η διαμάχη είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια τυπική αντιπαράθεση υποστηρικτών της ανάπτυξης και υπέρμαχων της περιβαλλοντικής προστασίας. Η ικανότητα της κυβέρνησης να διευθετήσει τις απαιτήσεις των αντιμαχόμενων μερών σε μια επένδυση πρωτοφανή για την χώρα, θα αποτελέσει δείκτη για το πόσο σύντομα η Ελλάδα θα βγει από την εξαετή πλέον ύφεση, τις μνημονιακές υποχρεώσεις και από το μεγαλύτερο χρέος που είχε ποτέ.

Επικαλείται τα λόγια του Γεώργιου Τζογόπουλου, ερευνητή στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής  ΕΛΙΑΜΕΠ και αρχισυντάκτη της ιστοσελίδας του Ιδρύματος. «Η διαμάχη αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική διότι θα καθορίσει το αν η Ελλάδα μπορεί μελλοντικά να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό. Αυτός ακριβώς ο τύπος επένδυσης είναι ακριβώς ότι χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.»

Ο συντάκτης του άρθρου James Hertling, βασισμένος σε επιτόπιο ρεπορτάζ του Jonathan Stearns, παρουσιάζει δηλώσεις του Δήμαρχου δήμου Αριστοτέλη κου Πάχτα, ο οποίος σε απάντηση όσων υποστηρίζουν πως τα μεταλλεία θα καταστρέψουν το τουριστικό προϊόν της Χαλκιδικής, τονίζει πως η ανεργία στην περιοχή θα αποτελέσει μια άσχημη ανάμνηση με την λειτουργία του έργου, αλλά ίσως χρειαστούν 2-3 χρόνια για να πειστεί εντελώς η τοπική κοινωνία. Σήμερα η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε το 27% (στην Χαλκιδική 35%) και το ακαθάριστο εθνικό προϊόν συρρικνώθηκε κατά το ένα πέμπτο του.

Το άρθρο μιλάει για το έλλειμμα εμπιστοσύνης των κατοίκων προς την κυβέρνηση το οποίο τρέφεται από αυτή τη διαμάχη, αναφέρεται στην οργανωμένη εμπρηστική επίθεση του Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στις Σκουριές  και φιλοξενεί γνώμες από κατοίκους της περιοχής υπέρ ή κατά της επένδυσης. Επίσης μιλάει για το οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, για τις 8.500 αιτήσεις για πρόσληψη που κατέφτασαν στην Eldorado και για τη δύσκολη θέση της ελληνικής κυβέρνησης: Από την μια οι αμφιβολίες που πλανώνται στην Ε.Ε. για το αν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει χωρίς βοήθεια ως ισότιμο μέλος της Ευρώπης των 17 με κοινό νόμισμα, και από την άλλη η ανάγκη εύρεσης συμβιβαστικής λύσης ώστε να πειστούν οι επενδυτές για το ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα αλλά και οι ψηφοφόροι ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στο όνομα του χρήματος, αλλά ελέγχει το παιχνίδι θέτοντας τους δικούς της όρους – περιβαλλοντικούς και οικονομικούς.