ΚΑΝΑΔΑΣ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

News-4-canada

ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ

Τα πετυχημένα μοντέλα εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου του Καναδά, της Αυστραλίας και της Φινλανδίας, τα οποία παρουσιάστηκαν εχθές στο Διεθνές Φόρουμ για τον Ορυκτό Πλούτο της Ελλάδας, σίγουρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αφού τα αποθέματα μετάλλων της χώρας κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ του Καναδά, η Ελλάδα παραπαίει στις τελευταίες θέσεις της λίστας των κρατών ως προς την προσέλκυση μεταλλευτικών επενδύσεων παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας μόλις την 90ή θέση ανάμεσα σε 96 χώρες.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση του κου Σέπο Μάουλα, πρώην δημάρχου της πόλης Κίτιλα της Φινλανδίας, όπου λειτουργεί το μεγαλύτερο σε παραγωγή μεταλλείο χρυσού στην Ευρώπη. Ο κος Μάουλα παρουσίασε τους γειτονικούς δήμους Λέβι και του Ροβανιέμι, όπου n τουριστική βιομηχανία όχι μόνο ανθεί αλλά ενισχύεται από τη μεταλλευτική παρουσία. Οι Φιλανδοί κατάφεραν να συνδυάσουν την μεταλλευτική δραστηριότητα με επενδύσεις στον τουρισμό, οι οποίες χρηματοδοτούνται με τα ανταποδοτικά οφέλη που εισπράττει η τοπική αυτοδιοίκηση από τα μεταλλεία. Αποτέλεσμα; Στο τουριστικό θέρετρο Λέβι, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Κίτιλα, μόλις 20 χλμ., δημιουργήθηκαν νέες τουριστικές υποδομές δυναμικότητας 24.000 κλινών, δίνοντας δουλειά σε 1.300 εργαζομένους και αυξάνοντας κατακόρυφα το εισόδημα της τοπικής κοινωνίας αυξάνοντας τα ετήσια έσοδα της μικρής πόλης κατά 200 εκατ. ευρώ. Ακούγοντας τα παραπάνω, δεν μπορεί κανείς παρά να σκεφτεί την περίπτωση της Χαλκιδικής, όπου κάποιοι διατείνονται ότι τα μεταλλεία αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας.

Υπάρχουν όμως και παραδείγματα χωρών που μετέτρεψαν τον ορυκτό πλούτο σε βασικό πυλώνα προσέλκυσης επενδύσεων. Για την περίπτωση Καναδά και Αυστραλίας, όπου τις παρουσιάσεις στο φόρουμ έκαναν αντίστοιχα ο πρεσβευτής του Καναδά στην Ελλάδα Ρόμπερτ Πεκ και η πρεσβευτής της Αυστραλίας Τζένη Μπλούμφιλντ, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Η εξορυκτική Βιομηχανία στον Καναδά δίνει δουλειά σε 3 εκατ. εργαζομένους, ενώ οι εταιρείες της χώρας ελέγχουν το 50% των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων παγκοσμίως με παρουσία σε 100 χώρες. Στην Αυστραλία o εξορυκτικός τομέας συνεισφέρει πάνω από το 50% στις εξαγωγές της χώρας με κέρδη 184 δισ. δολάρια για το 2012. Μόνο πέρυσι οι επενδύσεις σε νέα έργα εξόρυξης ανήλθαν σε 47,2 δισ. δολάρια, ενώ περίπου 200 δισ. δολάρια έχουν δεσμευθεί για επενδύσεις στο μέλλον.

Leave a Reply